ΤΟΠΙΚΑ

Χαρ. Σταχτέας: «Υγειονομική βόμβα οι καταλήψεις»

χαρ-σταχτέας-υγειονομική-βόμβα-οι-κα-849829

Μαθητές συνωστίζονταν χωρίς μάσκες, όπως παρατήρησε στην τριπλή αυτοψία του – Για τις μάσκες κατέβασαν ρολά στη Μαγνησία έξι λύκεια και ένα γυμνάσιο

Κραυγή αγωνίας από τον διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας Χαράλαμπο Σταχτέα, με φόντο τις καταλήψεις, στις οποίες προχώρησαν μαθητές επτά σχολικών μονάδων αντιδρώντας στη χρήση μάσκας. Χαρακτήρισε «υγειονομική βόμβα» την κατάσταση, που διαμορφώνεται στα υπό κατάληψη σχολεία, όπου μαθητές συνωστίζονται χωρίς μάσκα και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου προς τους γονείς, προκειμένου να παρέμβουν και σε συνεργασία με τα σχολεία να αντιμετωπίσουν τον υγειονομικό κίνδυνο.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Από την πρώτη κιόλας εβδομάδα των μαθημάτων και χωρίς καν να έχουν συγκροτηθεί μαθητικά συμβούλια, γεγονός που θέτει και ζήτημα νομιμότητας των αποφάσεων που ελήφθησαν στα σχολεία, επτά συνολικά σχολικές μονάδες βρέθηκαν χθες με τα λουκέτα κλειδωμένα. Μαθητές προχώρησαν σε συνελεύσεις και αποφάσισαν καταλήψεις για τη μάσκα που αναγκάζονται να φορούν τις ώρες που είναι στο σχολείο, ενώ έθεσαν και ζητήματα όπως της συγκρότησης τμημάτων με 15 μαθητές ανά τμήμα, καθαριότητας στα σχολεία ενώ σε σχολική μονάδα οι μαθητές αποφάσισαν να τιμήσουν αγωνιστικά τη μνήμη του Π. Φύσσα.

Υπό κατάληψη βρέθηκαν χθες, με την ολοκλήρωση της πρώτης εβδομάδας του σχολικού έτους, το 4ο Γυμνάσιο Ν. Ιωνίας, τα 1ο και 2ο Γενικά Λύκεια Ν. Ιωνίας, 2ο Γενικό Λύκειο Βόλου, 1ο Επαγγελματικό Λύκειο Βόλου, 1ο και 2ο Επαγγελματικά Λύκεια Ν. Ιωνίας. Λουκέτο επιχειρήθηκε να κλειδώσει και στο 10ο Γυμνάσιο Βόλου πλην όμως παρενέβη ο διευθυντής της σχολικής μονάδας και επανέφερε στην τάξη τον μονοψήφιο αριθμό μαθητών που ξεσήκωσαν συμμαθητές τους.

Τα λουκέτα με το «καλημέρα» της νέας σχολικής χρονιάς δεν εγείρουν απλώς θέματα νομιμότητας των αποφάσεων μαθητών οι οποίοι θα ξεκινήσουν να συγκροτούν μαθητικά συμβούλια μετά την 1η Οκτωβρίου. Αναστατώνουν τα σχολεία που αναζητούν τον «βηματισμό» τους σε πρωτόγνωρες συνθήκες λειτουργίας.

Σύμφωνα με τη διευθύντρια του 1ου ΓΕΛ Ν. Ιωνίας, Βάσσα Παρασκευά «οι μαθητές διαμαρτύρονται για τα δίωρα μαθήματα προκειμένου να μπορούν να βγαίνουν εκ περιτροπής διάλειμμα. Ωστόσο δεν μπορεί να βρεθεί διαφορετική λύση. Είμαστε σχολείο των 300 παιδιών και εκ περιτροπής μαθήματα δεν μπορούν να γίνουν καθώς η διδακτέα ύλη θα μείνει πίσω. Αυτή την περίοδο προσπαθούμε να προσαρμοστούμε στη νέα πραγματικότητα αλλά και οι μαθητές θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να μη συνωστίζονται», σημείωσε η κ. Παρασκευά.

«Ακόμη δεν ξεκινήσαμε καλά – καλά, προσπαθούμε να προσαρμοστούμε και να βρούμε τον βηματισμό μας και έχουμε καταλήψεις», σχολίασε από την πλευρά του ο διευθυντής του 2ου ΓΕΛ Ν. Ιωνίας, Δημήτρης Μπαζιάνας.

«Τα παιδιά θα πρέπει να καταλάβουν ότι μόνο με ανοιχτά σχολεία μπορούν να πετύχουν λύσεις στα προβλήματα που θέτουν», είπε από την πλευρά του ο διευθυντής του 1ου ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας, Δημήτρης Κόκκινος, τονίζοντας ότι το σχολείο των 500 μαθητών καταβάλει συστηματικές προσπάθειες είτε με τη διαμόρφωση των τάξεων είτε με αλλαγή του τρόπου διάθεσης προϊόντων από το κυλικείο προκειμένου να δημιουργήσει όρους ασφαλούς λειτουργίας του σχολείου.

Στη γύρα ο Δ.Δ.Ε.

Τα μαζικά πρώτα για τη νέα σχολική χρονιά λουκέτα έβγαλαν τον διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας Χαράλαμπο Σταχτέα στη γύρα στα σχολεία για να επιτηρήσει την κατάσταση. Συνολικά τρεις φορές πέρασε από κάθε σχολείο και διαπίστωσε τουλάχιστον τις πρώτες ώρες συνωστισμό. «Μαθητές συνωστίζονταν χωρίς μάσκα. Αυτό συνιστά υγειονομική βόμβα. Είναι επικίνδυνο για τη διάδοση του ιού και αυτό θα πρέπει να το καταλάβουν τόσο μαθητές όσο και οι γονείς τους και σε συνεργασία με τα σχολεία να φροντίσουν να εκτονωθεί η κατάσταση», σημείωσε ο κ. Σταχτέας.

Προετοιμάζονται για τηλεκπαίδευση για παν ενδεχόμενο

Μπορεί στη Μαγνησία η εξέλιξη της πανδημίας να έχει ήπια χαρακτηριστικά, η εκπαιδευτική οικογένεια όμως προετοιμάζεται για παν ενδεχόμενο.

Χθες, ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας Γιώργος Πολύζος συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη με στελέχη του Υπουργείου Παιδείας, απ’ όπου δόθηκαν κατευθύνσεις για την επανεγγραφή των εκπαιδευτικών στην πλατφόρμα webex προκειμένου να υπάρχει ετοιμότητα και σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο να ενεργοποιηθεί άμεσα για την έναρξη μαθημάτων εξ αποστάσεως χωρίς να χάνεται χρόνος από τα μαθήματα του σχολείου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου