ΤΟΠΙΚΑ

Ναυαγοσώστες εν ώρα δράσης

ναυαγοσώστες-εν-ώρα-δράσης-728149

Το καλοκαίρι φτάνει στο τέλος του. Εκτός από τους λουόμενους τις παραλίες ετοιμάζονται να αποχαιρετήσουν και οι ναυαγοσώστες, ανανεώνοντας το ραντεβού τους με τη φύλαξη των παραλιών για την επόμενη χρονιά.

Νεαρά παιδιά που έχοντας λάβει την κατάλληλη εκπαίδευση, μετατρέπονται σε «φρουρούς» της ανθρώπινης ζωής, σπεύδοντας κάθε φορά να προσφέρουν βοήθεια σ’ όποιον έχει ανάγκη.

Οι 14 ναυαγοσώστες της εταιρείας in action που έχει αναλάβει τη φύλαξη των ακτών του δήμου Νοτίου Πηλίου και του δήμου Ρήγα Φεραίου τέλος Σεπτεμβρίου θα αποχωρήσουν από τις παραλίες του Παγασητικού και του Αιγαίου, έχοντας όμως στο ενεργητικό τους την ηθική ικανοποίηση, ότι η συμβολή τους ήταν καθοριστική, ώστε να σωθούν ανθρώπινες ζωές.

Εως σήμερα, χάρη στην έγκαιρη παρέμβασή τους σώθηκαν αρκετοί λουόμενοι, οι οποίοι είτε γιατί υπερτίμησαν τις δυνάμεις τους, είτε γιατί αψήφησαν τις άσχημες καιρικές συνθήκες, διέτρεξαν άμεσο κίνδυνο να πνιγούν.

Το πρόσημο του απολογισμού διασώσεων θετικό. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού «μέτρησαν» περισσότερες από 12 διασώσεις. Στην Ξυνόβρυση, στα Καλά Νερά, στη Μπούφα.

Κάθε φορά η ίδια αγωνία. Η ίδια υπερπροσπάθεια. Με την αδρεναλίνη να χτυπά κόκκινο, έτοιμοι να δαμάσουν τα κύματα. Με «οδηγό» τις γνώσεις τους και διαθέτοντας έναν σύγχρονο εξοπλισμό με ναυαγοσωστικά σκάφη (ατομικά σκάφη 3.30.με μηχανή καθώς και σανίδες Saab, κατάφεραν να βγάλουν σώους και αβλαβείς στην ακτή ανθρώπους που πάλευαν με τα κύματα προκειμένου να σωθούν.

Οι ναυαγοσώστες της Ιn action, καλύπτουν τις παραλίες του Νοτίου Πηλίου κα του δήμου Ρήγα Φεραίου με περιπολίες δια θαλάσσης και όχι μόνο, από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα.

Άγρυπνοι φρουροί των ακτών με υπευθυνότητα και ευσυνειδησία προσέφεραν καθημερινά στην προστασία των λουομένων και των επισκεπτών, ντόπιων και ξένων που επισκέπτονταν τις όμορφες παραλίες, από τους κίνδυνους της θάλασσας.

Υπεύθυνοι για τη διάσωση οποιουδήποτε λουόμενου και παρέχουν βοήθεια σε οποιονδήποτε πρόσωπο ευρίσκεται στην παραλία. Από μικροατυχήματα μέχρι καρδιακά επεισόδια και διασώσεις από πνιγμούς. Παρακολουθούν τις καιρικές συνθήκες όπως είναι η ταχύτητα του ανέμου, τα θαλάσσια ρεύματα, ο κυματισμός της θάλασσας και προειδοποιούν τους λουόμενους για αποφυγή των κινδύνων. Αποτρέπουν λουόμενους από την έκθεση σε κινδύνους που παρουσιάζονται από ρύπανση της θάλασσας και θαλάσσιους οργανισμούς που είναι επιβλαβείς για τον άνθρωπο.

Για αυτό και χαρακτηρίζονται ως «φύλακες άγγελοι των ακτών».

Επίσης παρακολουθούν και αναφέρουν σε αρμόδιες αρχές παρανομίες επί της παραλίας και εντός της θάλασσας όπως πχ. είσοδος ταχύπλοων σκαφών εντός της ζώνης λουομένων, ψάρεμα με ψαροντούφεκο εντός της ζώνης λουομένων κλπ. Η συνεργασία τους με τις λιμενικές αρχές είναι σε καθημερινή βάση και πάντα σε επίπεδο αμοιβαίας συνεργασίας. Το ίδιο ισχύει και με τις δημοτικές αρχές οι οποίες έχουν αναθέσει το έργο της φύλαξης των ακτών.

Ηθική ικανοποίηση

«Η δουλειά του ναυαγοσώστη είναι ιδιαίτερα επίπονη, καθώς καλείται να αντεπεξέλθει σε δύσκολες και επικίνδυνες καταστάσεις, αξίζει όμως τον κόπο να ασχοληθεί κανείς. Νιώθεις διπλά την έννοια της προσφοράς προς τον συνάνθρωπο. Πρέπει να έχεις αντοχές και δεν αναφέρομαι μόνο στο κολύμπι αλλά και στα υπόλοιπα όπως στην πίεση της εκπαίδευσης και υπομονή», επισήμανε ο Λάμπρος Καρύδας, επόπτης των ναυαγοσωστών, περιγράφοντας τις δυσκολίες του επαγγέλματος.

Μαζί με τους υπόλοιπους συναδέλφους τους μετά από κάθε κοπιαστική μέρα, όταν ο ήλιος δύει και η παραλία ερημώνει, παίρνει βαθιές ανάσες μέχρι την επομένη το πρωί που θα βρεθεί και πάλι στην ακτή για να στήσει τον εξοπλισμό, ώστε αν συμβεί κάτι η παρέμβαση να γίνει έγκαιρη.

Η μεγαλύτερη ηθική ικανοποίηση φυσικά είναι κάθε φορά που σώζεται ένας άνθρωπος. «Αισθάνεσαι ότι ξαναγεννιέσαι. Έχεις επιτελέσει στο ακέραιο τον ρόλο σου και γεμίζεις από αυτό. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη αγαλλίαση να βλέπεις ότι ένας συνάνθρωπος σου έχει σωθεί και έχεις συμβάλει εσύ σ’ αυτό» θα σημειώσει με τη σειρά του ο Χρήστος Κυράνης, επίσης επόπτης.

Η ναυγοσωστική σχολή inaction

H in. Action, είναι Ναυαγοσωστική σχολή που έχει συσταθεί εδώ και χρόνια στον Βόλο προκειμένου να εκπαιδεύει νέους και νέες που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν αναγνωρισμένο πτυχίο ναυαγοσώστη για ακτή αλλά και για πισίνα. Μια πρώτης τάξεως ευκαιρία επαγγελματικής αποκατάστασης για νέους και νέες.

Στο βασικό κύκλο μαθημάτων περιλαμβάνονται γνώσεις που επιβάλει το νομοσχέδιο σε θέματα ναυαγοσωστικής και πρώτων βοηθειών, όπως επίσης και ειδικά μαθήματα για τους επαγγελματίες ναυαγοσώστες όπως ορίζει η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ναυαγοσωστικής. Η εμπειρία και πάνω απ όλα ο σεβασμός στους εκπαιδευόμενους, σύμφωνα με τους συντελεστές του εγχειρήματος, αποτελούν εγγύηση για την αποφοίτηση άρτια καταρτισμένων επαγγελματιών ναυαγοσωστών καθώς τα μαθήματα γίνονται από πιστοποιημένους εκπαιδευτές και ιατρούς ενώ πάντα μετά το τέλος της εκπαίδευσης προγραμματίζονται σεμινάρια, με σκοπό την συνεχή βελτίωση των αποφοίτων και εκπαίδευση στον εξοπλισμό.

Η εκπαίδευση περιλαμβάνει πρακτικά μαθήματα κολύμβησης, διάσωσης και εξάσκηση στην ΚΑΡΠ.Α (κάρδιο αναπνευστική αναζωογόνηση) ενώ η θεωρία περιλαμβάνει εισαγωγικά στη ναυαγοσωστική, προσωπική ασφάλεια, υπευθυνότητες του επαγγελματία ναυαγοσώστη, προληπτική ναυαγοσωστική, εξοπλισμό, αναγνώριση θύματος, διασώσεις, κινδύνους στο νερό, Α΄ Βοήθειες και ΚΑΡΠ.Α. Στόχος των παραπάνω είναι η άρτια εκπαίδευση των εκπαιδευομένων ναυαγοσωστών ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν και στις πιο δύσκολες συνθήκες.

Η ναυαγοσωστική σχολή εκδίδει πτυχία ναυαγοσωστικής ανοιχτής θάλασσας και πισίνας, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η σχετική νομοθεσία.

Επίσης οι ναυαγοσώστες της εταιρείας in Action εκπαιδεύονται εντατικά με δεκάδες εικονικές διασώσεις ώστε να τελειοποιήσουν τις τεχνικές διάσωσης και να είναι έτοιμοι ανά πάσα στιγμή κατά την οποία κινδυνεύσει ένας λουόμενος.

Για οποιαδήποτε πληροφορία καθώς και εγγραφές για τη σχολή και των κύκλο μαθημάτων που ξεκινούν άμεσα οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 6907 132 394, 6948277836 και 6932841410.

Σημειώνεται πως βολιώτικη εταιρεία εκτός από τις ακτές του δήμου Νοτίου Πηλίου και τον δήμο Ρήγα Φεραίου, φέτος είχε αναλάβει τη ναυαγοσωστική φύλαξη στη Σαρωνίδα και το Λαγονήσι, τη Χαλκίδα, την Κεφαλονιά, την Καβάλα. Και όλα αυτά έχοντας δίπλα της την εταιρεία ΚΑΦΦΕ Α.Ε και ιδιαίτερα του προέδρου της Αναστάσιο Καφφέ.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου