ΤΟΠΙΚΑ

Βαθύ το αποτύπωμα της πανδημίας στα ξενοδοχεία της Μαγνησίας

βαθύ-το-αποτύπωμα-της-πανδημίας-στα-ξε-729307

Η οικονομική αιμορραγία στη χερσαία Μαγνησία υπολογίζεται ότι ξεπέρασε τα 2 εκατομμύρια το πρώτο δίμηνο της σεζόν

Βαριές απώλειες μετρά ο τουρισμός στην αφετηρία του φθινοπώρου, με τη ζημιά να χαρακτηρίζεται ανυπολόγιστη και την οικονομική αιμορραγία να υπερβαίνει τα 2 εκατομμύρια το πρώτο δίμηνο στη χερσαία Μαγνησία. Παρά το γεγονός ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο, στην παρούσα τουλάχιστον περίοδο, να προσδιοριστούν επακριβώς τα οικονομικά μεγέθη, εντούτοις, σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, καταγράφονται απώλειες εσόδων άνω του 70% στους ξενοδόχους της περιοχής.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Το βαρύ οικονομικό πλήγμα που προκάλεσε η πανδημία αποτυπώνεται με μελανά χρώματα στα νησιά των Βορείων Σποράδων, όπου πολλά καταλύματα παρέμειναν κλειστά, με τη Σκιάθο να υφίσταται εντονότερα τις επιπτώσεις.

Ενδεικτικά τα νούμερα που αφορούν στην επιβατική κίνηση του Αυγούστου στο αεροδρόμιο της Σκιάθου, με την πτώση να αγγίζει το 83%, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, που υπογραμμίζει το μέγεθος του προβλήματος.

«Υπάρχει μεγάλη ζημιά, αναμφίβολα, όχι μόνο εισπρακτική, αλλά και σε όλα τα κανάλια μεταφοράς επιβατών. Ολο το κύκλωμα του τουρισμού έχει υποστεί ζημιά» υπογραμμίζει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Αρης Δερβένης, ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου SkiathosPalace και πρόεδρος της Ελεγκτικής Επιτροπής της Ενωσης Ξενοδόχων Σκιάθου. Σύμφωνα με τον κ. Δερβένη η οικονομική ζημιά που έχουν υποστεί οι ξενοδόχοι οφείλεται στη μείωση των επισκεπτών, καθώς «οι παλιοί και οι γνώστες του αντικειμένου δεν μπήκαμε στη διαδικασία της μείωσης τιμών. Κρατήσαμε το προϊόν μας», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, για να προσθέσει ότι «τα νούμερα του 2019 οι έμπειροι ξενοδόχοι βλέπουν ότι θα τα πιάσουμε το 2023. Ούτε το ‘21, ούτε το ‘22».

Δυσάρεστα τα οικονομικά δεδομένα σε κάθε περίπτωση, με τον Γιώργο Ζαφείρη, πρόεδρο της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας, να επισημαίνει ότι «η ζημιά προκλήθηκε από τη μείωση των επισκεπτών, τη μείωση της δουλειάς. Όταν δουλεύαμε από Μάιο μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου και Οκτώβριο μερικές φορές και τώρα έχουμε δουλέψει στην ουσία έναν μήνα, αντιλαμβάνεστε ποια κατάσταση έχει διαμορφωθεί».

Κληθείς από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ να σχολιάσει τα του χειμώνα, κάνει λόγο για τεράστιο πρόβλημα, ενώ εκφράζει φόβους ότι «δεν θα λειτουργήσουν τα ξενοδοχεία αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση και αν δεν υπάρξουν συνέδρια, σχολικές εκδρομές, γκρουπ. Δεν θα υπάρξει καμία συνέχεια. Θα υπάρξει μεγάλη δυσκολία».

Με τον μέσο όρο της πληρότητας του Σεπτεμβρίου να κυμαίνεται μεταξύ 15% και 20% στα ξενοδοχεία της χερσαίας Μαγνησίας, ο πρόεδρος εκφράζει την ανησυχία του για τον κλάδο.

Στο μεταξύ, δεν είναι λίγοι οι ξενοδόχοι που έχουν κλείσει νωρίτερα τα καταλύματά τους ελλείψει ζήτησης και κρατήσεων, ατενίζοντας με περίσκεψη τα έξοδα του χειμώνα που δεν καλύπτονται από τα έσοδα ενός μήνα, όπως αναφέρουν. «Δουλέψαμε 20 μέρες τον Αύγουστο και από την περασμένη Κυριακή δεν υπάρχει τίποτα. Στα 42 χρόνια που είμαι στον κλάδο, είναι πρωτοφανές αυτό που βιώνουμε», υπογραμμίζει η Δήμητρα Αγριγιάννη, μέλος του ΔΣ της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας.

«Υπήρχε μείωση της τουριστικής κίνησης τότε που έγινε ο πόλεμος της Γιουγκοσλαβίας, αλλά αυτό που συμβαίνει με την πανδημία δεν το έχουμε ξαναδεί. Θεωρώ ότι ο χειμώνας θα είναι πάρα πολύ δύσκολος και τα έξοδα μετά βίας καλύπτονται. Προσωπικό, έξοδα, απολυμάνσεις που έπρεπε να κάνουμε συνέχεια, όλα έχουν κόστος. Ευτυχώς που δεν είχαμε κρούσμα στα ξενοδοχεία» σημειώνει.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου