ΤΟΠΙΚΑ

“Ο τόπος προσεγγίζει τις εκλογές”

ο-τόπος-προσεγγίζει-τις-εκλογές-851206

Mε τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για πολιτικές υποθέσεις Νίκολας Μπερνς συναντήθηκε χθες ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, στο Μέγαρο Μαξίμου. Μετά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις. Στη συνέχεια, είχε συναντήσεις πρώτα με τον κ. Ανδρέα Α. Παπανδρέου και αμέσως μετά με τον κ. Μ. Εβερτ.
Νωρίς το πρωί, ο πρωθυπουργός δέχθηκε τον επίτιμο πρόεδρο της ΝΔ Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.
Ο κ. Μητσοτάκης, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, σε ερώτηση σύμφωνα με την οποία υπάρχουν αμερικανικές πιέσεις για να λυθεί άμεσα το Σκοπιανό, απάντησε “δεν το κατάλαβα αυτό που λέτε, ούτε αντελήφθην τέτοια πίεση των Αμερικανών. Εκείνο το οποίο θέλω να πω είναι ότι ο τόπος πλέον προσεγγίζει προς τις εκλογές. Το πότε θα γίνουν θα το αποφασίσει ο πρωθυπουργός”.
Σε άλλη ερώτηση αν θα γίνουν Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι δεν το γνωρίζει αλλά επανέλαβε ότι όταν μπούμε στο τελευταίο εξάμηνο οι εκλογές παύουν να είναι πρόωρες. Και πρόσθεσε “κατά συνέπεια πηγαίνουμε προς εκλογές, οι οποίες δεν θα βραδύνουν και δεν μπορούν να βραδύνουν περισσότερο της τετραετίας”.
Ο πρώην πρωθυπουργός ανέφερε ότι η ΝΔ προετοιμάζεται και σίγουρα θα κερδίσει και υπογράμμισε, “για να μας εξασφαλίσει τη νίκη φροντίζει ο κ. Παπανδρέου με τις ακρότητες, τις αθλιότητες και τις αγοραίες ύβρεις. Δυστυχώς έχει πέσει πολύ χαμηλά το επίπεδο της πολιτικής μας ζωής. Εγώ παλιός πολιτικός ανατριχιάζω όταν ακούω αυτά που λέγονται, να βγαίνει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και να λέει ότι ένα κόμμα με την ιστορία και την προσφορά στον τόπο όπως της ΝΔ έγινε κυβέρνηση για να κλέψει. Αυτό δεν είναι πλέον πολιτική, αυτό ακόμη και για χαμαιτυπείο, ακόμη και για την αγορά είναι ύβρις”.
Ο επίτιμος πρόεδρος εκτίμησε ότι η ΝΔ θα σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση και υπογράμμισε όμως ότι οι εκλογές δεν μπορεί να γίνουν με σύνθημα τις παροχές. “Περιθώρια για παροχές δεν υπάρχουν, οι εκλογές αυτές πρέπει να γίνουν με σύνθημα μεταρρυθμίσεις. Οι αναγκαίες αλλαγές – έγιναν ορισμένες την πρώτη τετραετία- πρέπει να πραγματοποιηθούν αποφασιστικά και γρήγορα την επόμενη τετραετία. Διότι η ΝΔ δεν πρέπει να πάθει αυτό που έπαθε ο Σημίτης με τη δεύτερη τετραετία. Δεν πρέπει να το πάθει γιατί είναι δικό μας κόμμα και το πονάμε, αλλά κυρίως γιατί ο τόπος δεν έχει καμιά άλλη εφεδρεία. Είναι μονόδρομος. Πρέπει η δεύτερη τετραετία της ΝΔ να είναι πετυχημένη και να δώσει λύσεις στα μεγάλα προβλήματα.
Ο κ. Μητσοτάκης τέλος, απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση για το τι θα γίνει στο ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές, λέγοντας ότι ο ίδιος δεν κάνει προφητείες για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Συνάντηση με Α. Α. Παπανδρέου
Με τον Ανδρέα Α. Παπανδρέου γιο του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, συναντήθηκε χθες το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.
Ο κ. Α. Παπανδρέου είναι μέλος της οργανωτικής επιτροπής Διεθνούς Συνεδρίου που θα διεξαχθεί στις 14 Οκτωβρίου στην Αθήνα, με θέμα τις κλιματολογικές αλλαγές και την ενεργειακή ασφάλεια.
Ο κ. Α. Παπανδρέου προσκάλεσε τον πρωθυπουργό στο συνέδριο αυτό το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Ο κ. Α. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι “για ένα τέτοιο μείζον ζήτημα η παρουσία όλων των θεσμικών δυνάμεων της χώρας είναι σημαντική”.
Ανέφερε πως ο πρωθυπουργός αποδέχθηκε την πρόταση και θα παραβρεθεί στο συνέδριο, ενώ προσκλήσεις θα απευθύνει και στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και στα άλλα κόμματα.
Αύριο το πρωί, θα συνεδριάσει υπό την προεδρία του πρωθυπουργού η Κυβερνητική Επιτροπή με αντικείμενο θέματα του Υπουργείου Ανάπτυξης.
Αργότερα ο κ. Καραμανλής θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Μολδαβίας Βλαντίμιρ Βορονίν, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα από 12- 13 Ιουνίου.
Το βράδυ, θα παραστεί στην τελετή απονομής των «Business Award» που διοργανώνει το ΕΒΕΑ στο Μέγαρο Μουσικής.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου