ΑΛΜΥΡΟΣ

Δέσμη μέτρων για Αλμυρό και Νέα Αγχίαλο

δέσμη-μέτρων-για-αλμυρό-και-νέα-αγχίαλ-849565

Δέσμη μέτρων για την άμεση και ουσιαστική στήριξη των πληγέντων νοικοκυριών, επαγγελματιών και αγροτών από το ισχυρό πλήγμα του «Ιανού» στον Αλμυρό και τη Νέα Αγχίαλο ανακοίνωσαν προχθές, κατά την επίσκεψή τους στις προαναφερόμενες περιοχές, ο υφυπουργός Εσωτερικών Θ. Λιβάνιος και ο ομόλογός του Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κ. Σκρέκας. Αμεσα πρόκειται να διατεθεί ποσό ύψους 3,5 εκατομμυρίων ευρώ για την πρώτη αντιμετώπιση των καταστροφών, ενώ αρχίζουν εκτιμήσεις από κλιμάκια του ΕΛΓΑ για την καταβολή αποζημιώσεων στους αγρότες.

Την αμέριστη στήριξη της κυβέρνησης στους πληγέντες από τον «Ιανό» εξέφρασε προχθές από τη Νέα Αγχίαλο ο υφυπουργός Εσωτερικών Θ. Λιβάνιος, επισκεπτόμενος την περιοχή.

Οπως επισήμανε, άμεσα πρόκειται να εκταμιευτεί και διατεθεί ποσό ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ για την αντιμετώπιση των καταστροφών, που σημειώθηκαν στον Ξηριά, με τις διαδικασίες να κινούνται τάχιστα, σύμφωνα με τη σχετική εντολή που έχει ήδη δοθεί από τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη.

Παράλληλα, ο αρμόδιος υφυπουργός σημείωσε ότι άμεσα εγκρίνεται και εντάσσεται προς χρηματοδότηση στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», που υλοποιείται από το υπουργείο Εσωτερικών, η σχετική μελέτη ύψους 2,5 εκατομμυρίων ευρώ, που έχει εκπονηθεί από τον Δήμο Αλμυρού για την αποκατάσταση της αγροτικής οδοποιίας στο σύνολό της.

Στο ίδιο πλαίσιο ανέφερε ότι για την αποκατάσταση της αγροτικής οδοποιίας πρόκειται, με απόφαση της κυβέρνησης, να διατεθεί και επιπλέον ποσό για την άμεση εκτέλεση των απαιτούμενων εργασιών, ενώ θα υπάρξει συνεργασία μεταξύ των συναρμοδίων υπουργείων Εσωτερικών και Υποδομών για την εξασφάλιση επιπλέον χρημάτων, με στόχο την αποκατάσταση των υποδομών, που καταστράφηκαν από την κακοκαιρία.

Αποζημιώσεις

Για την άμεση έναρξη της διαδικασίας εκτίμησης των ζημιών από κλιμάκια του ΕΛΓΑ στις καλλιεργούμενες εκτάσεις της ευρύτερης περιοχής, που επλήγησαν από το ισχυρό χτύπημα του μεσογειακού κυκλώνα, δεσμεύτηκε προχθές από τον Αλμυρό ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κ. Σκρέκας, που επισκέφτηκε την περιοχή.

Σε ευρεία σύσκεψη, που συγκλήθηκε στο Δημαρχείο Αλμυρού το βράδυ προχθές Σάββατο, ο αρμόδιος υφυπουργός κάλεσε τους αγρότες να προχωρήσουν άμεσα στην υποβολή δηλώσεων αναγγελίας ζημιάς προς τον Δήμο Αλμυρού, προκειμένου στη συνέχεια τα στοιχεία να διατεθούν στον ΕΛΓΑ.

Οπως τόνισε ο Κ. Σκρέκας, άμεσα πρόκειται να αρχίσει η διαδικασία καταγραφής και εκτίμησης των ζημιών από κλιμάκια του ΕΛΓΑ, προκειμένου οι αποζημιώσεις να καταβληθούν το συντομότερο δυνατό στους δικαιούχους αγρότες της ευρύτερης περιοχής.

Στο σημείο αυτό με παρέμβασή του ο βουλευτής Μαγνησίας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Χρ. Μπουκώρος επισήμανε ότι πρέπει στο ίδιο πλαίσιο να αναληφθεί μέριμνα από την κυβέρνηση, σχετικά με την εξασφάλιση αποζημίωσης στους παραγωγούς και τις καταστραμμένες αγροτικές υποδομές, όπως είναι, μεταξύ άλλων, αποθήκες, θερμοκήπια, αρδευτικά συστήματα, αλλά και το σύνολο των αγροτικών εκτάσεων, που καταστράφηκε από τον κυκλώνα.

Επιπλέον, τονίστηκε ότι με απόφαση του πρωθυπουργού θα εξασφαλιστούν και θα διατεθούν επιπλέον πόροι μέσω προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης.

Αποκαταστάσεις

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίστηκαν και χθες οι εργασίες αντιμετώπισης των καταστροφών, που σημειώθηκαν από τον «Ιανό» στον Αλμυρό και τη Νέα Αγχίαλο.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Αλμυρού Γ. Παπαϊωάννου, αποκαταστάθηκε η οδική πρόσβαση στη Νεράιδα μέσω Νεοχωρακίου, καθώς και στον Ανθότοπο μέσω Αργιλοχωρίου.

Χωρίς νερό και ρεύμα παρέμειναν και χθες τα χωριά Φυλάκη, Μαυρόλοφος, Αργιλοχώρι, Νεράιδα και Ανθότοπος.

Από τη δημοτική αρχή Αλμυρού μεταφέρονται συνεχώς στους κατοίκους ποσότητες εμφιαλωμένου νερού για την κάλυψη των αναγκών, καθώς και αντίστοιχες για τα ζώα στις κτηνοτροφικές μονάδες της ευρύτερης περιοχής.

Από τον ΔΕΔΔΗΕ μεταφέρθηκαν χθες στην περιοχή στύλοι φωτισμού και από σήμερα πρόκειται να αρχίσουν να εκτελούνται οι απαιτούμενες εργασίες εγκατάστασης.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΔΕΔΔΗΕ, με την εγκατάσταση των στύλων από σήμερα θα αρχίσει σταδιακά να αποκαθίσταται η ηλεκτροδότηση στα χωριά.

Στο μεταξύ, συνεχείς ήταν και χθες από την Πυροσβεστική οι αντλήσεις υδάτων από πλημμυρισμένα υπόγεια σε Αλμυρό, Νέα Αγχίαλο και Αλυκές.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου