ΤΟΠΙΚΑ

Τρεις κυκλικοί κόμβοι στη Ν. Ιωνία

τρεις-κυκλικοί-κόμβοι-στη-ν-ιωνία-732867

Τον Οκτώβριο θα ολοκληρωθούν οι μελέτες για τα τρία νέα έργα, ενώ άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη του κόμβου Αθηνών – Λαρίσης

Την ίδια ώρα που η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη των εργασιών στον κυκλικό κόμβο στη συμβολή των οδών Λαρίσης και Αθηνών έχει ξεκινήσει, ο Δήμος Βόλου, προετοιμάζει νέες μελέτες. Στη Ν. Ιωνία σχεδιάζεται η κατασκευή όχι ενός, ούτε δύο αλλά τριών κυκλικών κόμβων που αναμένεται να αποφορτίσουν το κυκλοφοριακό πρόβλημα στην περιοχή.

Ηδη προετοιμάζονται οι μελέτες οι οποίες αναμένεται να είναι έτοιμες εντός του Οκτωβρίου σύμφωνα με τον προϊστάμενος της Διεύθυνσης Βιώσιμης Κινητικότητας, Κωνσταντίνο Καραγιάννη.

Οι νέοι κυκλικοί κόμβοι θα χωροθετηθούν στα εξής σημεία: στο ύψος του πρώην Κοιμητηρίου Ταξιαρχών» όπου διασταυρώνονται οι οδοί Αναπαύσεως, Μαιάνδρου, Μερκούρη και Καζανάκι, στη συμβολή των οδών Βενιζέλου και Δοξοπούλου και στη συμβολή τω οδών Φυτόκου και Παρασκευοπούλου.

Σύμφωνα με τον κ. Καραγιάννη ο πρώτος κόμβος στο κοιμητήριο «Ταξιαρχών» κρίθηκε απολύτως αναγκαίος δεδομένης της μεγάλης κυκλοφοριακής ροής που παρατηρείται και της μεγάλης αναμονής που υπάρχει στους φωτεινούς σηματοδότες.

Οι άλλοι δύο είναι μικρότεροι και επιλέχθηκαν καθώς έχει διαπιστωθεί αυξημένη παραβατικότητα οδηγών. Συγκεκριμένα οδηγοί παραβιάζουν τον κόκκινο σηματοδότη προκειμένου να μην περιμένουν άσκοπα στα φανάρια. Οι τρεις νέοι κόμβοι όταν ολοκληρωθούν αναμένεται να δώσουν ανάσα στο κυκλοφοριακό στη Ν. Ιωνία και παράλληλα να αναβαθμίσουν τόσο λειτουργικά όσο και αισθητικά τις περιοχές στις οποίες χωροθετούνται.

Με τους τρεις νέους κόμβους που σχεδιάζονται, στο πολεοδομικό συγκρότημα αναμένεται να λειτουργήσουν συνολικά εννιά: οι τέσσερις υφιστάμενοι στον κόμβο Διμηνίου, μπροστά από τα ΚΤΕΛ, στο ύψος του Τελωνείου και στο ύψος Δημαρχείο, ο νέος που ξεκινά στη Λαρίσης με Αθηνών, ο κόμβος που έχει εξαγγελθεί στη Σταδίου με Πολυμέρη και οι τρεις στη Ν. Ιωνία.

Βελτίωση κυκλοφοριακής ροής

Η αποτελεσματικότητα των κυκλικών κόμβων έχει δοκιμαστεί στην πράξη και έχει αποτυπωθεί σε εκτεταμένη επιστημονική έρευνα η οποία υλοποιήθηκε από τη Διεύθυνση Βιώσιμης Κινητικότητας του Δήμου Βόλου σε συνεργασία με το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Η έρευνα συμπεριελάμβανε συστηματικές καταγραφές, αναλυτικές μετρήσεις και τεκμηρίωση αποτελεσμάτων μέσω επιστημονικών δεικτών.

Σύμφωνα με αυτή, οι τέσσερις νέοι κυκλικοί κόμβοι, που κατασκευάστηκαν στονΔήμο Βόλου και τέθηκαν σε πλήρη λειτουργία, έχουν απόλυτα θετικό αποτύπωμα, όχι μόνο στο κυκλοφοριακό, αλλά εν γένει στο αστικό περιβάλλον: βελτίωση της κυκλοφοριακής ροής έως και 64%, μείωση του περιβαλλοντικού θορύβου έως και 43%, αύξηση του επιπέδου εξυπηρέτησης έως δύο κατηγορίες, σημαντικός περιορισμός των τροχαίων ατυχημάτων και εκμηδενισμός των περιστατικών που συνδυάζονται με επιπτώσεις στην ανθρώπινη ζωή.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου