ΤΟΠΙΚΑ

Πυρετός στα σύνορα Τουρκίας – Ιράκ

πυρετός-στα-σύνορα-τουρκίας-ιράκ-851206

Οξύνονται τα πνεύματα με ανακοίνωση-διαμαρτυρία της ιρακινής κυβέρνησης για τουρκικούς «εντατικούς βομβαρδισμούς» στον κουρδικό Βορρά εντός της περασμένης εβδομάδας. Διαταράσσεται η εμπιστοσύνη και η φιλική ατμόσφαιρα, λέει το Ιράκ και καλεί την Τουρκία σε συνομιλίες.
Σε ανακοίνωση του ιρακινού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται ότι οι βομβαρδισμοί της τουρκικής αεροπορίας προκάλεσαν «μεγάλες καταστροφές, εκτεταμένη πυρκαγιά και πανικό στους κατοίκους» των κουρδικών επαρχιών Ντοχούκ και Αρμπίλ, σε απόσταση 350 χιλιομέτρων βορείως της Βαγδάτης.
«Αυτού του είδους η ενέργεια μπορεί να επηρεάσει την εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο χωρών και τη φιλική ατμόσφαιρα μεταξύ των δύο κυβερνήσεων» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ιρακινού υπουργείου Εξωτερικών. Συμπληρώνεται ότι εστάλη επιστολή διαμαρτυρίας στον Τούρκο επιτετραμμένο στη Βαγδάτη.
Σύμφωνα με την ιρακινή κυβέρνηση οι βομβαρδισμοί διήρκεσαν τρεις ώρες τα ξημερώματα της Πέμπτης. Λίγες ώρες νωρίτερα, το απόγευμα της Τετάρτης, είχε πραγματοποιηθεί «θερμή καταδίωξη» Κούρδων ανταρτών στο Βόρειο Ιράκ από τις τουρκικές δυνάμεις, σε μία κίνηση που ερμηνεύθηκε ως προειδοποιητική …βολή της Αγκυρας προς τη Βαγδάτη και το αμερικανικό Πεντάγωνο.
Στο Βόρειο Ιράκ πέρασαν εκατοντάδες Τούρκοι στρατιώτες για την καταδίωξη Κούρδων, σε μία διαφαινόμενη πράξη αντιποίνων για το θάνατο επτά Τούρκων στρατιωτών σε επίθεση του PKK σε φυλάκιο στην ανατολική Τουρκία, στο πλέον αιματηρό χτύπημα κατά των στρατιωτικών δυνάμεων σε διάστημα ενός έτους.
Η Τουρκία εξακολουθεί να καλλιεργεί κλίμα εισβολής στο Βόρειο Ιράκ παρά τη δεδηλωμένη αντίθεση των ΗΠΑ. Το τουρκικό Γενικό Επιτελείο διακήρυξε την Παρασκευή σε ανακοίνωσή του την ακλόνητη αποφασιστικότητα να πολεμήσει την «τρομοκρατία» και το αδιαμφισβήτητο δικαίωμα να απαντήσει στις επιθέσεις Κούρδων αυτονομιστών ανταρτών.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου