ΤΟΠΙΚΑ

Συλλαλητήριο και πορεία Σωματείων στον Βόλο για τα εργασιακά

συλλαλητήριο-και-πορεία-σωματείων-στ-840893

Με κεντρικό το σύνθημα «Αγώνας μαζικός για την προστασία της υγείας του λαού και των δικαιωμάτων του», πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα στον Βόλο το συλλαλητήριο που διοργάνωσαν σωματεία και φορείς.

Η συγκέντρωση άνοιξε με τον χαιρετισμό του Γιώργου Ρούσσα προέδρου του Συλλόγου Συνταξιούχων ΙΚΑ Μαγνησίας όπου αναφέρθηκε στα τεράστια κενά που υπάρχουν στο σύστημα υγείας σε σχέση και με τις αυξημένες ανάγκες του λαού στις συνθήκες της πανδημίας. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «μέσα από την ιδιωτικοποίηση των επικουρικών συντάξεων, θέλει να πετύχει «μ’ ένα σμπάρο δυο τρυγόνια»: Να απαλλαγούν ακόμα περισσότερο από το «κόστος» της Κοινωνικής Ασφάλισης το κεφάλαιο και το κράτος του και ταυτόχρονα να εξασφαλίζεται μια τεράστια δεξαμενή φθηνού χρήματος για τους καπιταλιστές, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για συσσώρευση κεφαλαίων 80 δισ. ευρώ σε 40 χρόνια», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Την κεντρική ομιλία έκανε ο Κώστας Στεργίου πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Μαγνησίας “Μήτσος Παπαρήγας” ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε: «Το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση για τα Εργασιακά, μπαίνοντας πλέον στην τελική φάση προετοιμασίας για την κατάθεσή του, πρέπει να σημάνει συναγερμό για τους εργαζόμενους.

Θέλουν να στραγγίξουν και την τελευταία σταγόνα από τον ιδρώτα των εργαζομένων ετοιμάζοντας νέα ληστεία με άλλο ένα χτύπημα στην κοινωνική ασφάλιση με την παραπέρα ιδιωτικοποίησή της, με το να ριχτεί στον τζόγο του χρηματιστηρίου η επικουρική ασφάλιση. Αυτό που θα οδηγήσει σε ακόμη ποιο άσχημη κατάσταση τα ασφαλιστικά ταμεία και τις παροχές των εργαζομένων-συνταξιούχων.

Εδώ και τώρα διεκδικούμε:

  • Μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Δωρεάν τεστ για τους εργαζόμενους, με ευθύνη της εργοδοσίας και του κράτους.
  • Καμία απόλυση. Καμία δυσμενή μεταβολή στις εργασιακές σχέσεις, τα δικαιώματα των εργαζομένων με πρόσχημα την αντιμετώπιση της πανδημίας. Κατάργηση όλων των μορφών ελαστικής εργασίας.
  • Κατάργηση όλων των αντεργατικών – αντιλαϊκών διατάξεων των ΠΝΠ.
  • Κανένας χωρίς αξιοπρεπές εισόδημα. Καμία μείωση μισθού, απώλεια του εισοδήματος των εργαζομένων. Να πληρώσουν κράτος κι εργοδοσία. Ουσιαστική προστασία των ανέργων. Επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Κοινωνική ασφάλιση για όλους αποκλειστικά δημόσια και υποχρεωτική.
  • Να σταματήσουν αμέσως οι πλειστηριασμοί κύριας κατοικίας, οι διακοπές σε ηλεκτρικό ρεύμα και νερό, λόγω των χρεών των εργατικών λαϊκών νοικοκυριών.
  • Αποφασιστική μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη. Έκτακτα κονδύλια για μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών και άλλων εργαζομένων για την αναβάθμιση υποδομών, καθαριότητα, μέτρα υγιεινής και ατομικά μέσα προστασίας σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες.
  • Πλήρη, επαρκή κι αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό του δημόσιου συστήματος Υγείας με προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Να ανοίξουν όλες οι δημόσιες δομές υγείας που έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια. Σχέδιο επίταξης του ιδιωτικού τομέα και άμεση επίταξη των ιδιωτικών διαγνωστικών για μαζικά δωρεάν τεστ στον πληθυσμό.
  • Πύκνωση δρομολογίων, ειδικά στις ώρες αιχμής, σε όλα τα μέσα μεταφοράς. Όχι στην ιδιωτικοποίηση.
  • Κατάργηση του νόμου απαγόρευσης των διαδηλώσεων, του νόμου περιορισμού του απεργιακού δικαιώματος. Κάτω τα χέρια από τα συνδικάτα».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου