ΤΟΠΙΚΑ

Αγώνας δρόμου για τα αρχαία μνημεία στη Μαγνησία

αγώνας-δρόμου-για-τα-αρχαία-μνημεία-στ-848485

Προτεραιότητα η προστασία των θησαυρών της περιοχής από ακραία καιρικά φαινόμενα

Σε διαρκή ετοιμότητα η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας για την προστασία των μνημείων της περιοχής από τη φθορά του χρόνου και τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Με το βλέμμα στραμμένο στις πιθανές επιπτώσεις κάθε θεομηνίας, αλλά και στη φθορά, που αφήνει ο χρόνος, η τοπική αρχαιολογική υπηρεσία πραγματοποιεί αυτοψίες σε τακτική βάση, με στόχο την προστασία των αρχαιολογικών θησαυρών, που έχουν έρθει στο φως.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Τα πρόσφατα ακραία καιρικά φαινόμενα, που προκάλεσαν σωρεία προβλημάτων και βιβλική καταστροφή στις περιοχές του Αλμυρού και της Νέας Αγχιάλου, κινητοποίησαν άμεσα το έμψυχο δυναμικό της αρχαιολογικής υπηρεσίας, που διενήργησε αυτοψίες, χωρίς να διαπιστωθούν, ωστόσο, ζημιές.

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ επικοινώνησε τηλεφωνικά με την προϊσταμένη της ΕΦΑ Μαγνησίας, Ανθή Μπάτζιου, η οποία υπογράμμισε ότι «είναι καθημερινό μέλημα της υπηρεσίας οι ανατάξεις και συντηρήσεις των μνημείων. Τα παρακολουθούμε και τα φροντίζουμε καθημερινά, επιλύοντας προβλήματα και επιδιορθώνοντας τυχόν φθορές. Είναι στο πρόγραμμά μας κάθε χρόνο να συντηρούμε τα μνημεία. Είναι πάγια εργασία η συντήρηση».

Παράλληλα υπογράμμισε ότι «όσο είναι καλός ο καιρός, από την άνοιξη μέχρι τον Νοέμβριο, οι συντηρητές δουλεύουν έξω στα μνημεία, αποκαθιστώντας τοιχογραφίες, λιθοδομές, τα πάντα, για να είναι σε καλή κατάσταση. Συντηρούνται και ανατάσσονται εάν υπάρχουν τυχόν γκρεμίσματα ή υποχωρήσεις των χωμάτων».

Το τμήμα συντήρησης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, που διαθέτει συντηρητές με ειδικότητες ανάλογες, αναλαμβάνει τον έλεγχο και την αποκατάσταση των μνημείων, με τους συντηρητές να επιλαμβάνονται τυχόν προβλημάτων, που αφορούν σε λίθινες κατασκευές, τοιχογραφίες και κονιάματα. Σε συνεργασία με τα τμήματα προϊστορικών και κλασικών αρχαιοτήτων και μουσείων και βυζαντινών αρχαιοτήτων και μουσείων, οργανώνει τη δράση του και σε ποια μνημεία θα δώσει προτεραιότητα, ανάλογα με τις ανάγκες.

Η ακτίνα δράσης εκτείνεται σε όλη τη Μαγνησία και τις Βόρειες Σποράδες, με την προϊσταμένη να κάνει λόγο για «τεράστιο όγκο εργασίας», με μεγάλους αρχαιολογικούς χώρους, όπως η Νέα Αγχίαλος που καλύπτει πολλά στρέμματα, το Σέσκλο, το Διμήνι, τη Δημητριάδα, την Αλο και πολλούς ακόμη.

«Πραγματοποιούμε αυτοψίες σε όλα τα μνημεία και όταν διαπιστώνουμε φθορά επεμβαίνουμε. Είτε πρόκειται για μικρή, είτε για μεγάλη φθορά, τα μνημεία ανατάσσονται και είναι σε καλή κατάσταση διατήρησης» είπε, για να προσθέσει ότι «είναι αυτονόητος ο έλεγχος μετά από κάθε θεομηνία. Υπάρχει διαρκής έγνοια και διαρκής ανησυχία. Η ασφάλεια των αρχαιολογικών χώρων είναι το πρώτιστο μέλημα».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου