ΤΟΠΙΚΑ

«Ο τουρισμός υπάρχει και θα υπάρχει»

ο-τουρισμός-υπάρχει-και-θα-υπάρχει-846996

Προβληματισμός και μηνύματα αισιοδοξίας από εκπροσώπους θεσμικών φορέων

Πεδίο προβληματισμού και σχεδιασμού σε νέες βάσεις για την επόμενη μέρα δημιουργεί η πανδημία, με τους εκπροσώπους θεσμικών φορέων της Μαγνησίας να στέλνουν το δικό τους μήνυμα με αφορμή την παγκόσμια μέρα τουρισμού, που τιμήθηκε προχθές. Στον απόηχο της φετινής γιορτής του τουρισμού, που επισκιάστηκε από την πανδημία, εκπρόσωποι φορέων στέλνουν μήνυμα προβληματισμού, αλλά και ελπίδας.

«Ζούμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση με ένα απίστευτα αβέβαιο μέλλον για όλους και καλούμαστε να σχεδιάσουμε την επόμενη ημέρα σε αχαρτογράφητα νερά», επισημαίνεται μεταξύ άλλων, στο μήνυμα του προέδρου της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας, Γιώργου Ζαφείρη.

Με γνώμονα την ενότητα και τις συντονισμένες προσπάθειες, ο πρόεδρος υπογράμμισε ότι «ο τουρισμός υπάρχει και θα υπάρχει πάντα», για να προσθέσει ότι: «Οι αγώνες που δώσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα, μαζί με την ΠΟΞ, το ΞΕΕ και το ΣΕΤΕ, απέδειξαν ότι ο κλάδος ενωμένος κατάφερε πολλά και πορευόμενος έτσι έχει πολλά να κερδίσει ακόμη. Σίγουρα από την κυβερνητική πλευρά έγιναν πάρα πολλά, τα οποία επιτεύχθηκαν τις περισσότερες φορές με συνεργασίες, διαβουλεύσεις ακόμη και «κόντρες» μερικές φορές, αλλά το αποτέλεσμα έχει κινηθεί προς τη σωστή κατεύθυνση».

Σε άλλο σημείο ο πρόεδρος χαιρέτησε το φετινό σύνθημα της Παγκόσμιας Ημέρας είναι επιστροφή στον αγροτουρισμό, το οποίο σε ένα γενικότερο πλαίσιο «δικαιώνει τους αγώνες μας, τόσα χρόνια, για τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, οι οποίες μπορούν να δώσουν μια ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στη χώρα μας. Επιτέλους στράφηκαν σε αυτές, ξεκινώντας από τον αγροτουρισμό, τον πολυπαθή αυτό κλάδο, για τον οποίο στη χώρα μας ξοδεύτηκαν εκατομμύρια, ιδρύθηκαν εταιρείες, έγιναν μελέτες και το αποτέλεσμα είναι σχεδόν μηδενικό», είπε.

Με την πεποίθηση ότι ανοίγει ένας καινούργιος δρόμος για τον επανασχεδιασμό ενός καινούριου μοντέλου τουρισμού, που θα επιτρέψει να δημιουργηθούν ευκαιρίες για ανάπτυξη του τουρισμού δώδεκα μήνες το χρόνο στη Μαγνησία, και διεύρυνση του κύκλου εργασιών, ο κ. Ζαφείρης τόνισε: «Η φράση ότι έχουμε το «καλύτερο οικόπεδο» είναι αληθινή. Θα συνεχίσουμε τις διεκδικήσεις και τους αγώνες μας πάντα μαζί με τα θεσμικά και συνδικαλιστικά μας όργανα, ώστε να πετύχουμε. Το οφείλουμε στο παρελθόν μας, το οφείλουμε στο παρόν μας, το οφείλουμε στην εργατικότητα και την ευρηματικότητα μας, το οφείλουμε και στο μέλλον των παιδιών μας».

Τουρισμός και αγροτική ανάπτυξη

Στη σημασία της παγκόσμιας μέρας τουρισμού αναφέρθηκε με μήνυμά του ο Κώστας Λεβέντης, αντιπρόεδρος Ι.Τ.Ε.Π του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, εξαίροντας την προσπάθεια όσων δίνουν καθημερινά «τον καλύτερό εαυτό τους στην «βιομηχανία» του Τουρισμού, αλλά και για τους ανθρώπους που διαχρονικά επιλέγουν την χώρα μας τον τόπο μας, την Ελλάδα μας, ως τόπο διακοπών και γιατί όχι στο τόπο να επενδύσουν».

Αναφερόμενος στο θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού 2020, που είναι «Τουρισμός και Αγροτική Ανάπτυξη», σημείωσε ότι: «Είναι σημαντική η συσχέτιση του τουρισμού με την αγροτική ανάπτυξη περισσότερο από ποτέ, καθώς ο παγκόσμιος τουριστικός τομέας αντιμετωπίζει την πανδημία COVID-19, ο τουρισμός στις αγροτικές περιοχές προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες για ανάκαμψη, καθιστώντας σημαντική την υποστήριξη των αγροτικών κοινοτήτων που αντιμετωπίζουν τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας».

Εκφράζοντας την θετική του σκέψη αλλά και συγχαρητήρια «σε όλους τους συναδέλφους μου που πέτυχαν το μεγάλο στοίχημα της προσαρμογής των υγειονομικών πρωτοκόλλων προκειμένου να δώσουν το παρών στην τουριστική Ελλάδα και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους επισκέπτες μας ημεδαπούς και αλλοδαπούς», παρά τις δύσκολες συνθήκες που βιώνουν όλοι, τόνισε ότι «όλοι οι εργαζόμενοι στον τουρισμό είμαστε παρόντες».

Κλείνοντας, ο κ. Λεβέντης σημείωσε ότι: «Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση και να μελετάμε σενάρια, χρησιμοποιώντας όλα τα σύγχρονα επικοινωνιακά μέσα προκειμένου να συμβάλλουμε τα μέγιστα στην ανάκαμψη της επισκεψιμότητας στον τόπο μας, αλλά και στην εξασφάλιση όλων των ασφαλών προϋποθέσεων ώστε ποτέ ξανά να μην χρειαστεί να «χάσουμε» τον εορτασμό αυτής της ημέρας στο μέλλον».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου