ΤΟΠΙΚΑ

Αφαντος 17χρονος που έφυγε από την Παιδόπολη Αγριάς

αφαντος-17χρονος-που-έφυγε-από-την-παιδό-844357

Εντεκα οι αιφνίδιες αποχωρήσεις το 2020, ενώ η πλειονότητα των παιδιών επανεντάσσεται κοινωνικά στην Ελλάδα και προχωρεί μπροστά

Τρεις εβδομάδες πέρασαν από την αιφνίδια αποχώρηση 17χρονου Πακιστανού από το Κέντρο Δομής Ασυνόδευτων Ανηλίκων στην Παιδόπολη Αγριάς και ο ανήλικος παραμένει μέχρι και σήμερα άφαντος. Αλλοι φιλοξενούμενοι πρόσφυγες στη δομή ανέφεραν ότι έχει επικοινωνήσει μαζί τους και βρίσκεται στην Αθήνα με σκοπό να μεταβεί στη Γερμανία και να συναντηθεί με τους συγγενείς του. Κάποιος ή κάποιοι παραπλάνησαν τον νέο, ο οποίος δεν μπορεί να ταξιδέψει σε άλλο κράτος χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα και χωρίς να έχει πολιτικό άσυλο. Τον εξέθεσαν στους κινδύνους, χωρίς να έχει τα απαιτούμενα εφόδια στα χέρια του.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Ο 17χρονος ήταν ο 11ος ασυνόδευτος ανήλικος που αποχώρησε από τη δομή με τη θέλησή του, χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση, το 2020. Οι υπόλοιποι 41 φιλοξενούμενοι από την αρχή του έτους, η πλειονότητα, δηλαδή, των παιδιών, επωφελούνται των υπηρεσιών που παρέχει ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός (ΕΕΣ), ο οποίος επιτελεί ένα θαυμάσιο έργο. Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ μίλησε με την Αρετή Κεντιστού τομεάρχη Κοινωνικής Πρόνοιας ΕΕΣ, τόσο για το φαινόμενο των αιφνίδιων αποχωρήσεων, όσο και για το έργο στη δομή. Το ενθαρρυντικό στοιχείο είναι ότι τα περισσότερα παιδιά αναγνωρίζουν ότι θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα και προχωρούν μπροστά.

Εφυγε για Γερμανία ο ανήλικος

Συγκεκριμένα κ. Κεντιστού ερωτηθείσα σχετικώς είπε για τον 17χρονο Πακιστανό που αποχώρησε αιφνίδια από τη δομή στις 12 Σεπτεμβρίου χωρίς να ενημερώσει κανέναν ότι «επικοινώνησε με άλλους φιλοξενούμενους της δομής και είπε ότι βρίσκεται στην Αθήνα και προσπαθεί να μεταβεί στη Γερμανία όπου διαμένουν συγγενείς του.

Εφόσον δηλώθηκε η εξαφάνιση του ανήλικου τόσο στην αστυνομία, όσο και στον Εισαγγελέα που έχει την επιμέλεια του παιδιού, από το προσωπικό του Κέντρου, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες, επίσημα ο ΕΕΣ και το κέντρο δεν έχει καμία δικαιοδοσία πλέον στην πληροφόρηση για τον ανήλικο».

Η ίδια επισήμανε ότι οι εξαφανίσεις ουσιαστικά είναι άτυπες φυγές. Εν προκειμένω ο φιλοξενούμενος αποχώρησε αιφνίδια παρά τις αποτροπές του προσωπικού και δηλώθηκε η εξαφάνιση του.

Μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2020 έγιναν 28 αποχωρήσεις από την δομή. Οι 11 έγιναν αιφνίδια, οι 13 μετά από παραπομπές σε ημιαυτόνομα λόγω ενηλικίωσης και οι 4 αφορούσαν σε οικογενειακές επανενώσεις μέσω γραφείου στο Δουβλίνο.

Προβλήματα με τη χορήγηση ασύλου

Οι ασυνόδευτοι ανήλικοι σε ένα μεγάλο ποσοστό επιθυμούν να φύγουν από την χώρα με κάθε τρόπο και να μεταβούν σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Η κ. Κεντιστού αναφέρει ότι εμπιστεύονται άλλους φίλους τους και πληροφορίες που τους δίνουν.

Ερωτηθείσα εάν υπάρχουν προβλήματα με τη χορήγηση του πολιτικού ασύλου, λέει ότι «έχουν παρατηρηθεί ιδιαίτερα στο παρελθόν καθυστερήσεις στα ραντεβού για τα αιτήματα ασύλου. Παρόλα αυτά η δικηγόρος του Κέντρου ασχολείται καθημερινά με την επίλυση των ζητημάτων που προκύπτουν σε σχέση με αυτό».

Η δομή λειτουργεί από τον Μάρτιο του 2008 και συνολικά έχει φιλοξενήσει 1484 ανήλικους. Για το 2020 μέχρι και τον μήνα Σεπτέμβριο, έχουν φιλοξενηθεί 52 ανήλικοι.

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, λειτουργεί το «Κέντρο Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων Αιτούντων Άσυλο Βόλου», στις εγκαταστάσεις της πρώην Παιδόπολης στην Αγριά, με μέγιστη δυναμική φιλοξενίας 30 ατόμων.

Η τομεάρχης Κοινωνικής Πρόνοιας ΕΕΣ σημειώνει ότι το πρόγραμμα προσφέρει προστατευμένο περιβάλλον σε ανηλίκους, που βρίσκονται στη χώρα χωρίς τη συνοδεία της οικογένειας τους, μέσα από ένα πλέγμα δράσεων που περιλαμβάνει, πέραν της κάλυψης των βασικών αναγκών διαβίωσης, ισότιμη πρόσβαση σε παρεχόμενα αγαθά και υπηρεσίες όπως, συμβουλευτική και ψυχοκοινωνική στήριξη, νοσηλευτική φροντίδα, νομική συνδρομή, υπηρεσίες διερμηνείας, διαπολιτισμικές δράσεις, αθλητικές δραστηριότητες, εκμάθηση Ελληνικής Γλώσσας.

Όπως επισημαίνει, μέχρι σήμερα το Κ.Φ.Α.Α. Βόλου έχει υποδεχτεί και φιλοξενήσει πάνω από 1450 ανήλικους πρόσφυγες. Απώτερος στόχος της δομής είναι οι φιλοξενούμενοι να αποκτήσουν τα απαραίτητα εφόδια για την κοινωνική τους ενσωμάτωση και την αυτονόμησή τους μετά την ενηλικίωση.

Το έργο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός έχει την ευθύνη λειτουργίας πέντε Κέντρων Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων στην Αγριά Βόλου, στην Αθήνα και στα Καλάβρυτα, με δυνατότητα φιλοξενίας (30 – 32) ασυνόδευτων ανηλίκων το καθένα.

Βασικός στόχος της λειτουργίας των Κέντρων είναι η διασφάλιση ενός επαρκούς πλαισίου προστασίας και φροντίδας καθώς και η σταδιακή αυτονόμηση των φιλοξενούμενων ανηλίκων. Ο στόχος επιτυγχάνεται μέσα από ένα πλέγμα δράσεων και υποστηριχτικών υπηρεσιών. ώστε να διασφαλίζεται η ανεξαρτησία και το βέλτιστο συμφέρον των ανηλίκων, ο σεβασμός της αξιοπρέπειάς τους, η αναγνώριση της ατομικής αξίας και η παροχή ευκαιριών για ανάπτυξη των ικανοτήτων τους εντός και εκτός των κέντρων φιλοξενίας.

Οι παρεχόμενες υπηρεσίες περιλαμβάνουν:

· Κάλυψη βασικών αναγκών διαβίωσης, όπως στέγαση, σίτιση, ασφάλεια κ.ά.
· Συμβουλευτική και ψυχοκοινωνική στήριξη, σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο
· Νομική συμβουλευτική
· Διερμηνεία για το σύνολο των υπηρεσιών
· Διασφάλιση της πρόσβασης των ανηλίκων στο εκπαιδευτικό σύστημα και υποστηρικτική διδασκαλία εντός της δομής (εκμάθηση ελληνικής γλώσσας, προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης, κλπ)
· Προαγωγή της υγείας και υπηρεσίες ιατρικής, φαρμακευτικής και υγειονομικής περίθαλψης, πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, ενημέρωση – εκπαίδευση σε θέματα αγωγής υγείας, κάλυψη αναγκών πρωτοβάθμιας ιατροφαρμακευτικής φροντίδας των φιλοξενουμένων ανηλίκων
· παροχές σε είδος (είδη ατομικής υγιεινής, ένδυση, υπόδηση, οικονομικό βοήθημα)

Το προσωπικό που απασχολείται σε κάθε Κέντρο καλύπτει τις κάτωθι ειδικότητες:

· 1 συντονιστής
· 2 κοινωνικοί λειτουργοί
· 2 ψυχολόγοι
· 1 εκπαιδευτικός
· 3 διερμηνείς
· 1 νομικός σύμβουλος
· 1 διατροφολόγος
· 1 διοικητικός υπάλληλος
· 6 φροντιστές

Τα Κέντρα Φιλοξενίας λειτουργούν με χρηματοδότηση από το Εθνικό Πρόγραμμα Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης 2014-2020, μέσω του Υπουργείου Μετανάστευσης.

Ο Τομέας Κοινωνικής Πρόνοιας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού έχει υπό την ευθύνη του τη διαχείριση των συγκεκριμένων Κέντρων, όπως επίσης και τη συνολικότερη παρακολούθηση της υλοποίησης του έργου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου