ΤΟΠΙΚΑ

Οργιάζει η μαύρη εργασία

οργιάζει-η-μαύρη-εργασία-851206

Σε γόρδιο δεσμό εξελίσσεται για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους και τους εργαζόμενους στον κλάδο του επισιτισμού η μαύρη εργασία, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδοχοϋπαλλήλων κ. Λεωνίδας Καραθανάσης από το Βόλο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο του τοπικού συλλόγου κ. Θανάση Παπαδημόπουλο, τον πρόεδρο των εργαζομένων στον επισιτισμό κ. Γκοντελάκη και τον κ. Βαγγ. Πολύζο, μέλος της Ομοσπονδίας.
Ο κ. Καραθανάσης επικεφαλής κλιμακίου προήδρευσε σε περιφερειακή σύσκεψη των ξενοδοχοϋπαλλήλων στο ΕΚΒ, ενώ από νωρίς το πρωί μαζί με το τοπικό σωματείο και το ΕΚΒ διενήργησαν ελέγχους σε διάφορες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις του Βόλου.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα στη Μαγνησία εντοπίζεται στα νησιά, όπου αρκετοί υπάλληλοι απασχολούνται ανασφάλιστοι τόσο στα ξενοδοχεία, όσο και στον επισιτισμό.
Μάλιστα με πρόσχημα την πρακτική παρατηρείται το φαινόμενο να απασχολούνται στα νησιά αλλοδαποί εργαζόμενοι, οι οποίοι ωστόσο εργάζονται κανονικό ωράριο χωρίς ασφάλιση, όπως καταγγέλθηκε χθες στη συνέντευξη Τύπου.
Τα επίσημα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η ομοσπονδία επιβεβαιώνουν την μαύρη εργασία, καθώς το ΙΚΑ το 2005 παρουσίασε στοιχεία ότι ασφαλίζονται 180.000 εργαζόμενοι, όταν στον κλάδο ξενοδοχοϋπαλλήλων και επισιτισμού απασχολούνται περισσότεροι από 500.000 υπάλληλοι.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας εμφανίστηκε επιφυλακτικός και διόλου δεν συμμερίζεται την αισιοδοξία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Τουρισμού για αύξηση του Τουρισμού, καθώς, όπως τόνισε, το Μάιο υπήρχε πτώση σε σχέση με πέρυσι γεγονός που οφείλεται στο ότι καθυστέρησαν πολύ οι επαναπροσλήψεις εποχικού προσωπικού.
Ο κ. Καραθανάσης κατήγγειλε ότι ο κλάδος πλήττεται από την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και επισήμανε ότι στόχος της Ομοσπονδίας είναι να πιέσει, ώστε αφενός να υπάρχει σταθερή εργασία για τους υπαλλήλους και αφετέρου κανονικά ασφάλιση.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας αναφέρθηκε επίσης στα δομημένα ομόλογα και στις πιέσεις των ξενοδοχοϋπαλλήλων να επιστραφούν -κάτι που έγινε- και μάλιστα εντόκως τα χρήματα που παίχτηκαν από το ΤΑΞΥ και τα οποία άγγιξαν τα 159,5 εκ. ευρώ κάνοντας λόγο “για βρώμικα παιχνίδια που είχαν στόχο ακόμη και την εξασφάλιση πολιτικού χρήματος”, ενώ για το θέμα της κατάρτισης και εκπαίδευσης των υπαλλήλων στον τουρισμό ζήτησε να υπάρξει ένα άλλο σύστημα εισαγωγής φοιτητών στον Τουριστικό Κλάδο που δεν θα “αποκλείει” αλλά θα ενισχύει μεγαλύτερο αριθμό σπουδαστών προς τον Τουριστικό Τομέα.
Τέλος ο κ. Καραθανάσης παρουσίασε τις θέσεις του κλάδου για την αναβάθμιση του ΤΑΞΥ, ενώ εξέφρασε την υποστήριξη της Ομοσπονδίας στις νέες τουριστικές επενδύσεις που δρομολογούνται στο Βόλο και τη Μαγνησία, υπογραμμίζοντας ότι θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και θα βελτιώσουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου