ΤΟΠΙΚΑ

Κλείνει αυλαία η τουριστική σεζόν στη Μαγνησία

κλείνει-αυλαία-η-τουριστική-σεζόν-στη-848799

Απώλειες, που ξεπερνούν το 70%, μετρούν ξενοδόχοι και επιχειρήσεις τουρισμού

Κλείνει νωρίτερα αυλαία η τουριστική σεζόν στη Μαγνησία, με απώλειες που ξεπερνούν το 70% σε όλες τις επιχειρήσεις. Ο κύκλος ολοκληρώνεται τουλάχιστον είκοσι μέρες νωρίτερα σε σύγκριση με την περσινή σεζόν, με την κίνηση του Σεπτεμβρίου να χαρακτηρίζεται υποτονική και τον χειμώνα να διαγράφεται αβέβαιος και απειλητικός για τους επαγγελματίες του κλάδου.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Για πολλούς ξενοδόχους η σεζόν έκλεισε στα τέλη Αυγούστου, με μερίδα επαγγελματιών να διατηρούν ανοιχτές τις επιχειρήσεις τους με βλέμμα στο τέλος Σεπτεμβρίου στην καλύτερη των περιπτώσεων, σε αντίθεση με την κίνηση της περσινής σεζόν που διατηρήθηκε και τον Οκτώβριο.

Περιγράφοντας την φετινή εικόνα του τουρισμού, ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας, Γιώργος Ζαφείρης, ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι «τα περισσότερα ξενοδοχεία έχουν κλείσει από τα μέσα Σεπτεμβρίου και κάποια νωρίτερα. Ο κλάδος μετρά μεγάλες απώλειες και αυτή την στιγμή βρίσκονται στην περιοχή λίγοι Ισραηλινοί και Γάλλοι τουρίστες, αλλά είναι ελάχιστοι».

Η φετινή σεζόν διήρκεσε σαράντα περίπου μέρες κατά μέσο όρο, με τον χειμώνα να χαρακτηρίζεται καταστροφικός από τον πρόεδρο, ο οποίος επισημαίνει παράλληλα ότι: «Περιμένουμε την εφαρμογή της επιστρεπτέας, αν θα είναι όπως την υποσχέθηκαν, η οποία παίρνει παράταση άλλες επτά μέρες. Αρα υποτίθεται ότι η επιστρεπτέα προκαταβολή θα δικαιώσει όσους αδικήθηκαν στο παρελθόν».

Ανάλογη η εικόνα και στη διπλανή Σκιάθο, με τον Χρήστο Δημητριάδη, πρόεδρο του Συλλόγου Επαγγελματιών του νησιού, να αναφέρει ότι «υπό άλλες συνθήκες η σεζόν διαρκούσε μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου. Υπάρχουν κάποιες πτήσεις στο αεροδρόμιο της Σκιάθου και την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου, αλλά είναι πολύ μειωμένη η κίνηση. Κλείνοντας ο Σεπτέμβριος, δεν υπάρχουν τουρίστες, ή είναι ελάχιστοι στο νησί». Οι απώλειες υπολογίζεται ότι υπερβαίνουν το 70%, με τον πρόεδρο να τονίζει ότι «μόλις τελειώσει ο Σεπτέμβριος, θα κάνουμε τον απολογισμό μας». Σε κάθε περίπτωση, πάντως, είναι δεδομένη η μείωση της επιβατικής κίνησης στο αεροδρόμιο της Σκιάθου, με τους ξένους τουρίστες να επηρεάζονται από την πανδημία, ακυρώνοντας σε πολλές περιπτώσεις, τις διακοπές τους.

Την ανησυχία του εκφράζει, την ίδια στιγμή, ο ξενοδόχος Κώστας Λεβέντης, αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Τουριστικών Προβλέψεων του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου, για να υπογραμμίσει ότι «η αυλαία έκλεισε τουλάχιστον είκοσι μέρες νωρίτερα. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν γκρουπάκια που κινούνται στην περιοχή, υπάρχουν κάποια ξενοδοχεία που δουλεύουν, αλλά η γενική εικόνα δεν είναι όπως την περιμέναμε».

Μεγάλο πρόβλημα σημειώθηκε από την ισραηλινή αγορά, καθώς πολλές κρατήσεις ακυρώθηκαν, ενώ Ισραηλινοί ταξίδεψαν στο Πήλιο είτε μέσω Αθήνας, είτε μέσω Θεσσαλονίκης, είτε μέσω Ευρώπης. Ο ίδιος αναφέρει ότι παρατηρείται σχετική κινητικότητα σε Πορταριά και Μακρινίτσα, αλλά ο χειμώνας προοιωνίζεται εξαιρετικά δύσκολος για όλους, παρότι η τουριστική εικόνα του Πηλίου ήταν καλύτερη από άλλες περιοχές, όπως παρατηρεί.

Στο ίδιο μήκος κύματος τα δεδομένα και στη Νέα Αγχίαλο, με τον πρόεδρο του Συλλόγου Επαγγελματιών της περιοχής Βασίλη Ασδεράκη να επισημαίνει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ: «Η κίνηση είναι υποτονική. Τουριστικά δεν υπάρχει τίποτα αυτή την περίοδο. Μόνο οι εργαζόμενοι σε εταιρείες και εργοτάξια που στηρίζουν τα καταστήματα και τις τοπικές επιχειρήσεις. Είχαμε ένα δεκαήμερο έντονης κίνησης τον Δεκαπενταύγουστο και εκεί περιορίστηκε η σεζόν. Γίνονται σποραδικά κάποιες κρατήσεις, αλλά αυτό δεν θεωρείται κίνηση. Πέρυσι κρατήσαμε ανοιχτές τις επιχειρήσεις μας, μέχρι τις 10 Οκτωβρίου. Φέτος κρατάμε ακόμη ανοιχτά τα ξενοδοχεία μας, γιατί διατηρείται ακόμη ο καλός καιρός».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου