ΤΟΠΙΚΑ

Προσοχή σε ταχυδρομικά δέματα με σπόρους που αποστέλλονται από Τρίτες Χώρες

προσοχή-σε-ταχυδρομικά-δέματα-με-σπόρ-840201

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων κατόπιν ενημέρωσής της από Γενικής Διεύθυνσης Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μέσω της Διεύθυνσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του ΥπΑΑΤ, εφιστά την προσοχή στους παραλήπτες ταχυδρομικών δεμάτων, που περιέχουν μικροποσότητες φυτικών σπόρων, τα οποία τους αποστέλλονται από Τρίτες Χώρες (Κίνα, Σιγκαπούρη, Ταιβάν, Βανουάτου και Μαλαισία κ.α.) χωρίς οι ίδιοι να έχουν προβεί σε παραγγελία, ούτε αναγράφεται στη συσκευασία ότι πρόκειται για σπόρους, το είδος και η προέλευσή τους και δεν συνοδεύονται από πιστοποιητικό φυτοϋγείας.

Επισημαίνεται ότι οι σπόροι δεν πρέπει να τύχουν καμίας απολύτως μεταχείρισης, καθότι η εισαγωγή τους δε συνοδεύεται από πιστοποιητικό φυτοϋγείας, δεν έχουν υποστεί φυτοϋγειονομικό έλεγχο στα σημεία εισόδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συνεπακόλουθα υπάρχει κίνδυνος από επιβλαβείς παθογόνους μικροοργανισμούς.

Επισημαίνονται τα εξής προς τους παραλήπτες των δεμάτων με τους «ύποπτους σπόρους»:

α) δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να τους φυτεύουν ή να τους πιάνουν με γυμνά χέρια, δεδομένου ότι το φυτοϋγειονομικό καθεστώς σπόρων είναι άγνωστο και υπάρχει κίνδυνος διασποράς επιβλαβών για τα φυτά οργανισμών καραντίνας,

β) να απευθύνονται άμεσα στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας των Π.Ε. Μαγνησίας & Σποράδων στα τηλέφωνα 2421352-493,-494,-444 του Τμήματος Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου, στο Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου στο τηλέφωνο 2421066525 ή κεντρικά στο τμήμα Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Δ/νσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του Υπ.Α.Α.Τ. και

γ) να παραδίδουν τα πακέτα των σπόρων στις παραπάνω φυτοϋγειονομικές υπηρεσίες των περιοχών τους μαζί με τη συσκευασία αποστολής τους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου