ΤΟΠΙΚΑ

«Γινόμαστε μάρτυρες μιας νέας έξαρσης της τουρκικής προκλητικότητας»

γινόμαστε-μάρτυρες-μιας-νέας-έξαρση-850907

Δήλωση Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου για τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

Πιο επίκαιρη από ποτέ χαρακτηρίζει τη φετινή Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το τουρκικό κράτος, ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος. Σε δήλωσή του αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Η γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος, ως ιστορικό γεγονός έχει σημαδέψει τη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας.

Ήταν η σκόπιμη και συστηματική εξόντωση, μέχρι το 1923, των ελληνικών πληθυσμών της Ανατολικής Θράκης και της Μικράς Ασίας, από τους μηχανισμούς της οθωμανικής κυβέρνησης και του τουρκικού εθνικιστικού κινήματος των Κεμαλιστών, αποτελώντας μια από τις πιο μαύρες σελίδες και μια από τις μεγαλύτερες θηριωδίες της σύγχρονης ιστορίας με εκατοντάδες χιλιάδες και κατά πολλούς άνω του εκατομμυρίου νεκρούς.

Αυτή η γνώση και μελέτη των συνθηκών και των γεγονότων, που οδήγησαν τότε σε κάποιες από τις πιο μαύρες σελίδες της παγκόσμιας ιστορίας, γίνεται περισσότερο επίκαιρη από ποτέ στις μέρες μας. Το Τουρκικό κράτος με μεθοδευμένο, βίαιο τρόπο ξερίζωσε τότε, στις αρχές του 20ου αιώνα, το Ελληνικό στοιχείο που ήταν επί χιλιετίες κοιτίδα πολιτισμού. Τώρα, στις αρχές του 21ου αιώνα, γινόμαστε μάρτυρες μιας νέας έξαρσης της τουρκικής προκλητικότητας με παράλογες και παράνομες διεκδικήσεις. Οι διεθνείς συνθήκες δείχνουν να μην έχουν ιδιαίτερη σημασία και η τουρκική ανάγνωση και ερμηνεία τους στα πλαίσια αυτής της επιθετικότητας, γίνεται μετέωρο βήμα στη νομική λογική ακόμη και για τον πιο έγκριτο νου.

Η απάντησή μας θα πρέπει να είναι συντονισμένη και τα βήματά μας στην ευρωπαϊκή και διεθνή διπλωματική σκηνή μεθοδικά, γιατί όταν έχεις το δίκαιο μαζί σου είναι πολύ πιο εύκολο να το αναδείξεις».

Η Κατερίνα Παπανάτσιου

Σε δικό της μήνυμα για την ημέρα, η βουλευτής Μαγνησίας, Κατερίνα Παπανάτσιου αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Σήμερα ειδικά, που η Τουρκική προκλητικότητα παρουσιάζει νέα έξαρση, προβάλλοντας παράνομες διεκδικήσεις, απορρίπτοντας τις διεθνείς συμβάσεις και καταφεύγοντας σε ρεσιτάλ παραλογισμού, ο ελληνικός λαός οφείλει να προτάξει τη δημοκρατία, τη σταθερότητα, τη δύναμη και την ενότητα που επιδείκνυε πάντα.

Τα ιστορικά γεγονότα δεν παραγράφονται. Η μνήμη του ξεριζωμού των Ελλήνων της Μ. Ασίας παραμένει ζωντανή, να μας θυμίζει πάντα το καθήκον μας να αγωνιζόμαστε απέναντι σε κάθε μορφής αυταρχισμό, σε κάθε μορφής καταπίεση, απέναντι στον πόλεμο και τη φρίκη.

Και να μας εμπνέει να στεκόμαστε ενωμένοι, υπερασπιζόμενοι τις αξίες μας, αυτές της δημοκρατίας, της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης, με ζητούμενο την ειρηνική συνύπαρξη των λαών».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου