ΤΟΠΙΚΑ

Μελέτη για την Πλατεία Πανεπιστημίου

μελέτη-για-την-πλατεία-πανεπιστημίο-386267

Θα ζητηθεί η ένταξή της στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας με το ποσό των 630.000 ευρώ.

H έγκριση μελέτης και εκτέλεσης του έργου «Διαμόρφωση Πλατείας Πανεπιστημίου» προϋπολογισμού 630.000 ευρώ εισάγεται προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου σήμερα Δευτέρα. Όπως τονίζεται στην εισήγηση του Διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Γιώργου Γίδαρη η μελέτη συντάχθηκε προκειμένου να υποβληθεί πρόταση προς ένταξη στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας. «Σύμφωνα με τις διατάξεις της υπ αριθ. 26804/16-6-2011 (άρθρο 2) Απόφασης της Υπουργού ΠΕΚΑ, σημειώνει ο κ. Γίδαρης, προκειμένου ο κάθε Δήμος να εκπονεί μελέτες Πλατειών και Κοινοχρήστων Χώρων με τις δικές του υπηρεσίες, θα πρέπει ο εν λόγω χώρος να μπορεί να εξαιρεθεί του χαρακτηρισμού ως αξιόλογου έργου (δηλαδή ότι δεν είναι υπερτοπικής ή ιστορικής σημασίας) με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου μετά από σύμφωνη γνώμη του Περιφερειακού ΣΧΟΠ.

Το ΣΧΟΠΑΔ Θεσσαλίας στην Συνεδρίασή του στις 25/1/2012 γνωμοδότησε ότι για την πλατεία Πανεπιστημίου δεν συντρέχουν οι λόγοι για τον χαρακτηρισμό της ως αξιόλογου έργου. Μετά από τα παραπάνω το Δημοτικό Συμβούλιο καλείται να πάρει απόφαση για να εγκρίνει τον χαρακτηρισμό της Πλατείας Πανεπιστημίου ως μη αξιόλογου έργου, να εγκρίνει την μελέτη του έργου και να εγκρίνει την κατασκευή του έργου με Δημόσιο Διαγωνισμό» καταλήγει ο Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Βόλου.

Η τεχνική έκθεση

Στην τεχνική περιγραφή της μελέτης για τη διαμόρφωση της Πλατείας Πανεπιστημίου από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Βόλου σημειώνονται τα εξής : «Η Πλατεία Πανεπιστημίου βρίσκεται στο κέντρο του Βόλου και περιβάλλεται από τέσσερις δρόμους. Την οδό Ερμού, πολυσύχναστος εμπορικός πεζόδρομος, όπου έχει πρόσωπο και το κτήριο του Πανεπιστημίου (πρώην Ματσάγγου), την οδό Δημητριάδος, η κυριότερη οδική αρτηρία εξόδου από την πόλη, την οδό Παύλου Μελά, αυτοκινητόδρομος με αρκετά συχνή κυκλοφορία, που εξυπηρετεί και την είσοδο στο PARKING και τους βοηθητικούς χώρους του σούπερ μάρκετ που βρίσκεται απέναντι από την πλατεία και, την οδό Μακεδονομάχων, που είναι σήμερα βατή από αυτοκίνητο αλλά έχει ελάχιστη έως μηδενική κυκλοφορία, γι αυτό και προτείνεται η πεζοδρόμησή της.

Η διαμόρφωση της πλατείας έχει σαν στόχο τη δημιουργία ενός πολυδύναμου χώρου, ο οποίος θα εξυπηρετεί διάφορες χρήσεις, όπως ο περίπατος, η ανάπαυση, η συγκέντρωση πλήθους για συναυλίες, ομιλίες, εκθέσεις και γενικότερα, κάθε είδους εκδηλώσεις και, φυσικά, θα είναι προσιτός από όλες τις ομάδες του πληθυσμού.

Ο συνδυασμός των διαφορετικών χρήσεων οδηγεί και στον συνδυασμό των διαφόρων υλικών της τελικής επιφάνειας, έχοντας σαν βασική προϋπόθεση, την διατήρηση της επιφάνειας του πρασίνου σε ποσοστό πάνω από το 50% της επιφάνειας της πλατείας. Η επιλογή των «σκληρών» υλικών, για την επίστρωση της υπόλοιπης επιφάνειας, έγινε, με γνώμονα, το «πάντρεμα» αφ’ ενός φυσικών υλικών τοπικής προέλευσης (πέτρες Πηλίου, βότσαλα), και αφ’ ετέρου του σκυροδέματος, που είναι μεν ένα σύνθετο υλικό, αλλά αποτελεί εδώ και χρόνια μέρος της ζωής μας, φυσικά με κατάλληλη επεξεργασία και πρόσμικτα υλικά, ώστε να έχουμε την επιθυμητή υφή για τελική επιφάνεια.

Η ανάγκη για προστασία από τον θόρυβο και το καυσαέριο της οδού Δημητριάδος, οδηγούν στην δημιουργία ενός φράγματος από ψηλό και μέσου ύψους πράσινο, το οποίο ωστόσο να επιτρέπει την οπτική επαφή με την πλατεία και να μην δίνει την εικόνα του απρόσιτου. Η ίδια λογική, λιγότερο αυστηρά, διατηρείται και στην πλευρά κατά μήκος της οδού Παύλου Μελά. Έτσι η μεγαλύτερη επιφάνεια του πρασίνου, δημιουργείται στο νότιο και δυτικό τμήμα της πλατείας, ενώ στο βόρειο και ανατολικό τμήμα είναι συγκεντρωμένο το τμήμα με τα σκληρά υλικά επίστρωσης, ώστε να δημιουργείται ένας ενιαίος επίπεδος χώρος, ο οποίος να βοηθάει στην πραγματοποίηση των εκδηλώσεων.

Η όλη διαμόρφωση θα συμπληρωθεί με τα απαραίτητα καθιστικά, τα οποία θα είναι κατασκευασμένα από το ίδιο υλικό των επιστρώσεων και, φυσικά από τον απαραίτητο φωτισμό, με ψηλά φωτιστικά που θα δίνουν την απαραίτητη φωτεινότητα στον χώρο και χαμηλά φωτιστικά που θα αναδεικνύουν τα φυλλώματα των δέντρων».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου