ΤΟΠΙΚΑ

Μεγάλη ζήτηση για το αντιγριπικό εμβόλιο στη Μαγνησία

μεγάλη-ζήτηση-για-το-αντιγριπικό-εμβό-847259

Περίπου 60.000 εμβόλια διατέθηκαν πέρυσι στη Μαγνησία, ενώ αναμένεται αύξηση φέτος

Αυξημένο ενδιαφέρον, πολλαπλάσιο σε σύγκριση με πέρυσι, εκδηλώνεται για το εμβόλιο κατά της γρίπης, καθώς άρχισε χθες η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, με τον εμβολιασμό να προσδιορίζεται στις 15 Οκτωβρίου με βάση απόφαση του υπουργείου Υγείας. Η αυξημένη ζήτηση εκτιμάται ότι θα μεταφραστεί σε περισσότερα από 60.000 εμβόλια φέτος στη Μαγνησία, σε σύγκριση με τις παραγγελίες της αντίστοιχης περσινής περιόδου.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Με την πρώτη παρτίδα των εμβολίων να αναμένεται στα φαρμακεία της περιοχής μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με πληροφορίες, άτομα διαφόρων ηλικιών και κυρίως μεγαλύτερα, απευθύνονται στον θεράποντα ιατρό τους, για την συνταγογράφηση του εμβολίου, για να «θωρακιστούν» από την γρίπη, με τους ιατρούς να συστήνουν, στο μεταξύ, στον πληθυσμό να εμβολιαστεί και κατά του πνευμονόκοκκου.

Με δήλωσή του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Ευθύμης Τσάμης, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, χαρακτήρισε «αυξημένη» την προσέλευση Βολιωτών για την συνταγογράφηση του εμβολίου, ενώ σημείωσε ότι «ο εμβολιασμός γίνεται μόνο με συνταγή από τον θεράποντα ιατρό, με προτεραιότητα να δίνεται στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού». Παράλληλα ο κ. Τσάμης υπογράμμισε ότι «ο τοπικός πληθυσμός αρχίζει να ευθυγραμμίζεται με τις οδηγίες που λένε ότι πρέπει να κάνουν το εμβόλιο του πνευμονόκοκκου και της γρίπης» ενώ συνέστησε «όσοι περισσότεροι μπορούν, να εμβολιαστούν, ακόμη και νεώτεροι, ακόμη και μαθητές, για να περιορίσουμε την γρίπη».

Σε ετοιμότητα, στο μεταξύ, οι φαρμακοποιοί, προκειμένου να παραλάβουν τις πρώτες παρτίδες των εμβολίων κατά της γρίπης, με τον πρόεδρο του τοπικού Φαρμακευτικού Συλλόγου, Κώστα Ματσιόλη, να επισημαίνει ότι «αναμένονται οι παραγγελίες στα φαρμακεία και επειδή είναι αυξημένη η ζήτηση, αναμένονται να είναι περισσότερες σε σύγκριση με πέρυσι. Περιμένουμε να εκτελέσουμε και φέτος τις συνταγές. Η διαφορά με άλλες χρονιές είναι ότι τα φαρμακεία πλέον θα εκτελούν μόνο συνταγές ηλεκτρονικές, για να δίνουν τα εμβόλια. Δεν υπάρχει η δυνατότητα να δίνουμε τα εμβόλια ιδιωτικά με πληρωμή».

Αναφερόμενος στις συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι φαρμακοποιοί και το πλαίσιο ετοιμότητας που υπάρχει, ο πρόεδρος ανέφερε ότι «η φετινή χρονιά βρίσκει τους φαρμακοποιούς να είναι πιστοποιημένοι για τον εμβολιασμό», ενώ σημείωσε ότι τηρούνται αυστηρά τα μέτρα για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

«Η χρήση μάσκας είναι απαραίτητη για τους συμπολίτες μας και ο εμβολιασμός θα γίνεται με μεγάλη προσοχή από θέμα προστασίας και του φαρμακοποιού και του συμπολίτη. Είναι αναγκαίος ο εμβολιασμός φέτος παρά ποτέ, λόγω της πανδημίας. Αρα οι οποιεσδήποτε φωνές αντίθετες με τον εμβολιασμό, πλέον έχουν ξεπεραστεί, καθώς βλέπουν όλοι την αναγκαιότητα να εμβολιαστούν», είπε.

Οδηγίες του υπουργείου Υγείας

Με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να διαβεβαιώνει ότι θα υπάρχει επάρκεια του εμβολίου καθώς για τη φετινή περίοδο, έχουν εξασφαλιστεί 4,2 εκατ. δόσεις, πολύ περισσότερες σε σχέση με άλλες χρονιές.

Με βάση και τις φετινές οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, δεν θα πρέπει να παραλείψουν να κάνουν το εμβόλιο οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Οι ομάδες αυτές είναι: Ατομα ηλικίας άνω των 60 ετών, ενήλικες που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού και αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα υγείας, άτομα που βρίσκονται σε επαφή με παιδιά ηλικίας κάτω των 6 μηνών, ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα, που τους κατατάσσει στην ομάδα υψηλού κινδύνου. Κλειστοί πληθυσμοί όπως το προσωπικό και οι εσωτερικοί σπουδαστές σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών και ειδικών σχολείων, νεοσύλλεκτοι στις ένοπλες δυνάμεις, τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων, εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας, κτηνίατροι και επαγγελματίες στο χώρο της ζωικής παραγωγής.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου