ΤΟΠΙΚΑ

Συνεργασία Μαγνησίας – Ισραήλ

συνεργασία-μαγνησίας-ισραήλ-387534

Σε πολύ θερμό κλίμα η συνάντηση του προεδρείου του Επιμελητηρίου Μαγνησίας με την αντιπροσωπεία από το Ισραήλ

Τις βάσεις για συνεργασία σε τομείς όπως ο τουρισμός και η βιομηχανία, ο αγροτικός τομέας αλλά και ο πολιτισμός μεταξύ Μαγνησίας και Ισραήλ σηματοδότησε η χθεσινή επίσκεψη της ισραηλινής αποστολής στο Επιμελητήριο Μαγνησίας.

Και οι δύο πλευρές εξέφρασαν την πρόθεσή τους για συνεργασία, ενώ το θερμό κλίμα που συνάντησαν οι εκπρόσωποι της ισραηλινής κυβέρνησης αλλά και της περιοχής Ταμάρ του Ισραήλ στη Νεκρά Θάλασσα επισφράγισε αυτή τη βούληση.

Την ξένη αντιπροσωπεία αποτελούσαν οι Άβι Ραμπίνοβιτς, διευθύνων σύμβουλος του αναπληρωτή πρωθυπουργού του Ισραήλ για τις διεθνείς σχέσεις, Ντοβ Λίτβινοφ, περιφερειάρχης της περιοχής Ταμάρ του Ισραήλ, η Λίατ Κορέν, διευθύντρια του Οργανωτικού Τομέα Οικονομικών και Βιομηχανία της περιοχής Ταμάρ και Μίρι Ραμπίνοβιτς, εκπαιδευτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ.

Στη συνάντηση που προηγήθηκε της εκδήλωσης ο εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης Άμπι Ραμπίνοβιτς επεσήμανε ότι για τη χώρα του η συνεργασία με την Ελλάδα είναι θέμα ύψιστης προτεραιότητας, καθώς αποτελεί την πύλη στη Μεσόγειο και κατ’ επέκταση προς την Ευρώπη και ότι η κυβέρνηση του δίνει μεγάλη σημασία στην ανάπτυξη περιφερειακών συνεργασιών με την Ελλάδα. «Μαζί μπορούμε να σκαρφαλώσουμε και ξεπερνώντας τα δύσκολα να φτάσουμε ψηλά» υπογράμμισε ο κ. Ραμπίνοβιτς.

Επεσήμανε επίσης ότι η συνεργασία μπορεί να ξεκινήσει από τον τουρισμό, πολιτισμό, αλλά και τη γεωργία, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι οι δύο χώρες αλλά και οι δύο περιοχές Ταμάρ και Μαγνησία έχουν πολλά κοινά σημεία, γεγονός που μπορεί να εδραιώσει τη συνεργασία που δρομολογείται. Η περιοχή του Ταμάρ που βρέχεται από τη Νεκρά Θάλασσα σύμφωνα με τους εκπροσώπους του Ισραήλ, έχουν «επενδύσει» ειδικότερα στον τουρισμό και έχουν αναπτύξει συνεργασίες με Ιορδανία αλλά και την Παλαιστινιακή Αρχή.

Ο περιφερειάρχης του Ταμάρ Ντόβ Λίτβινοφ από την πλευρά του διαπίστωσε ότι οι Βολιώτες είναι σοβαροί και τόνισε ότι δημιουργείται ελπίδα συνεργασίας, εκφράζοντας την πρόθεση η Ελλάδα να ξεπεράσει τα προβλήματα με τη βοήθεια και της χώρας του, ενώ στο ίδιο ύφος κινήθηκαν και οι υπόλοιποι εκπρόσωποι της ισραηλινής αποστολής, κάνοντας παράλληλα ειδική μνεία στη συμβολή της Βολιώτισσας Ρούλας Γυφτοπούλου που αποτέλεσε το «σύνδεσμο» προκειμένου να αναπτυχθεί αυτή η συνεργασία.

Υποδεχόμενος τους προσκεκλημένους από το Ισραήλ ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αριστοτέλης Μπασδάνης επεσήμανε ότι το Επιμελητήριο σκοπεύει να βάλει το δικό του λιθαράκι, εγκαινιάζοντας μία νέα συνεργασία σε τομείς όπως ο αγροτικός τομέας, ο τουρισμός και ο πολιτισμός που στην περιοχή μας αποτελούν τη «βαριά βιομηχανία», αλλά και στον τομέα της ανακύκλωσης που τα τελευταία χρόνια και στην περιοχή μας έχει αποκτήσει σημαντικά ερείσματα στο πλαίσιο μίας στρατηγικής για την προστασία του περιβάλλοντος.

«Είμαι βέβαιος ότι από τις συζητήσεις και την ανταλλαγή απόψεων που θα ακολουθήσουν θα θεμελιώσουμε μια στενή συνεργασία μεταξύ της Περιφέρειας Ταμάρ και του Ν. Μαγνησίας και το όφελος θα είναι αμοιβαίο» τόνισε. Το Επιμελητήριο, ανέφερε, είναι εδώ για να στηρίξει την προώθηση της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας. Έχουμε τη θέληση και τη βούληση και προχωράμε ώστε το Επιμελητήριο να καταστεί κέντρο σημαντικών πρωτοβουλιών και στρατηγικών δράσεων και να προσανατολισθεί στην εφαρμογή μιας πολιτικής με στόχο την επιβίωση της τοπικής επιχείρησης, τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων, την αύξηση της κερδοφορίας, τη στήριξη της καινοτομίας και της τοπικής επιχειρηματικότητας, ανέφερε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, που κατέληξε ότι σύντομα θα οργανωθεί επιχειρηματική αποστολή στο Ισραήλ.

Στα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει η Μαγνησία συνδυάζοντας βουνό και θάλασσα που μπορούν να αξιοποιηθούν στον τομέα του τουρισμού αλλά και στη βαριά βιομηχανία στον κλάδο του μετάλλου αναφέρθηκε ο Γραμματέας του Επιμελητηρίου Στάθης Πλαστάρας εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα αποδώσει η συνεργασία, ενώ ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Θανάσης Σταυρίδης επίσης εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα αποφέρει θετικά αποτελέσματα και για τις δύο πλευρές αυτή η συνεργασία.

Σημειώνεται ότι μέσα στο Φεβρουάριο η περιοχή Ταμάρ θα φιλοξενήσει μία από τις μεγαλύτερες τουριστικές εκθέσεις στην οποία θα συμμετέχει και η Μαγνησία.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου