ΤΟΠΙΚΑ

Σε ασφυκτικό κλοιό η εμπορική αγορά του Βόλου

σε-ασφυκτικό-κλοιό-η-εμπορική-αγορά-το-841020

Προτεραιότητα του νέου διοικητικού συμβουλίου του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου η τόνωση της επιχειρηματικότητας

Σε ασφυκτικό κλοιό η εμπορική αγορά του Βόλου, με τα αιτήματα για τόνωση της ρευστότητας και μείωση των ενοικίων να παραμένουν ψηλά στη λίστα των θεμάτων μείζονος προτεραιότητας. Πολλά τα ζητήματα που καλείται να αντιμετωπίσει το νέο διοικητικό συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου και Νέας Ιωνίας, προκειμένου να δοθεί ανάσα ελπίδας στους εμπόρους και να εξασφαλιστούν τα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα ενισχύσουν την επιχειρηματικότητα στον καιρό της πανδημίας.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Για διάθεση ενίσχυσης της ρευστότητας από την πλευρά της πολιτείας, κάνει λόγο ο επανεκλεγείς πρόεδρος του τοπικού Εμπορικού Συλλόγου Απόστολος Οντόπουλος, με δήλωσή του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι «μέχρι στιγμής τα εργαλεία που παρείχε το υπουργείο προς τις επιχειρήσεις, δεν συμπεριελάμβαναν, δυστυχώς, τις μικρές επιχειρήσεις, τις οποίες εμείς εκπροσωπούμε. Μικρές επιχειρήσεις εξαιρέθηκαν από χρηματοδοτικά εργαλεία όπως το ΤΕΠΙΧ, καθώς τα κριτήρια των τραπεζών ήταν πάρα πολύ αυστηρά».

Η έλλειψη ρευστότητας ταλανίζει τις επιχειρήσεις όλο αυτό το διάστημα και σε συνδυασμό με την αναδουλειά που υπάρχει, κυρίως λόγω της κατάστασης και λόγω των περιοριστικών μέτρων που ισχύουν και σε άλλους κλάδους της οικονομίας, διαμορφώνει άσχημο κλίμα για το επιχειρείν γενικότερα.

«Το πρώτο πρόβλημα είναι η ρευστότητα των επιχειρήσεων και γενικότερα υπάρχει ένας προβληματισμός για το τι μέλλει γενέσθαι τώρα που μπαίνουμε σιγά – σιγά στον χειμώνα. Γενικότερα υπάρχει ανάγκη κάλυψης εξόδων που σχετίζονται με αυτή την περίοδο και μας προβληματίζει το τι μέλλει γενέσθαι», είπε.

Μείζον αίτημα, παράλληλα, το θέμα της μείωσης των ενοικίων. «Πιστεύουμε ότι θα πρέπει, όπως πολύ σωστά ίσχυσε η μείωση του ενοικίου για την εστίαση, για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο, Σεπτέμβριο, να επεκταθεί και για τις εμπορικές επιχειρήσεις. Παρόλο που υπάρχει διασύνδεση των κλάδων της οικονομίας και είναι κοινά αποδεκτό αυτό, εμείς εξαιρεθήκαμε. Το θέμα των ενοικίων συνεχίζει να ταλαιπωρεί αρκετές επιχειρήσεις» επεσήμανε ο πρόεδρος.

Με την υποτονική εικόνα να διατηρείται και τον Οκτώβριο, με χαμηλή επισκεψιμότητα στα καταστήματα και εξίσου χαμηλούς τζίρους, είναι προφανές το πρόβλημα που έχει διαμορφωθεί στην εμπορική αγορά λόγω της πανδημίας. «Γενικότερα ο Σεπτέμβριος ήταν ένας μήνας όπου παραδοσιακά το ενδιαφέρον στρέφεται κυρίως στα σχολικά, οπότε ήταν αναμενόμενη μια κάμψη στο τζίρο, αλλά οι πρώτες μέρες του Οκτωβρίου πραγματικά μας εξέπληξαν» σημείωσε ο κ. Οντόπουλος, περιγράφοντας την υποτονική κίνηση των καταστημάτων.

Αναφερόμενος στις επιπτώσεις της πανδημίας, τόνισε, εξάλλου, ότι «επηρεάζουν αρνητικά την ψυχολογία του κόσμου». Στο μεταξύ, διατηρείται το κλίμα προβληματισμού στην αγορά, ενώ όλοι μιλούν με δέος και ανησυχία για τον «δύσκολο χειμώνα που έρχεται».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου