ΤΟΠΙΚΑ

Αυλαία σχολικής χρονιάς αλλιώς…

αυλαία-σχολικής-χρονιάς-αλλιώς-850863

Σε πρωτόγνωρο σκηνικό, εξαιτίας της πανδημίας, τελέστηκαν χθες οι Αγιασμοί στη Μαγνησία

Με μάσκες, αποστάσεις και τα χαμόγελα για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς να «προδίδουν» τα μάτια των παιδιών, επέστρεψαν χθες στα σχολεία της Μαγνησίας περί τους 25.000 μαθητές όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων. Παρά τη σύγχυση, που προκλήθηκε τις προηγούμενες ημέρες με την ώρα των Αγιασμών και την αντίστοιχη προσέλευσης των μαθητών, οι περισσότεροι ήταν εγκαίρως στα σχολεία τους για να ενημερωθούν για τον τρόπο χρήσης της μάσκας, αλλά και τα μέτρα που θα πρέπει να τηρούν κατά τη φετινή σχολική χρονιά, με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Οι μαθητές πριν τον Αγιασμό βρέθηκαν στις σχολικές αίθουσες, ενημερώθηκαν για την τήρηση βασικών κανόνων υγιεινής και στη συνέχεια παρέλαβαν τα βιβλία τους που θα συντροφεύσουν κατά το υπόλοιπο της σχολικής χρονιάς που μόλις άρχισε.

Την επίσημη έναρξη των μαθημάτων σηματοδότησαν οι τελετές των Αγιασμών, που ακόμη κι αυτές πραγματοποιήθηκαν σε πρωτόγνωρο σκηνικό εξαιτίας της πανδημίας. Λιγοστοί μαθητές πήραν θέσεις πάνω σε χρωματιστές κουκίδες που ζωγραφίστηκαν στα προαύλια για την τήρηση των αποστάσεων, ενώ συμμαθητές τους από τις τάξεις συμμετείχαν νοερά στην τελετή.

Φορώντας και ο ίδιος τη μάσκα του σε ένδειξη συμπαράστασης στους μαθητές και εκπαιδευτικούς, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος, που τέλεσε τον επίσημο Αγιασμό για λογαριασμό της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο Δημοτικό Σχολείο Ιωλκού, απευθύνθηκε με λόγο πατρικό προς τη σχολική κοινότητα. «Είναι η πιο σπουδαία σχολική χρονιά αυτή που άρχισε για τους εκπαιδευτικούς μας, γιατί θα διδάξουν σε ειδικές συνθήκες με ειδικό τρόπο. Εχουν την απόλυτη εμπιστοσύνη μας ότι θα το κάνουν σωστά για εσάς παιδιά, για τους γονείς σας, τους παππούδες και τις γιαγιάδες σας. Και για εσάς παιδιά μου καταλαβαίνω ότι αυτή η σχολική χρονιά είναι παράξενη. Οτι θα δυσκολευτείτε. Είναι όμως μια ειδική περίπτωση. Χρειαζόμαστε ενότητα, σύνεση και υπομονή για να περάσει η πανδημία και θα περάσει. Από εμάς εξαρτάται. Να σταθούμε άξιοι των περιστάσεων», είπε ο κ. Ιγνάτιος ευχόμενος καλή χρονιά παρά τις δυσκολίες και προτρέποντας τους μαθητές να ακούν τους εκπαιδευτικούς τους. «Ξέρω ότι δεν είναι εύκολο. Ομως ό,τι κάνουμε το κάνουμε για το καλό όλων. Είμαστε όλοι μαζί στην προσπάθεια και όλοι μαζί θα βγούμε νικητές», είπε.

Λίγο αργότερα σε δηλώσεις του τόνισε ικανοποιημένος για την προσπάθεια, που στέφθηκε με επιτυχία και αφορά στην προσέλευση όλων των παιδιών στο σχολείο, παρά τις αρχικές αντιδράσεις που υπήρχαν από γονείς.

Σχολικά γεύματα

Ο κ. Ιγνάτιος δήλωσε ότι η Εκκλησία θα βρίσκεται και φέτος στο πλευρό των μαθητών με την παροχή καθημερινά πρωινού και μεσημεριανού σε όσους έχουν ανάγκη. Ηδη συντονίσαμε τις προσπάθειές μας ώστε κανένα παιδί να μη μείνει χωρίς πρωινό, χωρίς μεσημεριανό φαγητό. Λαμβάνουμε όλα τα μέτρα για να συνεχίσουμε τις δράσεις αλληλεγγύης», σημείωσε ο κ. Ιγνάτιος.

Μαθητικές μεταφορές με μάσκες

Μαζί με το πρώτο σχολικό κουδούνι ξεκίνησαν και τα δρομολόγια για τη μεταφορά των μαθητών στα σχολεία, όπως διαβεβαίωσε η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη. Περί τους 4.500 μαθητές θα μεταφέρονται καθημερινά στα σχολεία, με το κόστος της μεταφοράς, περίπου 3,5 εκατ. ευρώ για τρία χρόνια, να έχει επωμιστεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Προς το παρόν δεν υπάρχουν διαφοροποιήσεις στα δρομολόγια, με το μόνο διαφορετικό φέτος να είναι η υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Οι διευθυντές εκπαίδευσης

«Αυλαία σχολικής χρονιάς σήμερα (σ.σ. χθες). Μια σχολική χρονιά που έχει ιδιαιτερότητες σε σχέση με τις προηγούμενες. Κι αν άλλες χρονιές προτεραιότητά μας ήταν τα σχολεία να έχουν εκπαιδευτικούς και βιβλία, αυτή τη στιγμή προτεραιότητα αποτελεί να έχουν μάσκες και παγούρια και να τηρούνται τα μέτρα που προβλέπονται», σχολίασε ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Γιώργος Πολύζος.

«Με τη βοήθεια του Θεού, τον οποίο επικαλεστήκαμε με τον Αγιασμό, με την υποστήριξη του Υπουργείου Παιδείας και αρχών θα ξεκινήσουμε δυναμικά και με αισιοδοξία. Εμείς οι καθηγητές θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να προσφέρουμε στους μαθητές μας γνωστικά εφόδια και δεξιότητες ζωής, θα προσπαθήσουμε και θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά για να διαμορφώσουν σωστή προσωπικότητα και βέβαια θα μεριμνήσουμε για να τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, ώστε να μην κινδυνεύσει κανείς», είπε από την πλευρά του ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας Χαράλαμπος Σταχτέας στον επίσημο Αγιασμό, που τελέστηκε στο συγκρότημα των 8ου Γυμνασίου – 8ου Γενικού Λυκείου Βόλου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου