ΤΟΠΙΚΑ

Προβλήματα με το «καλημέρα» του νέου δικαστικού έτους

προβλήματα-με-το-καλημέρα-του-νέου-δ-850529

Με αποχές ξεκίνησε σήμερα το νέο δικαστικό έτος για το Πρωτοδικείο Βόλου. Οι δικαστικοί υπάλληλοι έκαναν δίωρη αποχή το πρωί για την κάλυψη των κενών οργανικών κενών ενώ σε κινητοποιήσεις ετοιμάζονται και οι δικηγόροι για τα κενά στους δικαστές που είναι τουλάχιστον τρία. Πέραν των προβλημάτων αυτών ο δικαστικός κόσμος έχει να αντιμετωπίσει και τα προβλήματα της πανδημίας.

Στον καθιερωμένο αγιασμό που πραγματοποιήθηκε στο ισόγειο του δικαστικού μεγάρου επισημάνθηκε από τους φορείς ότι τα προβλήματα πρέπει να αντιμετωπιστούν με ενότητα, κατανόηση και επιείκεια για την εύρυθμη λειτουργία των δικαστηρίων.

Ο αγιασμός πραγματοποιήθηκε στις 12:00 παρουσία των εκπροσώπων των φορέων και λίγο κόσμο λόγω των μέτρων για την αποτροπή της διασποράς του νέου κορονοϊού.

Η τέλεσή του έγινε από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ. κ. Ιγνάτιο, ο οποίος μετέφερε μήνυμα ενότητας σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, εκφράζοντας κατανόηση στις δυσκολίες που υπάρχουν και τα προβλήματα.

Ο ίδιος εμφανίστηκε βέβαιος ότι «με τις γνώσεις και την επιστημονική κατάρτιση όλων των φορέων η Δικαιοσύνη θα κερδίσει και πάλι την εμπιστοσύνη του λαού που έχετε ανάγκη ιδιαίτερα τη σημερινή περίοδο».

«Εύχομαι ο Θεός να είναι μαζί σας και με τις οικογένειές σας και του χρόνου να μη χρειαζόμαστε μάσκες», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου Χρήστος Στρατηγόπουλος τόνισε ότι «ο αγιασμός είναι παραδοσιακά μία εκδήλωση με αισιόδοξο πρόσημο. Φέτος όμως λόγω των ειδικών συνθηκών της περιρρέουσας ατμόσφαιρας σκιάζεται σημαντικά. Τα ζητήματα που έχει δημιουργήσει η πανδημία είναι γνωστά. Θα λειτουργήσουμε μέσα σε ειδικές συνθήκες που επιβάλλουν οι περιστάσεις χωρίς αρνητισμούς».

Όπως σημείωσε, «η απάντηση στα ζητήματα λειτουργίας είναι μία, ενότητα. Οι βατικανισμοί ποτέ δεν έκαναν καλό.

Αντιμετωπίσαμε προβλήματα στην πανδημία. Ευτυχώς επικράτησε η ψυχραιμία. Νομίζω όλοι διδαχτήκαμε από αυτά που κάναμε ή δεν κάναμε. Με κατανόηση θα πάμε καλύτερα στη β’ φάση».

Τέλος έθεσε και ένα ειδικό θέμα που υπάρχει με τα κενά των δικαστών και τόνισε ότι «το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου θα αναδείξει τα κενά, διεκδικώντας άμεσες λύσεις. Δεν είναι ένα θέμα που μπορεί να περιμένει. Θα είναι καταστροφικό, αφού οι δικαστές θα επωμιστούν τεράστιο φορτίο.

Κλείνοντας την ομιλία τους ευχήθηκε «να έχουμε μία καλή χρονιά με ενότητα και η κατανόηση στις δύσκολες συνθήκες που καλείται να λειτουργήσει η Δικαιοσύνη για να ξεπεραστούν τα προβλήματα».

Από την πλευρά της η πρόεδρος των δικαστικών υπαλλήλων Βόλου Γιάννα Παπαδημητρίου τόνισε ότι όλοι οι φορείς έχουν το βάρος της ευθύνης να καλύψουν το βάρος της κρίσης και αναφέρθηκε στην αναγκαία κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων των δικαστικών υπαλλήλων, ενημερώνοντας για τις δίωρες αποχές τα πρωινά στο διάστημα 9-11 και μέχρι την Παρασκευή.

«Διεκδικούμε προσλήψεις από τους πίνακες επιτυχόντων τριών διαγωνισμών και καταδικάζουμε την ολιγωρία το Υπουργείου Δικαιοσύνης στο θέμα αυτό. Το 2021 πρόκειται να συνταξιοδοτηθεί ένας μεγάλος αριθμός δικαστικών υπαλλήλων της σειράς διορισμού 1984 και 1989.Οι δικαστικές υπηρεσίες θα μείνουν χωρίς προσωπικό, επισήμανε χαρακτηριστικά.

Κάλεσε τέλος να υπάρχει επιείκεια στη συναναστροφή όλων επισημαίνοντας ότι αυτή η λέξη συνδέεται με την αγάπη και τονίζοντας ότι τα λάθη είναι σύμφωνα με την ανθρώπινη φύση.

Οι ομιλίες ολοκληρώθηκαν με αυτή του προϊσταμένου του Πρωτοδικείου Βόλου, Προέδρου Πρωτοδικών Δημήτρη Βασιλόπουλου, ο οποίος είπε ότι με αρμονική συνεργασία μπορούν να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα. «Κυρίως πρέπει να προσπαθούμε για την υγεία της για να έχουμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα σε αυτόν τον χώρο», πρόσθεσε.

Επισημαίνεται ότι ο αγιασμός τελέστηκε με την τήρηση των μέτρων προστασίας από τη διασπορά της πανδημίας. Μάλιστα σήμερα το πρωί στην είσοδο των δικαστηρίων εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού προχωρούσαν σε θερμομετρήσεις.

Παράλληλα, υπήρχε σε εξέλιξη εθελοντική αιμοδοσία έξω από το προαύλιο, η οποία διοργανώθηκε από κοινού από τον Δικηγορικό Σύλλογο Βόλου και τους δικαστικούς υπαλλήλους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου