ΤΟΠΙΚΑ

Πεδίο μάχης… τα μέσα μαζικής μεταφοράς στον Βόλο

πεδίο-μάχης-τα-μέσα-μαζικής-μεταφορά-848538

Φωνές και καβγάδες για τη μάσκα σε λεωφορεία και ταξί – «Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποτρέψουμε επεισόδια», λένε οι επαγγελματίες

Σε πεδίο μάχης ανάμεσα σε πολίτες που φορούν μάσκες και στους αρνητές που επιμένουν ότι δεν υπάρχει κορονοϊός μετατρέπονται πολύ συχνά τα λεωφορεία του Αστικού ΚΤΕΛ Βόλου. Τα επεισόδια ανάμεσα σε επιβάτες για τη μάσκα πλέον είναι συχνά. Αρνητές μάσκας συναντούν επίσης και οι οδηγοί ταξί στις κούρσες τους καθημερινά. Το γεγονός ότι το υπουργείο Υποδομών, μετά από αίτημά τους, προχώρησε στον διαχωρισμό της υπαιτιότητας τους έχει βοηθήσει, ώστε να μπορούν να αρνηθούν την εκτέλεση μεταφορικού έργου, αν ο πελάτης επιμείνει να μη συμμορφωθεί στις υποδείξεις για υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Οι καβγάδες και οι τσακωμοί μόνο σπάνιο φαινόμενο δεν είναι πλέον, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που έχει απαιτηθεί ειδικά σε λεωφορεία του Αστικού ΚΤΕΛ να αποβιβαστούν επιβάτες που δεν θέλουν να φορέσουν μάσκα.

Μόλις χθες στο δρομολόγιο της γραμμής Νο2 του Αστικού ΚΤΕΛ Βόλου νωρίς το μεσημέρι επικράτησε ένταση, όταν ομάδα νεαρών μπήκε στο λεωφορείο. Κανείς τους δεν φορούσε μάσκα. Αρχικά ο οδηγός ήταν εκείνος που συνέστησε στους νεαρούς να φορέσουν μάσκα. Εκείνοι αδιαφόρησαν. Ακολούθησε η παρέμβαση επιβάτιδας η οποία απαίτησε από τον οδηγό να τους αποβιβάσει, αφού αρνούνται να συμμορφωθούν με τα όσα προβλέπει η νομοθεσία. Η ίδια μάλιστα ειδοποίησε την Αστυνομία. Οι νεαροί στην επόμενη στάση κατέβηκαν πριν προλάβει η Αστυνομία να επέμβει και έτσι γλίτωσαν το πρόστιμο. Οι επιβάτες όμως στο λεωφορείο ήταν σε «αναμμένα κάρβουνα».

«Πρέπει οι επιβάτες να συμμορφώνονται στις υποδείξεις των οδηγών των λεωφορείων. Δεν είμαστε τροχονόμοι, ούτε μπορούμε κάθε φορά να παρεμβαίνουμε για να μην εκτραχυνθεί η κατάσταση», σημειώνει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος του Αστικού ΚΤΕΛ Βόλου Νίκος Ευαγγελινός.

Ο ίδιος παρατηρεί ότι συχνά σημειώνονται φραστικά επεισόδια ανάμεσα στους επιβάτες για τη χρήση της μάσκας, ευτυχώς όμως είναι σε μικρό ποσοστό σε σχέση με το γενικό σύνολο του επιβατικού κοινού που τηρεί τα μέτρα. «Ένα 98% τηρεί τις αποστάσεις και αποδέχεται τη χρήση της υποχρεωτικής μάσκας. Το 2% που έχει μία άλλη θεωρία δυστυχώς προκαλεί προβλήματα. Ευτυχώς πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά με επιβάτες που δεν φορούν μάσκες ή είναι αρνητές της μάσκας, προσθέτει ο ίδιος.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως τόσο σε δρομολόγια του Αστικού ΚΤΕΛ, όσο και σε κούρσες των ταξί, οι έλεγχοι από την αστυνομία είναι σχεδόν καθημερινοί. Όπου διαπιστωθούν παραβάσεις επιβάλλονται πρόστιμα. Οι έλεγχοι είναι συνήθως αιφνιδιαστικοί, αν και υπάρχουν και περιπτώσεις που τηλεφωνικά επιβάτες έχουν καταγγείλει περιστατικά και έχουν ζητήσει να επιληφθούν οι αρχές.

Σε περίπτωση που διαπιστωθεί πως επιβάτης δεν συμμορφώνεται και επιμένει να μείνει μέσα στο λεωφορείο χωρίς να φοράει μάσκα, του ζητούν να κατεβεί προκειμένου να του επιβληθεί το πρόστιμο.

«Δεν φοράω μάσκα, δεν υπάρχει κορονοϊός»

Δύσκολες καταστάσεις καλούνται πολλές φορές να αντιμετωπίσουν οι επαγγελματίες των ταξί, κυρίως δε εκείνοι που περιμένουν στις πιάτσες, διότι εάν ο πελάτης καλέσει στο κέντρο και ζητήσει ταξί, το πρώτο πράγμα στο οποίο καλείται να απαντήσει είναι αν έχει μαζί του μάσκα και μετά πόσα άτομα επιθυμούν να επιβιβαστούν στο ταξί. Υπήρξαν φορές που αυτοκινητιστές αποχώρησαν από το σημείο που ήταν να παραλάβουν επιβάτες, διότι εκείνοι δεν δέχτηκαν να φορέσουν μάσκα. «Δεν φοράω μάσκα. Δεν υπάρχει κορονοϊός» μας λένε συχνά και εμείς προσπαθούμε να τους προτρέψουμε να τηρήσουν τον νόμο για να αποφύγουν το πρόστιμο αν γίνει έλεγχος», λέει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος του συνεταιρισμού VOLOS TAXΙ Eυδόκιμος Πασχαλίδης. «Οι περισσότεροι το αποδέχονται. Όσοι αρνούνται να το κάνουν, ρισκάρουν να πληρώσουν «τσάμπα» 150 ευρώ», συνεχίζει.

Για κατάσταση που απαιτεί γερά νεύρα κάνει λόγο από την πλευρά του ο Δημήτρης Καψιώχας, πρόεδρος του σωματείου ιδιοκτητών ταξί Βόλου και Νέας Ιωνίας, ο οποίος επίσης καθημερινά γίνεται αποδέκτης διαφόρων περιστατικών που έχουν συμβεί σε συναδέλφους του. «Πρέπει να καταλάβουν εκείνοι που «μάχονται» τη μάσκα, ότι είναι δικαίωμά τους να πιστεύουν ό,τι θέλουν, έχουν όμως υποχρέωση να σέβονται τον συνάνθρωπό τους, τον επαγγελματία που δουλεύει για να βγάλει το ψωμί του και να συμμορφώνονται με τις διατάξεις της νομοθεσίας».

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου