ΤΟΠΙΚΑ

Εκαναν την καραντίνα ταινία και e- book

εκαναν-την-καραντίνα-ταινία-και-e-book-848529

Ο εγκλεισμός κατά την πρώτη φάση της πανδημίας και ο ίδιος ο κορονοϊός στο προσκήνιο του φετινού συνεδρίου της Πνευμονολογικής Κλινικής

Η καραντίνα, που επιβλήθηκε στους πολίτες την περασμένη άνοιξη κατά την πρώτη φάση της πανδημίας του νέου κορονοϊού, αποτέλεσε αφορμή για την καταγραφή εμπειριών, σκέψεων, συναισθημάτων, που θα παρουσιαστούν στο συνέδριο της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας «Ημέρες Πνευμονολογίας», που θα διοργανωθεί στον Βόλο το διάστημα από 15 έως 18 Οκτωβρίου. Ταινία μικρού μήκους για τα κτίρια που άδειασαν εν μέσω καραντίνας, αλλά και ηλεκτρονικό βιβλίο 330 σελίδων με αφηγήματα, άρθρα, ποιήματα, αλλά και εικόνες, που δημιούργησαν οι ίδιοι οι πολίτες, που έζησαν τον εγκλεισμό, θα παρουσιαστούν στο ιατρικό συνέδριο και θα αποτελέσουν την καλλιτεχνική… νότα των συνεδριών, που φέρνουν στο επίκεντρο την πανδημία και τις επιπτώσεις της.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

«Μικρές ιστορίες για κτίρια χωρίς ανθρώπους» είναι η 12λεπτη ταινία μικρού μήκους, που θα παρουσιαστεί στις Ημέρες Πνευμονολογίας, με το σενάριο να υπογράφει η απόφοιτος νομικής, σεναριογράφος και κριτικός κινηματογράφου, Σοφία Γουργουλιάνη.

Η ταινία γυρίστηκε στο πλαίσιο προγράμματος του Δήμου Λαρισαίων με θέμα «Η πόλη μετά» και ουσιαστικά έρχεται να περιγράψει την καραντίνα από μία άλλη οπτική: «Αν είχαν φωνή τα κτίρια θα απορούσαν γιατί έφυγαν οι άνθρωποι. Γιατί στις βιβλιοθήκες δεν υπάρχουν παιδιά να διαβάζουν; Γιατί στο θέατρο δεν γίνονται πρόβες; Γιατί στο κολυμβητήριο δεν υπάρχουν αθλητές. Γιατί τα γήπεδα δεν φιλοξενούν κοινό;», αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Γουργουλιάνη.

Οπως εξηγεί η υπογράφουσα το σενάριο, στο επίκεντρο της ταινίας μπαίνουν τρία κτίρια, το Θεσσαλικό Θέατρο όπου ζευγάρι ερωτεύτηκε κατά τη διάρκεια των προβών έργου και το κτίριο αναρωτιέται τι έγιναν. Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Λάρισας, όπου τα βιβλία απουσία ανθρώπινης παρουσίας άρχισαν να… «ξεφυλλιάζονται», να ερωτοτροπούν όπως λέει η κ. Γουργουλιάνη και το κτίριο προσπαθεί να τα βάλει σε τάξη. Επίσης, η Πνευμονολογική Κλινική που φιλοξενούσε ζευγάρι υπερηλίκων. Ο άνδρας επέστρεψε μόνος του στην Κλινική, η οποία διερωτάται τι απέγινε η γυναίκα.

Τη σκηνοθεσία της ταινίας υπογράφει ο Νικόλαος Μακρής και πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί Χρήστος Κορδελάς, Αθηνά Σακαλή και Δημοσθένης Χαρούλης με τη σύζυγό του (δεν είναι ηθοποιός), Σπυριδούλα.

Τα γυρίσματα άρχισαν αρχές Ιουλίου και η ταινία ολοκληρώθηκε και δόθηκε μόλις χθες προκειμένου να παρουσιαστεί στις Ημέρες Πνευμονολογίας και να στείλει αισιόδοξο μήνυμα, που, σύμφωνα με την κ. Γουργουλιάνη, είναι ότι «παρά τις δυσκολίες, παρά τη μοναξιά που βιώσαμε, μπορούμε να αντεπεξέλθουμε και στις πιο δύσκολες καταστάσεις». Στα γυρίσματα καθοριστική ήταν η συμβολή της καλλιτεχνικής διευθύντριας του Θεσσαλικού Θεάτρου Κυριακής Σπανού, της προϊσταμένης Δημόσιας/Κεντρικής Βιβλιοθήκης Λάρισας Γεωργίας Τσιάνα και του διευθυντή της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κωνσταντίνου Γουργουλιάνη για την παραχώρηση των χώρων.

83 «ματιές» στην καραντίνα

«Γράφοντας ή απεικονίζοντας για την Covid 19» είναι εξάλλου ο τίτλος του ηλεκτρονικού βιβλίου, που θα ανέβει αμέσως μετά την παρουσίασή του στις Ημέρες Πνευμονολογίας στην ιστοσελίδα του προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών «Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας» του τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Σύμφωνα με τον υποψήφιο διδάκτορα του τμήματος και επιμελητή του ηλεκτρονικού βιβλίου Ιωάννη Λαμπρόπουλο, πρόκειται για ένα e-book 330 σελίδων που φιλοξενεί τα έργα 41 συγγραφέων, αρθρογράφων, ποιητών, επαγγελματιών ή μη, κάθε ηλικίας, από κάθε γωνιά της Ελλάδας ή της Κύπρου και αντίστοιχα 42 καλλιτεχνικά έργα. Από τη μορφή έκφρασης που επέλεξε κάθε συμμετέχων καταγράφονται οι εμπειρίες, τα βιώματα και οι σκέψεις που γεννήθηκαν στην περίοδο της καραντίνας.

Πρόκειται ουσιαστικά για τη συνέχεια των τριών προηγούμενων Εθνικών Διαγωνισμών Ελλάδας και Κύπρου που ξεκίνησαν το 2017. «Ολα άρχισαν από μια ιδέα, την οποία ο καθηγητής Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης π. πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών, καθώς και της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Λάρισας στήριξε από την πρώτη στιγμή», τονίζει ο κ. Λαμπρόπουλος.

Ο φετινός διαγωνισμός στηρίχτηκε στις πρωτόγνωρες καταστάσεις της πανδημίας του νέου κορονοϊού Covid – 19. Στα κεφάλαια που θα διαβάσει ο αναγνώστης παρατηρεί την μοναδικότητα του κάθε ανθρώπου και συνάμα τη διαφορετικότητα στην αντιμετώπιση μιας κατάστασης.

Μάλιστα όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν τιμητική διάκριση και οι συμμετοχές στο e-book παρουσιάζονται με αλφαβητική σειρά. «Δεν θα μπορούσε άλλωστε να γίνει κάτι διαφορετικό, διότι κανείς δεν μπορεί να κρίνει τα αισθήματα, βιώματα και καταστάσεις που εμπνεύστηκε ο κάθε δημιουργός για αυτή τη δύσκολη παγκόσμια κατάσταση που βίωσε και βιώνει η ανθρωπότητα», εξηγεί ο κ. Λαμπρόπουλος.

Στις σελίδες του βιβλίου μπορεί κανείς να ξεχωρίσει τις συγκλονιστικές περιγραφές της καραντίνας από τον Κωνσταντίνο Γαλλή από τη Χαλκιδική, ο οποίος γεννήθηκε το 1935 και βίωσε κι άλλες δύσκολες περιόδους, όπως η Κατοχή και μάλιστα σε μικρή ηλικία.

Επίσης ιστορίες Βολιωτών, που συμμετέχουν στον διαγωνισμό όπως της εκπαιδευτικού Ζωής Γεροστάθη με το διήγημά της «Οταν σταμάτησε ο χρόνος», της εργαζόμενης στο Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Ρήγα Φεραίου Σοφίας Μπαλαμώτη που παρουσιάζει έργα μαθητών του 2ου Νηπιαγωγείου Ρήγα Φεραίου υπό τον τίτλο «Μία ιδέα, μία αφορμή», του ιατρού παθολόγου Απόστολου Παντσά με το έργο «Τρόμος γραμμένος σε μονόκλωνο RNA», αλλά και του Ανέστη Παπαδόπουλου με μια ζωγραφιά για τις «Συνέπειες του κορονοϊού».

Την επιμέλεια του βιβλίου είχαν οι Κων. Γουργουλιάνης και Ι. Λαμπρόπουλος, ενώ την καλλιτεχνική επιμέλεια η φοιτήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ Χαρά Κυμπρικτσή.

Στο επίκεντρο ο COVID– 19

Οι Ημέρες Πνευμονολογίας διοργανώνονται φέτος για 21η χρονιά από τις 15 έως τις 18 Οκτωβρίου, στον Βόλο.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα συνεχιστεί η επιτυχημένη από πέρυσι νοσηλευτική ημερίδα, ενώ, σύμφωνα με τον διευθυντή της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κωνσταντίνο Γουργουλιάνη, «έμφαση θα δοθεί επίσης στην επείγουσα ιατρική και τη θέση του πνευμονολόγου στη λειτουργία αντίστοιχων τμημάτων στα Νοσοκομεία της χώρας».

Την τελευταία ημέρα του συνεδρίου προγραμματίζεται συνεδρία αφιερωμένη στις συνέπειες της πανδημίας.

«Ευχόμαστε να μπορέσουμε να διοργανώσουμε το συνέδριο διά ζώσης με την τήρηση όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων, αν και υπάρχει ανασφάλεια ως προς τη συμμετοχή τόσο γιατρών, όσο και εταιρειών. Σε περίπτωση που δεν μπορέσουμε να το διοργανώσουμε διά ζωής, το συνέδριο θα γίνει διαδικτυακά», σχολίασε ο κ. Γουργουλιάνης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου