ΤΟΠΙΚΑ

Προβληματική η επένδυση στο Σωρό

προβληματική-η-επένδυση-στο-σωρό-851206

Συζητήθηκε στη γενική συνέλευση του Οικοδομικού Συνεταιρισμού Δημοσίων Υπαλλήλων Νομού Μαγνησίας που πραγματοποιήθηκε προχθές η προμελέτη της αναγγελθείσας επένδυσης στο Σωρό.
Μετά από την συζήτηση του όλου θέματος, η γενική συνέλευση αποφάσισε ομόφωνα ότι δεν συμφωνεί με τον σχεδιασμό της επένδυσης και δια τούτο θα υποβάλλει ανάλογα υπομνήματα, ενημερώνοντας φορείς και πρόσωπα.
Συγκεκριμένα, επισημαίνονται τα εξής κυριότερα προβλήματα:
1. Δημοτικός παραλιακός δρόμος. Η πρόσβαση στον οικισμό δια του δρόμου αυτού είναι υποχρεωτικός όρος για την ίδρυση του οικισμού. Σε καμία περίπτωση δεν γίνεται αποδεκτή η κατάργησή του και η μετατροπή του σε οικόπεδο προς ανοικοδόμηση κτιρίων. Αντίθετα, θα ζητηθεί από το Δήμο Βόλου η βελτίωσή του με διεύρυνση του οδοστρώματος, κατασκευή διαχωριστικής νησίδας και πεζοδρομίων.

2. Αρχαιολογικός χώρος. Το μεγαλύτερο τμήμα της σχεδιαζόμενης επένδυσης αφορά μέρος του αρχαιολογικού χώρου των αρχαίων Αμφανών και όμορες περιοχές. Δεν γίνεται αποδεκτή μερική καταστροφή και οικοπεδοποίηση του αρχαιολογικού χώρου, που θα αποτελέσει επιβάρυνση στο περιβάλλον και έγκλημα για την πολιτιστική μας κληρονομιά.

3. Χώροι Λατομείων. Το πρώτο λατομείο στην σκάλα της ΑΓΕΤ είχε δεσμευθεί από τον Δήμο Βόλου για χώρος πρασίνου και πολιτιστικών εκδηλώσεων. Το γειτνιάζον με τον οικισμό έχει ζητηθεί κατ’ επανάληψη να δεσμευθεί υπέρ της συνοικίας του Αγίου Στεφάνου, για κοινωφελείς χρήσεις με ήπιες παρεμβάσεις. Άλλωστε η αποκατάσταση των λατομείων προβλέπεται από την νομοθεσία, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο εκ μέρους της ΑΓΕΤ.

4. Εργοστάσιο αφαλάτωσης. Ένα τέτοιο εργοστάσιο στην συγκεκριμένη περιοχή θα ήταν ιδιαίτερα επιβαρυντικό για όλο το περιβάλλον.

5. Κατασκευή μαρίνας. Υπάρχουν προβληματισμοί για την επιβάρυνση του θαλάσσιου περιβάλλοντος, όπως και για τον χώρο, όπου προβλεπόταν να γίνει αλιευτικό καταφύγιο προς εξυπηρέτηση του λαού του Βόλου.

6. Πολεοδομικά θέματα. Αν δεν δεσμευθούν ελεύθεροι χώροι τόσο στο χώρο του λατομείου, όσο και στην περιοχή νότια του οικισμού, αυτός θα αντιμετωπίσει αργότερα μεγάλα ζωτικά και λειτουργικά προβλήματα. Ο οικισμός σχεδιάστηκε σαν παραθεριστικός και σήμερα έχει λάβει καθαρά αστική μορφή. Στα 1.050 οικόπεδα πιθανό να δημιουργηθεί οικισμός πάνω από 5.000 κατοίκους με τους μετριότερους υπολογισμούς. Αντιλαμβάνεται κανείς τις μεγάλες ανάγκες, που προκύψουν, ενώ δεν υπάρχει πρόβλεψη για τους αναγκαίους κοινόχρηστους χώρους. Επομένως, θα πρέπει να εξασφαλιστούν χώροι στα όρια του οικισμού τόσο στο λατομείο της ΑΓΕΤ, όσο και στη νότια πλευρά του οικισμού.

7. Γήπεδο γκολφ. Αν τούτο σχεδιάζεται σε επαφή με τον οικισμό νοτίως αυτού, θα εμποδίσει την μελλοντική δέσμευση και χρήση απαραιτήτων για τον οικισμό χώρων.

Οι ανωτέρω βασικοί λόγοι αλλά και άλλοι μικρότερης σημασίας καθιστούν την αξιοποίηση του χώρου της ΑΓΕΤ και τον όλο σχεδιασμό προς την κατεύθυνση αυτή πολύ προβληματικό. Άλλωστε, αν προχωρήσει, θα επιληφθούν όλοι οι αρμόδιοι φορείς, σύμφωνα με τους υπάρχοντες νόμους.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου