ΤΟΠΙΚΑ

Πυρά Αχιλλέα Μπέου για λαϊκές

πυρά-αχιλλέα-μπέου-για-λαϊκές-849227

«Πενήντα μπαταχτσήδες ήρθαν, έδωσαν τον λόγο τους και τον αθέτησαν»

Πυρά εναντίον πωλητών βιομηχανικών ειδών στις λαϊκές αγορές εξαπέλυσε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Βόλου ο δήμαρχος Αχιλλέας Μπέος, μιλώντας για «μπαταχτσήδες».

Αφορμή αποτέλεσε ερώτηση, που κατέθεσε η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης για τους μισούς και πλέον πωλητές βιομηχανικών ειδών στις λαϊκές αγορές, οι οποίοι δεν ανανέωσαν τις άδειές τους, αφού δεν μπόρεσαν να προσκομίσουν δημοτική ενημερότητα λόγω χρεών προς τα δημοτικά ταμεία.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Τάσο Μπατζιάκα, «ο νόμος υποχρεώνει όσους ενεργοποιούνται στις λαϊκές αγορές να καταβάλλουν ημερήσιο ανταποδοτικό τέλος το οποίο θα πρέπει να πληρώνεται εντός δύο μηνών, σε διαφορετική περίπτωση αναστέλλεται η άδεια. Από το 2014 έως και σήμερα με εντολή δημάρχου δεν έχουμε αναστείλει καμία άδεια. Ομως το 50% των πωλητών στις λαϊκές βιομηχανικών ειδών προχωρά σε ρυθμίσεις, πληρώνει μία δόση και μετά τίποτα. Οι οφειλές αυτή τη στιγμή αγγίζουν το μισό εκατ. ευρώ με το οποίο θα μπορούσαμε να χτίσουμε ένα σχολείο», είπε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος μάλιστα σημείωσε ότι η ρύθμιση των 120 δόσεων είναι σε ισχύ και όποιος θέλει μπορεί να πληρώσει τις δόσεις που εκκρεμούν και να εκδώσει δημοτική ενημερότητα. «Το πρόβλημα εντοπίζεται στα βιομηχανικά είδη. Στα οπωρολαχανικά οι επαγγελματίες είναι νοικοκυραίοι», ανέφερε, ενώ απαντώντας στο αίτημα για ημερήσια είσπραξη του ημερήσιου τέλους επεσήμανε ότι δεν επιτρέπεται. «Στα οπωρολαχανικά μόνοι τους εισπράττουν καθημερινά το τέλος και το αποδίδουν», πρόσθεσε.

«Είναι μπαταχτσήδες. Ηρθαν πόσες φορές, έδωσαν τον λόγο τους και τον αθέτησαν», παρενέβη ο δήμαρχος, Αχιλλέας Μπέος.

Ο επικεφαλής της ΛΑΣ, Αποστόλης Ριζόπουλος επέμεινε. «Πρόκειται για 50 φτωχές οικογένειες που 12 χρόνια είναι θύματα της οικονομικής κρίσης. Πάτε να πετάξετε εκτός Βόλου, τη λαϊκή βιομηχανικών ειδών», κατήγγειλε ο κ. Ριζόπουλος.

Ο κ. Μπατζιάκας πάντως έθεσε μία ακόμη παράμετρο: «Οι επαγγελματίες που πλήρωσαν αντιδρούν για όσους δεν έχουν πληρώσει και απειλούν ότι αν συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται θα είναι οι ίδιοι που θα πάνε στα δικαστήρια».

Απούσες οι μειοψηφίες, πλην ΛΑΣ

Το χθεσινό δημοτικό συμβούλιο συνεδρίασε με την παρουσία μόνο των μελών της ομάδας πλειοψηφίας και της παράταξης της ΛΑΣ.

Μετά την παράταξη των «Μαζί για τον Βόλο» και οι παρατάξεις της μείζονος και β’ ελάσσονος μειοψηφίας απέστειλαν έγγραφο με το οποίο ζητούν οι συνεδριάσεις να γίνουν μέσω τηλεδιασκέψεων στο πλαίσιο των μέτρων για την αποτροπή της μετάδοσης του νέου κορονοϊού και όσο αυτό δεν γίνεται θα απέχουν.

«Δεν μπορεί συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Οι απουσίες είναι αισθητές και μας πιάνει ψυχοπλάκωμα. Αν δεν βλέπω τον Αποστολάκη, τον Διαμαντένια και την Καπούλα δεν μπορώ κοιμηθώ τα βράδια. Κάντε κάτι με την τηλεδιάσκεψη, αλλιώς να τους παρακαλέσουμε να έρθουν», είπε σε ειρωνικό ύφος ο κ. Μπέος.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου