ΤΟΠΙΚΑ

Επιχειρησιακό σχέδιο στο Νοσοκομείο Βόλου για το δεύτερο κύμα κορονοϊού

επιχειρησιακό-σχέδιο-στο-νοσοκομείο-849453

Σε συναγερμό ιατρική και νοσηλευτική υπηρεσία καταστρώνουν τα επόμενα πλάνα

Σε κόκκινο συναγερμό είναι η διοίκηση του νοσοκομείου Βόλου καθώς σε συνεργασία με την ιατρική και τη νοσηλευτική υπηρεσία καλείται να συντάξει άμεσα επιχειρησιακό σχέδιο, βάση του οποίου θα αντιμετωπίσουν το δεύτερο κύμα του κορονοϊού και πιθανώς πιο ισχυρό.

Εκτός αυτού όμως, η διοίκηση του Αχιλλοπουλείου θα πρέπει να σχεδιάσει στο επιχειρησιακό της σχέδιο και στο οικονομικό σκέλος που θα αφορά ειδικά τη διαχείριση covid-19.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες στο Αχιλλοπούλειο έχουν ξεκινήσει την προεργασία, ώστε να παρουσιάσουν άμεσα το σχέδιο δράσης για τους επόμενους μήνες

«Μπούσουλα» θα αποτελέσει το πλάνο που τέθηκε σε εφαρμογή από τις αρχές της πανδημίας, με αναγκαίες φυσικά αλλαγές που θα αφορούν κυρίως στην ορθολογικότερη διαχείριση του προσωπικού μετά την ενίσχυση που έγινε σε διάφορα τμήματα.

Προς αυτή την κατεύθυνση ήδη ο νέος διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας Ηλίας Καραμέτος έχει ξεκινήσει κύκλο επαφών με τους Συντονιστές Διευθυντές των Κλινικών και τους υπόλοιπους γιατρούς, προκειμένου να υπάρξει ενιαία γραμμή στη διαχείριση των νέων δεδομένων που υπαγορεύουν οι ανάγκες της πανδημίας.

«Όταν υπάρχει πνεύμα συνεργασίας και διάθεση να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που καθημερινά προκύπτουν, μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στις δυσκολίες που έχει προκαλέσει η πανδημία. Το ζητούμενο βέβαια πάντα παραμένει η ενίσχυση νευραλγικών τομέων με επιπλέον προσωπικό», σημείωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο ίδιος.

Οδηγίες αναμένεται να σταλούν τις επόμενες μέρες και από το υπουργείο υγείας σχετικά με το πως θα λειτουργήσουν τα νοσοκομεία αναμένοντας το δεύτερο κύμα πανδημίας.

«Με βάση τις γενικές συστάσεις που θα δοθούν θα καταρτίσουμε το δικό μας πρόγραμμα. Γνώμονας πάντα είναι να καλύπτονται όλες οι βάρδιες, να εξυπηρετηθούν τα ΤΕΠ και οι κλινικές που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης με τον κορονοϊό», επισήμανε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η διευθύντρια της νοσηλευτικής υπηρεσίας Κατερίνα Χαρανά.

Ενίσχυση της ΜΕΘ

Η Ιατρική Υπηρεσία του νοσοκομείου εκτιμά ότι στο πλαίσιο κατάρτισης του νέου επιχειρησιακού σχεδίου για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος κορονοϊού, το νοσοκομείο θα πρέπει να διεκδικήσει την περαιτέρω ενίσχυση της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας. Σήμερα στη ΜΕΘ του Αχιλλοπουλείου είναι ανοιχτές οκτώ κλίνες, οι οποίες όμως χρησιμοποιούνται για όλα τα έκτακτα και βαριά περιστατικά που χρήζουν ιδιαίτερης φροντίδας.

Από τη στιγμή που και το νοσοκομείο Βόλου έχει οριστεί πλέον να νοσηλεύει περιστατικά COVID-19 ελαφριάς μορφής- τα βαριά περιστατικά και όσοι διασωληνώνονται μεταφέρονται στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Λάρισας- το άνοιγμα επιπλέον κλινών θα ήταν χρήσιμο.

Προς την κατεύθυνση αυτή η Ιατρική Υπηρεσία θα εισηγηθεί να διεκδικήσει το Αχιλλοπούλειο επιπλέον γιατρούς με ειδικότητα στην εντατικολογία. Το υπουργείο υγείας έχει ανακοινώσει πως θα δημοσιευθεί άμεσα νέα προκήρυξη 400 θέσεων ιατρικού προσωπικού διαφόρων ειδικοτήτων, εκ των οποίων περίπου οι μισές θα αφορούν τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Επίσης αναμένεται να ενταχθούν στο σύστημα υγείας 1.650 θέσεις επαγγελματιών νοσηλευτών για την απόκτηση ειδικότητας στην επείγουσα-εντατική ιατρική και 600 ακόμα νοσηλευτών δημόσιας υγείας, από τις οποίες το Αχιλλοπούλειο ευελπιστεί να διεκδικήσει θέσεις.

Παραμένουν οι περιορισμοί

Γιατροί και νοσηλευτές εισηγούνται στο νέο επιχειρησιακό σχέδιο να παραμείνουν ως έχουν οι περιορισμοί που έχουν τεθεί, τόσο στη λειτουργία των πρωινών εξωτερικών ιατρείων, όσο και στα χειρουργεία.

Τα εξωτερικά ιατρεία έχουν εισέλθει εκ των πραγμάτων σε μία νέα πραγματικότητα. Όσοι έχουν προγραμματισμένα ραντεβού περνάνε από ειδικό έλεγχο, γίνεται απαραιτήτως θερμομέτρηση, ενώ επίσης απαγορεύεται η είσοδος σε όποιον δεν φοράει μάσκα. Η λίστα εξεταζόμενων δεν ξεπερνά τα 15 άτομα ημερησίως, όπως και στα απογευματινά ιατρεία, προκειμένου να μην υπάρχει συνωστισμός. Σε νέα βάση επίσης λειτουργούν και τα χειρουργεία που γίνονται.

Ορθολογικότερο management

Τέλος στο πλαίσιο κατάρτισης του νέου επιχειρησιακού σχεδίου δράσης έχει ζητηθεί να κατατεθούν υπόψη του Υπουργείου Υγείας αλλά και της 5ης ΥΠΕ προτάσεις προκειμένου να βρεθούν τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία με στόχο τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες τόσο στην περίοδο της πανδημίας, όσο και στην μετακορονοϊό εποχή.

Το κομμάτι αυτό θα αναλάβει συμβουλευτική εταιρεία. Το αντικείμενο του έργου αποτελεί η κατάρτιση εσωτερικών διαδικασιών για την εκπλήρωση των ποιοτικών και ποσοτικών στόχων του Νοσοκομείου ώστε να επιτυγχάνεται κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο η εκπλήρωση των δραστηριοτήτων σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και με γνώμονα την ανάπτυξη αρχών ορθολογικού Management, με σκοπό καλύτερα επιχειρησιακά αποτελέσματα στην παροχή των υπηρεσιών υγείας.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου