ΤΟΠΙΚΑ

Σφίγγουν πάλι τα λουριά στο Νοσοκομείο Βόλου

σφίγγουν-πάλι-τα-λουριά-στο-νοσοκομεί-840599

Σκέψεις ακόμη και για αναστολή του επισκεπτηρίου, υπό τον φόβο της μετάδοσης του ιού – Σε ποιες περιπτώσεις θα επιτρέπεται συνοδός δίπλα σε ασθενή – Τι θα γίνει με τους ιατρικούς επισκέπτες

Σε υπ’ αριθμόν ένα πονοκέφαλο εξελίσσεται για το νοσοκομείο Βόλου το επισκεπτήριο και η παρουσία συνοδών ασθενών στις κλινικές, καθώς εκφράζονται φόβοι πως όσο πλησιάζουμε στην καρδιά του φθινοπώρου και με δεδομένο ότι ο κορονοϊός συνεχίζει την «αντεπίθεση», θα δημιουργηθούν εστίες μετάδοσης του ιού, κάτι που θα αποδειχτεί καταστροφικό αν συμβεί.

Στο πλαίσιο αυτό και με «όχημα» τη νέα εγκύκλιο που έφτασε την περασμένη Παρασκευή στο νοσοκομείο Βόλου από το υπουργείο υγείας, ιατρική και νοσηλευτική υπηρεσία «ξαναδιαβάζουν» τα δεδομένα έτσι όπως διαμορφωθεί μέχρι σήμερα, προκειμένου να βρούνε λύσεις που θα διασφαλίζουν το «άβατο» για τον κορονοϊό στο νοσοκομείο.

Στο πλαίσιο εντατικοποίησης των μέτρων για την αποφυγή διασποράς του κορoναϊού και με στόχο την προστασία των νοσηλευόμενων ασθενών, το υπουργείο με την νέα εγκύκλιο επαναδιατυπώνει τις οδηγίες, ζητώντας επανεξέταση των επισκεπτηρίων αλλά και επιπλέον μέτρα που θα δημιουργούν «ασπίδα προστασίας» απέναντι στον COVID-19.

Πιο συγκεκριμένα, για νοσηλευόμενους ασθενείς εξετάζεται το ενδεχόμενο το επισκεπτήριο να επιτρέπεται υπό συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις και μόνο εφόσον το εγκρίνει ο θεράπων γιατρός. Σ΄ αυτή την περίπτωση μπορεί να υπάρχει ένας συνοδός, στον οποίο όμως θα δίνεται ειδική άδεια από τον ίδιο το διοικητή του Νοσοκομείου για να παρίσταται στο δωμάτιο του νοσηλευόμενου.

Σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέπεται η παραμονή στο νοσοκομείο συνοδών που παρουσιάζουν οποιοδήποτε σύμπτωμα λοίμωξης ανωτέρου αναπνευστικού (πυρετός, δέκατα, βήχας, φαρυγγαλγία, ρινική καταρροή). Εξυπακούεται επίσης πως συνοδός που αναγκαστικά μπορεί να μείνει δίπλα σε ασθενή θα πρέπει να είναι ενήμερος και υποχρεωτικά να εφαρμόζει τους κανόνες κοινωνικής απόστασης, την απολύμανση των χεριών και την υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μη ιατρικής μάσκας.

Οι έλεγχοι σε Κλινικές και Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών επίσης εντατικοποιούνται από το προσωπικό ασφαλείας του Νοσοκομείου που είναι υπεύθυνο για την αυστηρή τήρηση των μέτρων.

Όσον αφορά στους ιατρικούς επισκέπτες η προσέλευσή τους πλέον σε Κλινικές και εξωτερικά ιατρεία έχει «παγώσει». Μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις που αυτό είναι απαραίτητο, θα πρέπει να υπάρχει ειδική έγκριση από τη διοίκηση του νοσοκομείου, κατόπιν εισήγησης του διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας.

Στις δύο συσκέψεις που έγιναν χθες και προχθές δόθηκαν οδηγίες ως προς την τήρηση των παραπάνω στο Αχιλλοπούλειο, ενώ σε συνεργασία με την Επιτροπή Λοιμώξεων εξετάζεται και η αναδιάταξη επιπλέον χώρων για τη διαχείριση των ασθενών και επισκεπτών έως και τον χώρο εξέτασης (π.χ. λειτουργία ISOBOX, σήμανση για διαχωρισμό ροών ασθενών, κτλ).

Τέλος γίνεται σύσταση προς όλα τα μέλη της ιατρικής και της νοσηλευτικής υπηρεσίας να τηρείται απαρέγκλιτα η ηλεκτρονική καταχώρηση όλων των δειγμάτων αλλά και των θετικών κρουσμάτων στο Εθνικό Μητρώο Ασθενών, στο οποίο έχουν πρόσβαση οι θεράποντες γιατροί, η διευθύνουσα της νοσηλευτικής υπηρεσίας, οι εκπρόσωποι της Επιτροπής Λοιμώξεων και ο διοικητής του νοσοκομείου. Μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας καθημερινά αποστέλλονται στον ΕΟΔΥ και το υπουργείο Υγείας όλα τα στοιχεία για τα «ύποπτα» κρούσματα, τους νοσηλευόμενους σε θάλαμο αρνητικής πίεσης και στη Μονάδα Λοιμώξεων και τέλος όποια περιστατικά έχουν διασωληνωθεί, προκειμένου να υπάρχει σαφής επιδημιολογική εικόνα επί καθημερινής βάσης για την κάθε περιοχή.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου