ΤΟΠΙΚΑ

Εξ αποστάσεως μαθήματα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

εξ-αποστάσεως-μαθήματα-στο-πανεπιστή-848761

Προς επικύρωση στη Σύγκλητο οι αποφάσεις των τμημάτων ενόψει έναρξης της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς την 1η Οκτωβρίου

Εξ αποστάσεως θα γίνει η συντριπτική πλειονότητα των μαθημάτων στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, όπως αποφάσισαν τα τμήματα στις γενικές συνελεύσεις τους για τον προγραμματισμό της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς, που αρχίζει την 1η Οκτωβρίου και ενέκρινε χθες στη συνεδρίασή του το πρυτανικό συμβούλιο. Οι αποφάσεις αναμένεται να επικυρωθούν στη συνεδρίαση της Συγκλήτου αύριο Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ζήση Μαμούρη, τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά μόλις το 20% των μαθημάτων θα γίνει διά ζώσης στις αίθουσες και τα αμφιθέατρα των κτιρίων του ιδρύματος. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσαν οι πρυτανικές αρχές από το σύνολο των 1.354 θεωρητικών μαθημάτων τα 1.084 θα γίνουν εξ αποστάσεως και τα 270 διά ζώσης, που αφορούν κυρίως σε μαθήματα επιλογής που έχουν αριθμό φοιτητών μικρότερο από 50 άτομα, αλλά και από το σύνολο των 456 εργαστηρίων και κλινικών, τα 96 θα γίνουν επίσης εξ αποστάσεως.

Μόλις η Σύγκλητος επικυρώσει τις αποφάσεις των τμημάτων, η κατάσταση θα αποσταλεί στο Υπουργείο Παιδείας προκειμένου «να υπάρχει διαφάνεια ως προς τη λειτουργία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας», όπως σημείωσε ο κ. Μαμούρης.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι για τα μαθήματα που θα γίνουν διά ζώσης έχει προβλεφθεί να διεξαχθούν σε αίθουσες που θα διασφαλίζουν τις αποστάσεις μεταξύ των φοιτητών, οι οποίοι θα κάνουν υποχρεωτική χρήση μάσκας. «Αμεσα θα προχωρήσουμε και σε τροποποίηση της σύμβασης για την καθαριότητα προκειμένου να υπάρχει συνεργείο καθαριότητας αν είναι δυνατό για συνεχόμενο 12ωρο στους πανεπιστημιακούς χώρους και να φροντίζει για καθαρισμό, αερισμό και απολύμανση των χώρων μετά από κάθε μάθημα. Μάλιστα έχουμε προβλέψει να υπάρχει κενό τουλάχιστον 45 λεπτών μεταξύ δύο μαθημάτων στην ίδια αίθουσα και πριν από την είσοδό τους οι φοιτητές θα θερμομετρούνται», εξήγησε τον τρόπο λειτουργίας του Πανεπιστημίου ο κ. Μαμούρης.

Σύμφωνα με τον πρύτανη για την παράδοση των εξ αποστάσεως μαθημάτων το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας έχει προχωρήσει στην αναβάθμιση του συστήματος, με νέους σέρβερ και πιο εξελιγμένα λογισμικά για να υποστηριχθεί χωρίς προβλήματα η όλη διαδικασία.

«Αρχίζουμε διαφορετικά, αλλά αυτή τη φορά πιο οργανωμένα. Γνωρίζουμε τι μας περιμένει, τι έχουμε να αντιμετωπίσουμε και πώς θα το αντιμετωπίσουμε. Είμαστε πιο οργανωμένοι σε όλα τα επίπεδα», επεσήμανε ο κ. Μαμούρης.

Σημειώνεται ότι η εστία του Βόλου θα λειτουργήσει κανονικά ενώ η σίτιση των φοιτητών θα γίνεται με την παράδοση πακέτων.

Εξ αποστάσεως υποδοχή πρωτοετών

Ακόμη και η υποδοχή των φοιτητών, που φέτος θα φοιτήσουν στο πρώτο έτος σπουδών, εξετάζεται να γίνει εξ αποστάσεως από τα τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Η τελετή υποδοχής είναι μία πάγια διαδικασία, κατά την οποία οι φοιτητές «προσανατολίζονται» στους χώρους του ιδρύματος και λαμβάνουν πληροφορίες για τη λειτουργία του.

Ολοκληρώνεται η εξεταστική

Αυτές τις ημέρες ολοκληρώνεται η εξεταστική των φοιτητών. Δυσλειτουργίες εντοπίστηκαν στις εξετάσεις στην Καρδίτσα, όπου εξαιτίας της κακοκαιρίας ακυρώθηκαν τόσο λόγω βλάβης στα δίκτυα, όσο και λόγω αδυναμίας πρόσβασης των φοιτητών στις πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου