ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Φόβοι για «πανδημία» ανεργίας σε Μαγνησία – Σποράδες

φόβοι-για-πανδημία-ανεργίας-σε-μαγν-850765

Τουρισμός και εστίαση έχουν συμπαρασύρει τους δείκτες προς τα κάτω σε τοπικό επίπεδο – Σε αρνητικό πεδίο κινήθηκαν οι νέες προσλήψεις ακόμη και τον Αύγουστο

Την ώρα που τα μαντάτα από το μέτωπο του τουρισμού δεν είναι τα προσδοκώμενα, συμπαρασύροντας και τις επιχειρήσεις εστίασης, η σημαντική μείωση των νέων προσλήψεων στη Μαγνησία τον μήνα Αύγουστο σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, έρχεται να ενισχύσει την αίσθηση ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολη στον τομέα της απασχόλησης. Πέρα από τις «μαύρες» προβλέψεις από τους κλαδικούς φορείς για έκρηξη της ανεργίας, κυρίως από μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δίνουν τη μάχη να παραμείνουν όρθιες, προβληματισμό προκαλούν και οι εκτιμήσεις των συνδικάτων για μεγαλύτερες απώλειες στην απασχόληση σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις.

Σε τοπικό επίπεδο φέτος τον μήνα Αύγουστο στη Μαγνησία συνολικά δημιουργήθηκαν 2.645 νέες θέσεις εργασίας, στην ηπειρωτική χώρα και στα νησιά των Σποράδων. Στην πλειονότητά τους επρόκειτο για θέσεις εργασίας σε εποχικά επαγγέλματα που κινούνται γύρω από τον τουρισμό και την εστίαση. Με δεδομένο ότι ουσιαστικά οι επιχειρήσεις που επαναλειτούργησαν δούλεψαν από τα μέσα Ιουλίου μέχρι τέλος Αυγούστου τη φετινή σεζόν, θα μπορούσε κανείς να πει ότι ο αριθμός των προσλήψεων είναι ικανοποιητικός. Σε σχέση όμως με την περυσινή περίοδο η σύγκριση είναι αρνητική. Πέρυσι στο σύνολο του νομού οι νέες προσλήψεις τον Αύγουστο ήταν 3.960. Η «ψαλίδα» 1.315 θέσεων εργασίας αποτυπώνει και τις βαθιές πληγές που έχει ανοίξει η πανδημία.

Οι εκπρόσωποι των κλάδων δεν έπεσαν από τα σύννεφα, ωστόσο όλοι ήλπιζαν ότι θα καλυφθεί έστω ένα μέρος από τις απώλειες της φετινής τουριστικής σεζόν, ώστε να ανακοπεί ένα κύμα απολύσεων από το Φθινόπωρο και μετά.

Ολα αυτά διαμορφώνουν ένα ιδιαίτερα αντιφατικό τοπίο, όπου από τη μια η πανδημία οδηγεί σε μια επιδείνωση των δεικτών της απασχόλησης αφενός και αφετέρου λειτουργεί ως «τροχοπέδη» για την ανάσχεση της ανεργίας.

Ανησυχητικές οι ενδείξεις

Οι πρώτες ενδείξεις για τους φόβους που εκφράζονται για αύξηση της ανεργίας σε τοπικό επίπεδο, έρχονται από τα στοιχεία του συστήματος Εργάνη για τον Αύγουστο, τα οποία αναρτήθηκαν μόλις την Παρασκευή το βράδυ στο ειδικό site του υπουργείου Εργασίας. Το ισοζύγιο προσλήψεων- απολύσεων στην ηπειρωτική Μαγνησία είναι αρνητικό κατά 481 θέσεις. Στις Σποράδες αντίστοιχα οι νέες προσλήψεις τον Αύγουστο πήραν «κεφάλι» κατά 173 θέσεις, πράγμα που επιβεβαιώνει πως οι επαγγελματίες του τουρισμού είχαν επενδύσει σημαντικά στον προηγούμενο μήνα, προκειμένου οι επιχειρήσεις τους να ανασάνουν και προχώρησαν σε προσλήψεις.

Ειδικότερα, για τον μήνα Αύγουστο σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν καταγράφηκαν συνολικά στην ηπειρωτική Μαγνησία 1.998 προσλήψεις. Την ίδια ώρα βέβαια το κοντέρ βεβαίωσε 1.096 οικειοθελείς αποχωρήσεις, 526 καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου, 857 ορισμένου χρόνου συμβάσεις δεν ανανεώθηκαν ενώ συνολικά το ισοζύγιο ήταν αρνητικό κατά 481 θέσεις εργασίας.

Την ίδια περίοδο στις Βόρειες Σποράδες δηλώθηκαν 647 νέες προσλήψεις στον μήνα Αύγουστο, 223 οικειοθελείς αποχωρήσεις, 151 αορίστου χρόνου συμβάσεις καταγγέλθηκαν και 100 ορισμένου χρόνου συμβάσεις δεν ανανεώθηκαν. Το ισοζύγιο ήταν θετικό κατά 173 θέσεις εργασίας.

Την ίδια περίοδο πέρυσι, δηλαδή τον Αύγουστο του 2019, στη Μαγνησία είχαν καταγραφεί 3.357 νέες προσλήψεις, 1.431 οικειοθελείς αποχωρήσεις, ενώ καταγγέλθηκαν 565 συμβάσεις αορίστου χρόνου και 1.031 ορισμένου χρόνου. Αντίστοιχα στις Σποράδες δηλώθηκαν 603 προσλήψεις, ενώ έγιναν 432 οικειοθελείς αποχωρήσεις, 178 συμβάσεις αορίστου χρόνου καταγγέλθηκαν και 200 έληξαν και δεν ανανεώθηκαν.

Τα συγκριτικά στοιχεία μεταξύ Αυγούστου 2020 και Αυγούστου 2019 παραπέμπουν σε μια δυναμική αύξησης της ανεργίας, ιδίως εάν αναλογιστεί κανείς ότι οι μήνες σημαντικής εποχικής αύξησης της απασχόλησης με το άνοιγμα της τουριστικής σεζόν έχουν παρέλθει και ήδη διανύουμε τον πρώτο μήνα του Φθινοπώρου.

Δύσκολο το τελευταίο 8μηνο

Σε δύσκολα μονοπάτια βρέθηκε συνολικά το πρώτο 8μηνο του 2020 λόγω πανδημίας. Σύμφωνα πάντα με την «ΕΡΓΑΝΗ» η κατάσταση στη Μαγνησία έχει ως εξής: Συνολικά από τις αρχές του Ιανουαρίου μέχρι και τέλος Αυγούστου δηλώθηκαν στην ηπειρωτική Μαγνησία 18.359 προσλήψεις. Την ίδια περίοδο όμως 18.460 άτομα, είτε οι συμβάσεις με τις οποίες απασχολούνταν καταγγέλθηκαν , είτε βγήκαν εκτός αγοράς εργασίας, με οικειοθελή αποχώρηση. Ειδικότερα έχουν δηλωθεί στο σύστημα 7.693 οικειοθελείς αποχωρήσεις, 3.224 συμβάσεις αορίστου χρόνου καταγγέλθηκαν, ενώ 7.543 συμβάσεις ορισμένου χρόνου που έληξαν και δεν ανανεώθηκαν.

Αντίστοιχα στις Σποράδες έγιναν το διάστημα Ιανουαρίου-Αυγούστου, 4.394 προσλήψεις, 500 οικειοθελείς αποχωρήσεις, 374 άτομα έχασαν τη δουλειά τους καθώς καταγγέλθηκαν οι συμβάσεις αορίστου χρόνου που απασχολούνταν ενώ 216 άτομα που εργάζονταν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου βρέθηκαν εκτός αγοράς εργασίας αφού οι συμβάσεις τους έληξαν.

Σημειώνεται επίσης πως σε επίπεδο Θεσσαλίας, τον Αύγουστο καταγράφηκαν στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ συνολικά και στους τέσσερις νομούς 8.113 νέες προσλήψεις, 4.009 οικειοθελείς αποχωρήσεις, 1.490 καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου και 2.944 συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Η εργασία πρέπει να μείνει όρθια

«Δυστυχώς η συγκυρία της πανδημίας έχει προκαλέσει σημαντικές απώλειες στην απασχόληση. Μαζί έφερε ένα νέο κύμα ευελιξίας της εργασίας. Αιχμή του δόρατος η εκ περιτροπής εργασία. Υπάρχουν πολλά μέτωπα ανοιχτά που πρέπει να δούμε», σημειώνει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ επ’ αυτού ο γενικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Βόλου Δημήτρης Βασιλείου.

Ο γγ εκφράζει ανοιχτά τον προβληματισμό του πως το επόμενο διάστημα οι δυσκολίες ενδεχομένως πάρουν τη μορφή πίεσης για αλλαγή εργασιακών σχέσεων και μείωση μισθών.

«Μόνο που ο συνδυασμός ανάμεσα στην αύξηση της ανεργίας και τυχόν μειώσεις μισθών θα σημαίνει ένα τοπίο και κοινωνικής κρίσης. Ας μην ξεχνάμε ότι τα πλήγματα που δέχτηκαν οι μισθωτοί την προηγούμενη δεκαετία ήταν συντριπτικά. Δεν αντέχουν άλλο», παρατηρεί προς αυτή την κατεύθυνση ο κ. Βασιλείου, σημειώνοντας πως πρέπει να υπάρξει εθνικό σχέδιο δράσης για την απασχόληση ώστε « παρά τις αντιξοότητες η εργασία να μείνει όρθια».

Εκ φύσεως αισιόδοξος ο γγ του Εργατικού Κέντρου Βόλου βλέπει πάντως το ποτήρι μισογεμάτο, τονίζοντας ότι με κατάλληλους χειρισμούς, με το τέλος της πανδημίας, μπορεί να υπάρξει αύξηση της απασχόλησης. «Ωστόσο, αυτό δεν αναιρεί τον κίνδυνο μέτρα που μπορεί τώρα να ελήφθησαν στο πλαίσιο μιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης να αποκτήσουν μόνιμο χαρακτήρα, για αυτό και θα πρέπει τα συλλογικά όργανα των εργαζομένων, τα συνδικάτα και οι δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες οργανώσεις να είναι σε επαγρύπνηση, ώστε αυτό να μην συμβεί», όπως λέει.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου