ΤΟΠΙΚΑ

Χαμηλό κόστος και υψηλή ποιότητα σπουδών στο ΙΙΕΚ Δήμου Βόλου

χαμηλό-κόστος-και-υψηλή-ποιότητα-σπου-729633

Διπλάσιος αριθμός εγγραφών φέτος στις 13 ειδικότητες – Νέες ειδικότητες, πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης και ιστοσελίδα με βιογραφικά

Διπλάσιος αριθμός σπουδαστών σε σχέση με πέρυσι και πριν ακόμη εκπνεύσει η προθεσμία των εγγραφών… Το ενδιαφέρον μαθητών να φοιτήσουν στο Ι.Ι.Ε.Κ. του Δήμου Βόλου αποτελεί την αναγνώριση της τοπικής κοινωνίας για το εκπαιδευτικό έργο που παράγεται αλλά και τις ευκαιρίες που προσφέρονται σε επίπεδο επαγγελματικής αποκατάστασης. «Ο κόσμος μάς εμπιστεύεται», τόνισε η πρόεδρος της ΚΕΚΠΑ ΔΙΕΚ Νατάσσα Μορφογιάννη, σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε χθες το πρωί, στους χώρους του Ι.Ι.Ε.Κ. του Δήμου Βόλου.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Μιλώντας για το ΙΙΕΚ, η κ. Μορφογιάννη το παρομοίασε με ένα παιδί που υιοθέτησε το 2014 η σημερινή δημοτική αρχή και με τη φροντίδα που του παρείχε το έβγαλε έτοιμο στην εκπαιδευτική «αγορά» να ανταγωνιστεί με ίσους όρους ιδρύματα στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. «Παραλάβαμε μία δομή με λειτουργικά προβλήματα και μετά από σκληρή δουλειά καταφέραμε να την κάνουμε ανταγωνιστική», σημείωσε.

Το ΙΙΕΚ δεν «μεγάλωσε» μόνο σε επίπεδο προγραμμάτων σπουδών. Με φροντίδα της δημοτικής αρχής ανακαινίστηκε, συντηρήθηκε και εξοπλίστηκε προκειμένου να λειτουργήσει με βάση τις σύγχρονες προδιαγραφές.

Σύμφωνα με την κ. Μορφογιάννη, η πολιτική που χαράχτηκε αφορούσε στο δίπτυχο «χαμηλό κόστος αλλά υψηλή ποιότητα σπουδών». Εξασφαλίστηκε επιπλέον χαμηλό κόστος σπουδών, στο 1/3 των σπουδών που προσφέρονται σε αντίστοιχα ινστιτούτα της αγοράς, θεσπίστηκαν υποτροφίες για τους άριστους σπουδαστές και δίνεται η δυνατότητα στους γονείς εξόφλησης των διδάκτρων σε πολλές άτοκες δόσεις ή έκπτωσης 20% στην περίπτωση της εφάπαξ καταβολής τους. «Το κυριότερο είναι ότι προετοιμάζουμε τους νέους να μπουν στην αγορά εργασίας, φροντίζοντας ακόμη και η πρακτική τους να γίνεται σε πραγματικές συνθήκες εργασίας. Συνεργαζόμαστε με επιχειρήσεις στον Βόλο και σε όλη την Ελλάδα όπου οι σπουδαστές μας κάνουν την πρακτική τους και χάρη στο επίπεδό τους καταφέρνουν να κρατήσουν τη θέση εργασίας», σημείωσε η κ. Μορφογιάννη.

Νέες ειδικότητες

Χωρίς το άγχος του κέρδους, δεδομένου ότι πρόκειται για δημοτικό ΙΕΚ το μοναδικό στην Ελλάδα που στηρίζεται από Δήμο, το έμψυχο δυναμικό του επένδυσε στην ποιότητα των σπουδών μέσα από 13 ειδικότητες με στόχο την καταπολέμηση της νεανικής ανεργίας. Σύμφωνα με τη διευθύντρια του ΙΙΕΚ Βόλου, Μαρία Βούλγαρη, «τα τελευταία χρόνια το δημοτικό ΙΙΕΚ Βόλου έχει τη δυνατότητα να συνεργάζεται με επιχειρήσεις σε ευρύ πανελλαδικό φάσμα, μέσα από το γραφείο πρακτικής άσκησης και διασύνδεσης με την αγορά εργασίας που έχει συστήσει. Καταγράφει τις ανάγκες σε θέσεις εργασίας αλλά και τις ανάγκες των επιχειρήσεων στον παραγωγικό και σχεδιαστικό τομέα, ενημερώνεται για τις εξελίξεις και τις απαιτήσεις των εργασιακών κενών θέσεων και προετοιμάζει τους σπουδαστές τους με πρόσθετα εργαλεία ώστε να είναι έτοιμοι να διεκδικήσουν τις θέσεις αυτές».

Ηδη λειτουργούν τέσσερις τομείς με 13 ειδικότητες: Γραφιστικής Εντύπου και Ηλεκτρονικών Μέσων, Εσωτερική Αρχιτεκτονική Διακόσμηση και Σχεδιασμός Αντικειμένων, Τέχνη Φωτογραφίας, Συντήρηση Εργων Τέχνης και Αρχαιοτήτων, Κεραμική Τέχνη, Τεχνολογίας Ενδύματος και Υποδήματος- Σχεδιαστή Μόδας, Τεχνικός Χειροποίητου Κοσμήματος και Σχεδιασμού Κοσμήματος, Τεχνικός Μαγειρικής –Αρχιμάγειρας, Τεχνικός Τουριστικών Μονάδων και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας, Τεχνικός Αρτοποιός- Ζαχαροπλαστικής, Τεχνικός Δικτύων και Τηλεπικοινωνιών, Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής, Στέλεχος Μηχανογραφημένου Λογιστηρίου- Φοροτεχνικού Γραφείου.

Σύμφωνα με την κ. Βούλγαρη από τον ερχόμενο Μάρτιο θα προταθεί η λειτουργία και νέων ειδικοτήτων που θα έχουν σχέση με τις δομές που λειτουργούν υπό την ομπρέλα της ΚΕΚΠΑ ΔΙΕΚ, προκειμένου εκεί να γίνεται πρακτική άσκηση των αποφοίτων και οι σπουδαστές του ΙΙΕΚ να είναι εκείνοι που θα στελεχώσουν τις δημοτικές δομές.

Δυνατό σημείο τα τουριστικά επαγγέλματα

Στην τουριστική εκπαίδευση που προσφέρεται στο ΙΙΚΕ με στόχο τη δημιουργία επαγγελματιών με ευρεία επιστημονική γνώση και αυξημένες δεξιότητες και προσόντα αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος της ΚΕΚΠΑ ΔΙΕΚ, Αποστόλης Ζαρκάδας – Βεργής.

Σύμφωνα με τον ίδιο ο τουρισμός στη χώρα υπολογίζεται ότι θα δημιουργήσει 220.000 νέες θέσεις εργασίας και με τον Δήμο Βόλου να αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές τουριστικές αγορές στόχος είναι οι απόφοιτοι να βρουν εργασία στον τόπο τους.

Πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης και ιστοσελίδα με βιογραφικά

Οπως ανέφερε η κ. Βούλγαρη, το ΙΙΕΚ είναι έτοιμο να λειτουργήσει και σε συνθήκες πανδημίας του νέου κορονοϊού. Δεν έχει εξοπλιστεί μόνο με το απαραίτητο υγειονομικό υλικό προστασίας αλλά και με πλατφόρμα για εξ αποστάσεως μαθήματα για όσους σπουδαστές ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Μία ακόμη πρωτοποριακή ενέργεια αφορά στη δημιουργία ιστοσελίδας με βιογραφικά αποφοίτων μέσα από την οποία οι επαγγελματίες μπορούν να επιλέγουν τους συνεργάτες τους προσφέροντάς τους εργασία.

Εξωστρέφεια

Το υψηλό επίπεδο των σπουδών που παρέχεται στο ΙΙΕΚ αποδεικνύεται και μέσα από τις διεθνείς συνεργασίες που υπάρχουν και τη συμμετοχή του ινστιτούτου σε ευρωπαϊκά προγράμματα μέσω των οποίων οι σπουδαστές εξοικειώνονται με την ιδέα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και γνωρίζουν νέα εκπαιδευτικά περιβάλλοντα, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε η υπεύθυνη των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, Λέτα Αργυράκου.

Αυτή την περίοδο σύμφωνα με την κ. Αργυράκου, το ΙΙΕΚ Βόλου φιλοξενεί πανευρωπαϊκή έκθεση κοσμήματος με θέμα τον «Αέρα» που περιλαμβάνει εντυπωσιακές δημιουργίες και βρίσκεται σε αναμονή της έγκρισης των νέων του ευρωπαϊκών προγραμμάτων κάτι που θα εξαρτηθεί από την πορεία της πανδημίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου