ΤΟΠΙΚΑ

Μαραβέγιας: Αναγκαία η έκτακτη στελέχωση των δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας

μαραβέγιας-αναγκαία-η-έκτακτη-στελέχ-840772

Το ζήτημα που αφορά στην έκτακτη στελέχωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, προκειμένου να καλυφθούν όλες οι απαιτούμενες βάρδιες στις συγκεκριμένες δομές, έθεσε ο βουλευτής Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Μαραβέγιας στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας που περιλαμβάνει επείγουσες ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του COVID-19.

Ειδικότερα, ο κ. Μαραβέγιας χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική την απόφαση που ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ο αρμόδιος Υπουργός Β. Κικίλιας, σύμφωνα με την οποία 161 κέντρα υγείας και 42 περιφερειακά ιατρεία όλης της χώρας θα λειτουργήσουν ως η πρώτη γραμμή άμυνας για τον κορονοϊό. Το μέτρο αυτό, όπως είπε, αποτελεί μια κρίσιμη παρέμβαση του Υπουργείου, που αποσυμφορεί τις δευτεροβάθμιες δομές στα δημόσια νοσοκομεία και κυρίως τα νοσοκομεία αναφοράς, τα οποία ως επί το πλείστον σήκωσαν το βάρος της μέχρι τώρα προσπάθειας της πανδημίας. «Πλέον οι πρωτοβάθμιες δομές θα μπορούν να χειριστούν περιστατικά ασθενών με συμπτωματολογία COVID -19, αλλά σε καλή γενική κατάσταση», σημείωσε.

Μάλιστα, αναφερόμενος στο παράδειγμα της Μαγνησίας, τόνισε ότι από 1/10/20202, λειτουργούν σε εικοσιτετράωρη βάση έξι κέντρα υγείας στον Αλμυρό, στην Αργαλαστή, στο Βελεστίνο, στη Ζαγορά, στη Σκιάθο και στη Σκόπελο, καθώς και το πολυδύναμο περιφερειακό ιατρείο Αλοννήσου. Επίσης, από τις 7 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ λειτουργεί και το κέντρο υγείας του Βόλου.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μαραβέγιας υπογράμμισε την ανάγκη να καλυφθούν όλες οι απαιτούμενες βάρδιες στις συγκεκριμένες δομές και ειδικά στις πιο μεγάλες, επισημαίνοντας ότι η συζήτηση δεν αφορά μόνο τη Μαγνησία, αλλά πάνω από 200 μονάδες υγείας, που καλούνται να σηκώσουν αυτό το πρόσθετο βάρος.

Σχολιάζοντας, εξάλλου, την τοποθέτηση του πρώην υπουργού Αν. Ξανθού, υπέρ των τοπικών μονάδων υγείας που δημιουργήθηκαν επί θητείας του, σημείωσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ αρνείται να παραδεχθεί πως ο επιστημονικός κόσμος και δη οι γιατροί, γύρισαν την πλάτη σ’ αυτόν τον θεσμό». «Ναι μεν προσλήφθηκαν αρκετοί διοικητικοί υπάλληλοι και νοσηλευτές – διότι ήταν φυσικό επόμενο σε καιρούς ανεργίας να επιδιώξουν να καλύψουν όλες αυτές τις θέσεις του βοηθητικού, διοικητικού, νοσηλευτικού και επικουρικού προσωπικού – αλλά δυστυχώς, η επιστημονική κοινότητα έδειξε μηδενικό ενδιαφέρον. Αυτό τουλάχιστον συνέβη στη Μαγνησία και δεν θεωρώ ότι στο Ρέθυμνο θα έγινε κάτι διαφορετικό», τόνισε ο κ. Μαραβέγιας.

Από τις υπόλοιπες διατάξεις του νομοσχεδίου, που καλύπτουν ως επί το πλείστον έκτακτες ανάγκες λόγω του κορονοϊού, ο βουλευτής Μαγνησίας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην πρόβλεψη για παράταση αφενός των συμβάσεων προσωπικού που απασχολείται στον ΕΟΔΥ, αφετέρου της θητείας του Επικουρικού Προσωπικού που υπηρετεί στο ΕΣΥ, στο ΠΕΔΥ, στον ΕΟΠΥΥ και σε Πανεπιστημιακά ή Στρατιωτικά Νοσοκομεία, αλλά και στο άρθρο που προβλέπει την παράταση ισχύος των συνταγών χρονίως πασχόντων μέχρι το Δεκέμβριο του 2020.

Όπως είπε, πρόκειται αναμφίβολα για πρακτικές παρεμβάσεις που επεκτείνουν χρονικά υφιστάμενα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, μέτρα που αποδείχθηκαν στην πράξη ιδιαίτερα αποτελεσματικά για τη μάχη κατά του κορονοϊού. Επομένως, είναι εκ των ων ουκ άνευ η παράταση της εφαρμογής τους και αποτελεί πραγματικά αναγκαία ρύθμιση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου