ΤΟΠΙΚΑ

Κων. Μαραβέγιας: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη στηρίζει έμπρακτα τους παραγωγούς

κων-μαραβέγιας-η-κυβέρνηση-μητσοτάκη-850125

Το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων απαντώντας στον Βουλευτή Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνο Μαραβέγια, παρουσίασε τις πρόσφατες αλλαγές στα καθεστώτα κρατικής ενίσχυσης μέσω του Αναπτυξιακού νόμου. Ειδικότερα, με πρόσφατη Υπουργική Απόφαση για τους αγρότες και τις επιχειρήσεις του πρωτογενή τομέα -για 1η φορά εφέτος- θα εγκριθούν επενδυτικά σχέδια και το ύψος της δυνατής ενίσχυσης θα μπορεί να υπερβαίνει τα 500.000 ευρώ ανά δικαιούχο.

Με τις 2 προκηρύξεις που δημοσιεύθηκαν τον Σεπτέμβριο, εντάσσονται πλέον στα καθεστώτα ενισχύσεων του Αναπτυξιακού νόμου επιχειρήσεις κάθε μεγέθους (πολύ μικρές, μικρομεσαίες και μεγάλες) διεκδικώντας κρατικές επιδοτήσεις συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ.

Μέσα στους επόμενους δυο μήνες, σύμφωνα με την γραπτή απάντηση στη Βουλή του αρμόδιου υπουργού Α. Γεωργιάδη, οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί μπορούν να υποβάλουν τις προτάσεις τους για χρηματοδότηση, ανεξάρτητα από τη νομική μορφή τους (Ατομικές Επιχειρήσεις, Αγροτικοί Συνεταιρισμοί, Ομάδες Παραγωγών, Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις).

Οι επιλέξιμες προς ενίσχυση δαπάνες περιλαμβάνουν αναγκαία κτιριακά έργα, την αγορά ακινήτων και κάθε είδους εξοπλισμού, τη χρηματοδοτική μίσθωση και εγκατάσταση σύγχρονων μηχανημάτων, τον εκσυγχρονισμό ειδικών / μηχανολογικών εγκαταστάσεων, τη μεταφορά τεχνολογίας, τη λειτουργία συστημάτων ελέγχου ποιότητας, πιστοποιήσεις προϊόντων καθώς και την προμήθεια / εγκατάσταση λογισμικού ή συστημάτων οργάνωσης της επιχείρησης.

Σε ό,τι αφορά στο κόστος εργασίας / παροχής υπηρεσιών, καλύπτεται η μισθοδοσία νέων θέσεων εργασίας για διάστημα 5 ετών σε μεγάλες ή μεσαίες επιχειρήσεις και 3 ετών στις μικρές επιχειρήσεις, όπως και οι απαραίτητες μελέτες / αμοιβές συμβούλων για τα επενδυτικά σχέδια νέων μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Σχολιάζοντας την απάντηση του ΥΠΑΝ στις προτάσεις του για ενίσχυση των αγροτών μέσω του Αναπτυξιακού νόμου, ο Βουλευτής Μαγνησίας της ΝΔ Κωνσταντίνος Μαραβέγιας δήλωσε: «Ευχαριστώ τόσο τον αρμόδιο υπουργό Άδωνη Γεωργιάδη όσο και τον αναπληρωτή υπουργό Νίκο Παπαθανάση, που ανταποκρίθηκαν στα αιτήματα των αγροτών, διευκολύνοντας τη συμμετοχή τους στις νέες προκηρύξεις του Αναπτυξιακού νόμου. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, με πράξεις και όχι με λόγια, στηρίζει τις επενδύσεις και βρίσκεται δίπλα στους παραγωγούς μας».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου