ΤΟΠΙΚΑ

Στα… χαρακώματα για την παράκαμψη Μετοχίου

στα-χαρακώματα-για-την-παράκαμψη-μετ-851206

Την μπουλντόζα που εκτελεί τις χωματουργικές εργασίες για την παράκαμψη Μετοχίου ακινητοποίησαν χθες το μεσημέρι συμβολικά κάτοικοι του οικισμού.
Ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Μετοχίου Άγγελος Ράπτης δήλωνε την πρόθεση κατάθεσης ασφαλιστικών μέτρων, ώστε να σταματήσει η «σκανδαλώδης παράκαμψη», όπως ανέφερε.
«Πίστευα ότι έχουμε συνεννοηθεί για την χρησιμότητα του έργου», επαναλάμβανε χθες με αφορμή τη συμβολική κινητοποίηση ο αντινομάρχης Υποδομών Ηλίας Ξηρακιάς, παραπέμποντας στην πρόσφατη ευρεία σύσκεψη στο δημαρχείο Αργαλαστής. «Όμως, συνεχίζουν να αντιδρούν ο Ράπτης και ο Ράπτης…», συμπλήρωσε ο αντινομάρχης.
Οι εργασίες για τη διάνοιξη της οδικής αρτηρίας μεταξύ Αργαλαστής και Λαύκου, η οποία θα παρακάμπτει το Μετόχι, ξεκίνησαν τον περασμένο Μάρτιο.
Ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Μετοχίου και κάτοικοι της περιοχής αντιτίθενται στη νέα χάραξη, υποστηρίζοντας ότι θα μπορούσε να βελτιωθεί ο αγροτικός χωματόδρομος, που διασχίζει τον οικισμό, μήκους ενός χιλιομέτρου.
Αντίθετα, το νέο έργο της διάνοιξης αποτελεί, όπως λένε, ένα «πέταλο», μήκους 3 χιλιομέτρων. Η νέα χάραξη, συμπληρώνουν, περνά μέσα από δάσος, ενώ βρίσκεται πολύ κοντά στην πηγή, η οποία υδροδοτεί το χωριό.
Οι διαμαρτυρόμενοι κάτοικοι μιλούν για οικολογική καταστροφή του δάσους, για προβλήματα ηχορύπανσης, λόγω της μικρής απόστασης του δρόμου από τα σπίτια τους και για διπλάσιο μήκος του έργου, «προκειμένου να ικανοποιήσει κάποιους, περνώντας το δρόμο μέσα από τα κτήματά τους, που μεταφράζεται σε σπατάλη χρημάτων».
Ως κυριότερο ωστόσο πρόβλημα υποστηρίζουν ότι αποτελεί η μόλυνση της φυσικής πηγής, από τα σκουπίδια που θα πετούν διερχόμενοι οδηγοί οχημάτων αλλά και από την οικοδόμηση οικοπέδων.
«Πίστευα ότι έχουμε συνεννοηθεί στην ευρεία σύσκεψη στο δημαρχείο Αργαλαστής, παρουσία σύσσωμου του δημοτικού συμβουλίου του τοπικού συμβουλίου, των μελετητών και κατοίκων της περιοχής», δήλωσε χθες ο Ηλ. Ξηρακιάς, κληθείς να σχολιάσει τη συμβολική κινητοποίηση.
Στη διάρκεια της δίωρης σύσκεψης επανέλαβε ο αντινομάρχης παρουσιάστηκε η μελέτη και δόθηκαν αναλυτικές εξηγήσεις στα ζητήματα που τέθηκαν και εξέφρασε την άποψη ότι όλοι πείστηκαν, πλην ελαχίστων.
«Επί 15 χρόνια συζητείται και μελετείται το έργο…», σημείωσε ο κ. Ξηρακιάς, ενώ χαρακτήρισε «αστεία» τα επιχειρήματα που προβάλλονται από ελάχιστους κατοίκους.
«Το πρώτο είναι ότι θα περνάνε οι οδηγοί, θα πετάνε τα σκουπίδια έξω από το παράθυρο του αυτοκινήτου και θα… πηγαίνουν στην πηγή. Είναι αστείο», είπε, λέγοντας ότι η πηγή που υδροδοτεί το Μετόχι βρίσκεται σε απόσταση 80 μέτρων από τη χάραξη και η υδρομάστευση γίνεται με κλειστό σύστημα.
Σχετικά με το δεύτερο επιχείρημα ότι οι αποχετεύσεις των οικοδομών που θα ανεγερθούν θα μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα, απάντησε ότι πλην του ότι όλοι οι οικισμοί υποχρεούνται να λειτουργήσουν αποχετευτικό σύστημα, εάν τεθεί ζήτημα έκδοσης οικοδομικής άδειας θα ληφθούν όλα τα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος.
Στους ισχυρισμούς των κατοίκων ότι η χάραξη δεν ακολουθεί τον υπάρχοντα αγροτικό δρόμο, ο κ. Ξηρακιάς επανέλαβε ότι δεν προέκυπταν τα χαρακτηριστικά που επιτρέπονται. «Έχει μεγάλες κλίσεις και απότομες στροφές. Είναι αγροτικός δρόμος και για να έχει χαρακτηριστικά επαρχιακού δρόμου έπρεπε να είχε καμπυλότητες και κλίσεις που να μην υπερβαίνουν το 5-6%.»

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου