ΤΟΠΙΚΑ

Παραχωρούνται μόνο πέντε ακίνητα

παραχωρούνται-μόνο-πέντε-ακίνητα-386791

Ενα σημαντικό ζήτημα που μέχρι σήμερα μόνο η μία του πλευρά είχε αναδειχθεί, ότι ακίνητα της ΕΤΑ θα παραχωρηθούν στο Δήμο ή την Περιφέρεια, φέρνει στην επικαιρότητα η περιφερειακή σύμβουλος Τζούλια Τσαλίκη.

Μόνο πέντε από τα δεκαπέντε σημαντικά ακίνητα που χωροθετούνται στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας παραχωρούνται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση από την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης. Αυτό τουλάχιστον φαίνεται από το δημοσιοποιημένο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού «Αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα… και λοιπές διατάξεις» αλλά και από τις δηλώσεις τοπικών παραγόντων, αναφέρει η κ. Τσαλίκη.

Η ίδια επισημαίνει ότι από τη λίστα που παραθέτει στη συνέχεια απουσιάζουν σημαντικά και εμβληματικά του νομού ακίνητα με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, αλλά και εμπορική αξία, όπως τα αρχοντικά Μουσλή και Ξηραδάκη και το Ξενία Σκιάθου.

«Οι τοπικές κοινωνίες κουράστηκαν να τα βλέπουν να ερειπώνονται και να ρημάζουν. Η ΕΤΑ δεν μπόρεσε να τα αξιοποιήσει, ας κάνει τώρα το βήμα να τα ελευθερώσει» τονίζει η περιφερειακή σύμβουλος.

Από το σύνολο των 15 ακινήτων, τα πέντε που παραχωρούνται είναι:

– Κτήμα Δρακοντόσχισμα Σκοπέλου, 12.468 τ.μ., στην περιοχή Δρακοντόσχισμα Σκοπέλου

– Τουριστικό Περίπτερο Σκοπέλου, 663 τ.μ.

– Ακτή Βόλου, 28.585 τ.μ., λουτρικές εγκαταστάσεις συνολικού εμβαδού 17.985 τ.μ. μετά και αιγιαλός μήκους 530 μ.

– Μακρινίτσα Πηλίου (Σισιλιανος), 231 τ.μ., στη Μακρυνίτσα Πηλίου η περιβάλλουσα το Αρχοντικό Σισιλιάνου εδαφική έκταση 231 τ.μ.

– Δράκεια, σχολάζουσα έκταση εμβαδού 9.300 τ.μ.

Δεν παραχωρούνται τα εξής ακίνητα:

Ξενία Τσαγκαράδας, 14.476 τ.μ.

Τουριστικό Περίπτερο Ζαγοράς, σχολάζουσα έκταση συνολικού εμβαδού 20.536 τ.μ. μετά Τουριστικού Περιπτέρου

Ξενία Πορταριάς, 11.749 τ.μ., εδαφική έκταση 11.749 τ.μ., μετά ξενοδοχειακού συγκροτήματος

Αρχοντικό Μουσλη, 453 τ.μ., στη Μακρινίτσα Πηλίου, μετά παραδοσιακού κτίσματος

Αρχοντικό Ξηραδάκη, 738 τ.μ., στη Μακρινίτσα Πηλίου, μετά παραδοσιακού κτίσματος

Κτήμα Καλά Νερά-Κάτω Γατζέα, σχολάζουσα έκταση εμβαδού 152.578τμ και αιγιαλός μήκους 550 μ.

Κτήμα Ξυνόβρυσης, σχολάζουσα έκταση συνολικού εμβαδού 35.000 τ.μ.

Αρχοντικό Ευαγγελικάκη Μηλιές, εδαφική έκταση συνολικού εμβαδού 510 τ.μ., μετά παραδοσιακού κτίσματος

Κτήμα Κουκουναριών Σκιάθου, σχολάζουσα έκταση μετά αιγιαλού συνολικού εμβαδού 448.995 τ.μ.

Ξενία Σκιάθου, εδαφική έκταση συνολικού εμβαδού 64.490 τ.μ., μετά ξενοδοχειακού συγκροτήματος.

Μόνο η Μαγνησία από όλη τη Θεσσαλία έχει ακίνητα της ΕΤΑ, αναφέρει η κ. Τσαλίκη. Η ομορφιά και η ιδιαιτερότητα του τόσο του φυσικού όσο και του χτισμένου (παραδοσιακοί οικισμοί) περιβάλλοντος της Μαγνησίας, έκανε τον ΕΟΤ να την επιλέξει κατά τις προηγούμενες δεκαετίες, ως χώρο δημιουργίας πρωτοποριακών για την εποχή τους (ίσως και για σήμερα), τουριστικών υποδομών όπως ήταν τα Ξενία, τα Τουριστικά περίπτερα, η Πλάζ Αλυκών, αλλά και τα υποδειγματικά αναστηλωμένα Πηλιορείτικα αρχοντικά. Τα περισσότερα από αυτά λειτούργησαν ως το 1999, οπότε όλα τα περιουσιακά στοιχεία του ΕΟΤ μεταβιβάστηκαν στην Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης (ΕΤΑ ΑΕ).

Η κ. Τσαλίκη είχε επανειλημμένως αναδείξει το θέμα της αναγκαιότητας παραχώρησης των ακινήτων τόσο με δημόσιες δηλώσεις, όσο και με την κοινή επίσκεψη στη Μακρινίτσα με τον τότε Πρόεδρο του ΕΟΤ κ. Ν. Κανελλόπουλο, καθώς και με συνάντηση με την Πρόεδρο κ. Αυγή Μαρκοπούλου στα γραφεία της ΕΤΑ.

«Πιστεύω ότι πρέπει να συνασπιστούμε όλοι γύρω από το ζήτημα. Θα ενημερωθούν οι δήμαρχοι και οι βουλευτές, αλλά και φορείς όπως ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων και το ΤΕΕ, για να ενώσουμε τις δυνάμεις στο δίκαιο αυτό αίτημα», καταλήγει η Τζούλια Τσαλίκη.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου