ΤΟΠΙΚΑ

Η Γενοκτονία στο Νταρφούρ

η-γενοκτονία-στο-νταρφούρ-851206

Εκδήλωση με θέμα την γενοκτονία στο Νταρφούρ διοργανώνει η Κοινότητα Μακρινίτσας σε συνεργασία με τη διεθνή οργάνωση Savedarfur, στις 17 Ιουνίου, 11 το πρωΐ στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μακρινίτσας-Αρχοντικό Βατσαρέα-Μαυράκη, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται παγκοσμίως. Οι εκδηλώσεις ενημέρωσης και διαμαρτυρίας για την γενοκτονία στο Νταρφούρ καθημερινά αυξάνονται όσο το πρόβλημα παραμένει άλυτο.
Από το 2003 ο λαός του Νταρφούρ βιώνει μια βιαιότητα που δεν έχει προηγούμενο. 400.000 νεκροί, 2,5 εκατ. εκτοπισμένοι από τα σπίτια τους και 3,5 εκατ. που πασχίζουν για επιβίωση.
Η βία δεν εξαιρεί ούτε τις ανθρωπιστικές οργανώσεις, που με κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να προσφέρουν πάσης φύσεως βοήθεια κι ανακούφιση.
Οι αποφάσεις των Η.Ε. καθυστερούν να μπουν σε εφαρμογή, η κάθε μέρα που χάνεται συμβάλει σε περισσότερη βία, πείνα κι εξευτελισμό.
Σκοπός της εκδήλωσης είναι η ενημέρωση κι ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και για τον λόγο αυτό το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Σύντομη ενημέρωση του κοινού σχετικά με την α΄ γενοκτονία του 21ου Αιώνα που γίνεται σε βάρος του λαού του Νταρφούρ από το 2003 μέχρι και σήμερα. Α΄ Πανελλήνια Προβολή του ντοκιμαντέρ «A Journey to Darfur», που γυρίστηκε τον περασμένο Απρίλιο στο Νταρφούρ από τους Τζορτζ και Νικ Κλούνεϊ και συζήτηση του ζητήματος για περισσότερη ενημέρωση.

Εκστρατεία ενημέρωσης
Από το 2003 μέχρι σήμερα οι νεκροί στο Νταρφούρ (δυτικά του Σουδάν) ξεπερνούν τις 400.000, πάνω από 2.5 εκατ. αυτοί που είναι εκδιωγμένοι από τα σπίτια και βρίσκονται συγκεντρωμένοι σε καταυλισμούς, όπου η ανθρωπιστική βοήθεια τις περισσότερες φορές δεν καταφέρνει να φτάσει ή φιλοξενούνται όπως-όπως σε άλλα χωριά, ενώ ακόμα 3.5 εκατ. ζούνε μέσα σε φόβο και πείνα. “Ο χρόνος λιγοστεύει, Ο Χρόνος Τελειώνει γι’ αυτούς τους ανθρώπους.
Η τελευταία εβδομάδα του περασμένου Απριλίου ήταν αφιερωμένη παγκόσμια σε εκδηλώσεις ενημέρωσης και διαμαρτυρίας για το τραγικό θέμα αυτό. Πίσω του, όπως πάντα, κρύβεται ένα οικονομικο-πολιτικό παιγνίδι και, ενώ οι φωνές διαμαρτυρίας πληθαίνουν σχεδόν σ’ ολόκληρο τον πλανήτη, δραστικά μέτρα ακόμα δεν έχουν παρθεί” υπογραμμίζει η Γιάννα Μυράτ η οποία συμμετέχει ενεργά στην διοργάνωση της παραπάνω ενημερωτικής εκδήλωσης.
Τον Απρίλιο του 2006, ο γνωστός ηθοποιός του Χόλιγουντ, Τζορτζ Κλούνεϋ μαζί με τον δημοσιογράφο πατέρα του Νικ, “επισκέφτηκαν κάποια χωριά του Νταρφούρ για να γυρίσουν μια ταινία ντοκουμέντο, αλλά και για να τραβήξουν τα φώτα της δημοσιότητας. Με τις κάμερές τους κατέγραψαν τις συνθήκες διαβίωσης στους καταυλισμούς, μαρτυρίες επιζώντων αλλά και εθελοντών – μελών των διάφορων ανθρωπιστικών οργανώσεων που με αυταπάρνηση προσφέρουν πολύτιμη βοήθεια. Αψηφώντας κίνδυνο και αντίξοες συνθήκες, παρέμειναν στο Νταρφούρ εννέα μέρες, για να γυρίσουν πίσω μ’ ένα κινηματογραφικό υλικό-μαρτυρία των όσων συμβαίνουν εκεί. Μαρτυρία γι’ αυτούς που δεν γνωρίζουν, αλλά και για όσους γνωρίζουν και σιωπούν” τονίζει η κ. Μυράτ.
Το ντοκιμαντέρ αυτό θα προβληθεί σε πρώτη Πανελλήνια προβολή στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Κοινότητας Μακρινίτσας. “Η εκδήλωση διοργανώνεται από μέλη της παγκόσμιας οργάνωσης Save Darfur Coalition, που απαριθμεί εκατομμύρια μέλη σ’ όλο τον κόσμο, σε συνεργασία με την Κοινότητα Μακρινίτσας που, προς τιμήν της, έδειξε προθυμία, ευαισθησία και μεγάλο ενδιαφέρον για τη διοργάνωση αυτή” αναφέρει η Γιάννα Μυράτ.. “Ο σκοπός της εκδήλωσης, συνεχίζει, είναι η ενημέρωση κι η ευαισθητοποίηση του κοινού”. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εκδήλωση οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλ. της Κοινότητας Μακρινίτσας 24280 99140 αλλά και την σχετική ιστοσελίδα www.SaveDarfur.org , ενώνοντας την φωνή τους με την παγκόσμια φωνή διαμαρτυρίας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου