ΤΟΠΙΚΑ

Πανελλήνιο βραβείο σε Βολιώτη ξενοδόχο

πανελλήνιο-βραβείο-σε-βολιώτη-ξενοδό-847484

Ο Φιλάρετος Ψημμένος εξηγεί στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ πώς βρέθηκε από τις υψηλές διευθυντικές θέσεις στο Πήλιο των εναλλακτικών προτάσεων

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος σταθερά ο τουρισμός λόγω της πανδημίας, με τους ξενοδόχους να αποτελούν τους αφανείς ήρωες μιας υπεράνθρωπης προσπάθειας επιβίωσης. Η σημερινή, παγκόσμια μέρα τουρισμού, αποτελεί την αφορμή προσέγγισης εναλλακτικών προτάσεων και βραβευμένων δράσεων, που ανοίγουν δρόμους σε δύσκολες εποχές. Απτό παράδειγμα, ξενοδόχος που δραστηριοποιείται στην περιοχή της Τσαγκαράδας, αποσπώντας ζηλευτή διάκριση στα φετινά βραβεία του Trip advisor.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Υπέρμαχος της καινοτομίας και της ανάδειξης του γαστρονομικού και φυτικού πλούτου που διαθέτει το Πήλιο, ο Φιλάρετος Ψημμένος, συνεχίζει με τόλμη το εγχείρημα που ξεκίνησε πριν από 14 χρόνια, αποδεικνύοντας στην πράξη, πως ακόμη και σε δύσκολες περιόδους, υπάρχουν δημιουργικές διέξοδοι.

Σημαντική στιγμή για τον ίδιο και την προσπάθειά του, τα φετινά βραβεία του Trip advisor, που έχουν συμπεριλάβει την «Αμανίτα» μεταξύ των 25 καλύτερων μικρών ξενοδοχείων πανελλαδικά, με τα υπόλοιπα διακριθέντα, να βρίσκονται σε Μύκονο και Σαντορίνη.

Ο βραβευμένος επιχειρηματίας μιλάει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ με αφορμή τη σημερινή, παγκόσμια μέρα τουρισμού και εξηγεί γιατί αποφάσισε να εγκαταλείψει την πρωτεύουσα και την καριέρα σε υψηλές διευθυντικές θέσεις στο χώρο του marketing, για να αναζητήσει με την δικηγόρο σύζυγό του Μαριάννα Ζαχαράτου δικηγόρο, τον δικό του επίγειο παράδεισο στην Τσαγκαράδα.

Το ξενοδοχείο που δημιούργησε στην συγκεκριμένη περιοχή, έγινε το εφαλτήριο για την ανάπτυξη μιας εναλλακτικής πρότασης, που συνδυάστηκε με την πλούσια χλωρίδα και τα προϊόντα του Πηλίου, για να καταλήξει στη δημιουργία μιας έκτασης, ενός βοτανόκηπου με όλα τα καλά της φύσης, που γοητεύει τον επισκέπτη.

Επιλογή το Πήλιο

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για την δραστηριότητά του στον τουρισμό, χαρακτήρισε «ρομαντική επιλογή» το Πήλιο, μετά από μια επιτυχημένη πορεία στον χώρο του marketing. «Ηταν μια παρορμητική επιλογή, με την έννοια ότι αισθανόμασταν με την σύζυγό μου ότι έρχεται η κρίση. Υπήρχαν τα πρώτα σημάδια για την οικονομική κρίση του 2009, αλλά είχαμε άγνοια κινδύνου. Δεν ξέραμε τι είναι να έχεις ένα ξενοδοχείο και να προσφέρεις υπηρεσίες αυτού του είδους. Ξέραμε από εξυπηρέτηση πελατών και οι δύο μας. Αυτό ήταν το δυνατό μας σημείο και με βάση αυτό πιστεύαμε ότι θα πορευτούμε και έτσι πορευτήκαμε και κάναμε προϊόν τη δικιά μας ανάγκη», ανέφερε, ανατρέχοντας στην αφετηρία της προσπάθειας, το 2006.

Η εναλλακτική τουριστική πρόταση του Φιλάρετου Ψημμένου συνδυάζει την ξενοδοχεία, την επαφή των επισκεπτών με τα τοπικά προϊόντα, τα δώρα της Πηλιορείτικης φύσης και τις παραδοσιακές γεύσεις. «Κατ’ αρχήν είναι το περιβάλλον το ίδιο που μιλάει. Η Τσαγκαράδα είναι ένα χωριό που δεν μοιάζει με κανένα άλλο. Είναι σπίτια μέσα στο δάσος και ο ξενώνας είναι αυτή ακριβώς η περίπτωση. Τρία παλιά κτίρια μέσα σε ένα δάσος από καστανιές και άλλα δέντρα. Όταν ξεκινήσαμε αυτό ήταν το βασικό μας δυνατό στοιχείο» εξηγεί.

Στα δώρα της φύσης «προσθέσαμε τις δικές μας ανησυχίες και αναζητήσεις γύρω από τη γαστρονομία», επισημαίνει. « Αυτό προσθέσαμε στο «προϊόν» μας, το να συνδυάζεις μια υπέροχη φύση που τη δίνει το βουνό δωρεάν, με τα τοπικά προϊόντα και την τοπική γαστρονομία, η οποία εκείνη την περίοδο τουλάχιστον, πιθανόν και σήμερα, ήταν παραμελημένα. Κανένας δεν πίστευε ότι αυτό το προϊόν αξίζει να το παρουσιάσεις σε κάποιους πελάτες», σημειώνει, περιγράφοντας τα δυνατά σημεία της τουριστικής του δραστηριότητας.

Ξενοδόχος και συγγραφέας

Δεκατέσσερα χρόνια συμπλήρωσε αισίως στον χώρο του τουρισμού και όπως επισημαίνει: «Στα δεκατέσσερα αυτά χρόνια έχουμε αλλάξει concept τρεις τέσσερις φορές. Εχει διαφορά το προϊόν «Αμανίτα» του 2007 από το προϊόν του σήμερα. Αφαιρούμε και προσθέτουμε πράγματα και γιατί εμείς οι ίδιοι περνάμε σε άλλο στάδια και εμείς ο ίδιοι ανακαλύπτουμε καινούργια στοιχεία ή διαμορφώνουμε τη μονάδα μας διαφορετικά».

Στην αφετηρία της επιχειρηματικής δραστηριότητας το 2006, «ξεκινήσαμε με το concept τροφοσυλλογή, μαζεύοντας για παράδειγμα μανιτάρια, που ήταν το πάθος μας εκείνης της εποχής. Κάθε περίοδο του χρόνου μαζεύαμε καρπούς, βλαστάρια, σπαράγγια, οβριές και άλλα, τα μαγειρεύαμε και τα προσφέραμε στο πρωινό. Πολλά από αυτά ήταν κρυμμένες ανακαλύψεις», όπως υπογραμμίζει.

Οι εμπειρίες δεκατεσσάρων ετών αποτυπώθηκαν στο βιβλίο του με τίτλο «Οι γαστρονομικές ανησυχίες ενός ξενοδόχου», που αναφέρεται σε φυτά, ζώα, στον πλούτο του Πηλίου και σε συνταγές που αναδεικνύουν την τοπική παραδοσιακή γαστρονομία.

Το συγκεκριμένο βιβλίο αποτυπώνει την γνώση, τις εμπειρίες και τους κρυμμένους θησαυρούς του Πηλίου, που δεν αφήνουν κανένα ασυγκίνητο, πολύ δε περισσότερο τους τουρίστες, έλληνες και ξένους.

Η σημερινή δραστηριότητα

Τα τελευταία πέντε χρόνια έχει αναπτύξει μαζί με την σύζυγό του κτήμα με εκατό παραγωγικά δέντρα, δύο στρέμματα με ποικιλία κηπευτικών, που προορίζονται για το καθημερινό τραπέζι. «Προσφέρουμε πρωινό που είναι μια farm to table εμπειρία. Δηλαδή από τη φάρμα στο τραπέζι και κάθε μέρα προσφέρουμε κάτι διαφορετικό και αυτό είναι το δυνατό μας σημείο», εξηγεί.

Η φιλοσοφία του Φιλάρετου Ψημμένου και της συζύγου του πάνω στον τουρισμό έχει προκαλέσει πανελλήνιο ενδιαφέρον, έχει παρουσιαστεί σε δεκάδες αφιερώματα και έχει αποσπάσει διακρίσεις, όπως η πρόσφατη του Trip advisor για τα 25 καλύτερα μικρά ξενοδοχεία της Ελλάδας.

«Επιλέξαμε μια λογική που λέει ότι έχουμε έναν ενεργό μπαξέ, μπορεί ο καθένας να κατέβει, να τον δει, αλλά δεν εμπλέκουμε τον επισκέπτη. Κάνουμε μαθήματα μαγειρικής με βάση τις συνταγές του βιβλίου, αυτό είναι μια δραστηριότητα που προσφέρουμε γαστρονομικά, αλλά έχουμε σταματήσει να κάνουμε περιπάτους στο δάσος, γιατί αυτό το κάναμε επί μια δεκαετία. Τώρα θέλουμε κάτι καινούργιο και προσπαθούμε να παρουσιάσουμε τη γαστρονομία του Πηλίου, που είναι εν πολλοίς άγνωστη», επισημαίνει.

Στον καιρό της πανδημίας

Κάνοντας τον απολογισμό του φετινού καλοκαιριού, της πανδημίας που έπληξε τον ξενοδοχειακό κλάδο και των δυσκολιών που συνεπάγεται για όλους, αναφέρει ότι «τηρουμένων των αναλογιών, η χρονιά πήγε εξαιρετικά. Αυτό που έγινε, μας απέδειξε και κάποια πράγματα, τα οποία οι ιθύνοντες του τοπικού τουρισμού, είχαν παραλείψει. Ηρθαν Ελληνες, τους οποίους είχαμε παρακάμψει τόσα χρόνια εις όφελος των Βαλκάνιων, επειδή κάποιοι νόμιζαν ότι είναι λύση οι Βαλκάνιοι».

Την φετινή σεζόν επισκέφτηκαν το ξενοδοχείο του Ελληνες, Γερμανοί, Γάλλοι και Αγγλοι τουρίστες, για να βιώσουν την γαστρονομική εμπειρία του Πηλίου, με φυσικό σκηνικό το ανυπέρβλητο τοπίο.

Εχοντας κάνει πράξη τις εναλλακτικές μορφές του τουρισμού, οι οποίες μπαίνουν από πολλούς στο «κάδρο» για το 2021, επισημαίνει ότι «δεν υπάρχει μια μοναδική λύση», προτρέποντας τον καθένα « να κάνει αυτό για το οποίο είναι καλός». Αναπτύσσοντας τις θέσεις του, επισημαίνει χαρακτηριστικά: «Δεν μπορούν να κάνουν όλοι θεματικό και εναλλακτικό τουρισμό. Αλλοι πρέπει να βρουν κάτι άλλο να κάνουν. Δύο πράγματα απέδειξε περίτρανα η κρίση του covid για την περιοχή. Κατ’ αρχήν ότι δεν είναι λύση για να φέρνεις κόσμο, να ρίχνεις τις τιμές σου. Οι συνάδελφοι που έριξαν τις τιμές, είναι δυστυχείς σήμερα γιατί η περιοχή είχε αρκετό κόσμο. Είμαι αισιόδοξος σε προσωπικό επίπεδο, αλλά δεν είμαι αισιόδοξος συνολικά για τον τουρισμό, διότι απέδειξε ότι υπάρχουν αδυναμίες».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου