ΤΟΠΙΚΑ

Κάθε χωριό και μια Παναγία…Οδοιπορικό κατάνυξης ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο

κάθε-χωριό-και-μια-παναγίαοδοιπορικ-749097

Δεκάδες εκκλησίες, μοναστήρια και ξωκλήσια της Μαγνησίας είναι αφιερωμένα στη χάρη Της

Κλίμα κατάνυξης στη σημερινή εορτή του Δεκαπενταύγουστου, το Πάσχα του καλοκαιριού, που τιμάται με ευλάβεια και σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα που επιβάλλει η περίοδος της πανδημίας. Κάθε χωριό και μια Παναγιά, ένας ναός αφιερωμένος στη χάρη Της, ένα ευλαβικό προσκύνημα που δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Αφιερωμένες στην Παναγία είναι δεκάδες εκκλησίες, μοναστήρια και εξωκλήσια της Μητρόπολης Δημητριάδος, πόλος έλξης των προσκυνητών, όχι μόνο από την Μαγνησία, αλλά και ευρύτερα. Με τους πιστούς να προσέρχονται στους ναούς με μάσκες και την περιφορά των Επιταφίων της Παναγίας να μην πραγματοποιείται φέτος, το προσκύνημα στις Παναγίες της Μαγνησίας αποκτά ξεχωριστή σημασία, καθώς συμπίπτει με την πιο δύσκολη περίοδο στα παγκόσμια δεδομένα.

Στην Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος πανηγυρίζουν οι Ιεροί Ναοί: Ευαγγελιστρίας Νέας Ιωνίας, Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αλυκών, Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ευξεινουπόλεως, Κοιμήσεως της Θεοτόκου Καλών Νερών, Κοιμήσεως της Θεοτόκου Καναλίων, Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μακρυνίτσης, Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μηλίνας, Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ξινόβρυσης, Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πτελεού, Κοιμήσεως της Θεοτόκου Βελεστίνου, Κοιμήσεως της Θεοτόκου Λόφου Επισκοπής, Κοιμήσεως της Θεοτόκου Δρυμώνος, Κοιμήσεως της Θεοτόκου Προμυρίου, Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ξουριχτίου και η Ιερά Μονή Παναγίας Ανω Ξενιάς.

Επίκεντρο του εορτασμού στη Μητρόπολη Δημητριάδος, ο ιερός ναός Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στη Νέα Ιωνία, όπου σήμερα από τις 6.30 έως τις 9.30 π.μ., θα τελεστεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Αρχιμανδρίτη Μαξίμου Παπαϊωάννου, Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου. Από τις 10.00 έως τις 11.00 π.μ. θα τελεστεί δεύτερη Θεία Λειτουργία. Στις 6.30 μ.μ. θα τελεστεί ο Μεθεόρτιος Εσπερινός και η Ιερά Παράκληση στην Υπεραγία Θεοτόκο.

Εξωτερική άποψη της Ευαγγελίστριας στη Νέα Ιωνία

Στην Ιερά Μονή Παναγίας Ανω Ξενιάς σήμερα θα τελεστεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνατίου. Στις 6.00 μ.μ. θα ψαλεί ο μεθεόρτιος Εσπερινός και το Κτιτορικό Μνημόσυνο, προεξάρχοντος του Αρχιμανδρίτη Μεθοδίου, Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Κορώνης.

Πλήθος κόσμου στην Ανω Μονή Παναγίας Ξενιάς

Κατάνυξη στο Μαγνησία

Κλίμα κατάνυξης σε όλη την Μαγνησία, σε δεκάδες ναούς που πανηγυρίζουν και συνδέονται με την ιστορία αιώνων. Επίκεντρο της μεγάλης γιορτής στη Δημοτική Ενότητα Αφετών είναι η Παναγία Καλογιάννη στο Νεοχώρι.

Αποψη του τέμπλου της Παναγίας Πορταρέας

Στο Δημοτική Ενότητα Πορταριάς πανηγυρίζει η Παναγία Πορταρέα και η Παναγία Παπαρήγα, που πήρε το όνομά της από τον πρώτο εφημέριο, τον παπα – Ρήγα, ο οποίος πρωτολειτούργησε στα μέσα του 19ου αιώνα. Σύμφωνα με την τοπική παράδοση, την παραμονή της γιορτής, πραγματοποιείται ταυτόχρονη λιτάνευση των εικόνων της Παναγίας με αφετηρία τους δύο ναούς και σημείο συνάντησης την κεντρική πλατεία της Πορταριάς, με την πανδημία και τα απαγορευτικά μέτρα, ωστόσο, να αλλάζουν τα δεδομένα.

Η ιστορική Παναγίτσα Παπαρρήγα στην Πορταριά

Στο επίκεντρο του θρησκευτικού ενδιαφέροντος στη Σκιάθο η ιερά μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Σκιάθου, αλλά και η Παναγία Καρδάση.

O ηγούμενος της Μονής Ευαγγελίστριας Σκιάθου π. Ιωσήφ δίπλα στη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας

Στη γειτονική Σκόπελο υπάρχουν τέσσερις εκκλησίες αφιερωμένες στην Κοίμηση της Θεοτόκου, η Παναγίτσα στα Καμπανέλια, η Παναγία Παπαμελετίου, ο ενοριακός ναός της Γλώσσας και η Αγία Μονή, Μετόχι της Μεγίστης Λαύρας, του Αγίου Ορους.

Ζωντανά παραμένουν, εξάλλου, τα ήθη κι έθιμα ετών στην Αλόννησο, με το επίκεντρο να βρίσκεται στην εκκλησία Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην παλιά χώρα. Για πρώτη φορά, ωστόσο, λόγω των περιοριστικών μέτρων, πραγματοποιείται λιτά η απόδοση τιμής στο μνημείο των εκτελεσθέντων από τους Γερμανούς στην κατοχή, ανήμερα Δεκαπενταύγουστου, χωρίς την παρουσία κόσμου, ενώ αναβλήθηκε για του χρόνου ο Αλοννησιώτικος γάμος, που κατά παράδοση αναβιώνει την συγκεκριμένη μέρα.

Ξωκλήσια της Παναγίας

Δεκάδες απομακρυσμένα εξωκκλήσια βρίσκονται διάσπαρτα στη Μαγνησία και είναι αφιερωμένα στην Παναγία, πανηγυρίζοντας σε διάφορες χρονικές περιόδους.

Εντυπωσιακή είναι η έρευνα και καταγραφή της Μαίρης Παναγιώτου, στη σελίδα στο facebook «Μοναστήρια – Εκκλησίες», που πλαισιώνεται από το αντίστοιχο φωτογραφικό υλικό. Το ευλαβικό οδοιπορικό αρχίζει από την Παναγία Μεγαλομάτα, το σπηλαιώδες εκκλησάκι που βρίσκεται στην Τσαγκαράδα, μέσα στα βράχια, πάνω από την θάλασσα. Το προσωνύμιο αυτό της Παναγίας οφείλεται στο γεγονός ότι στην εικόνα που υπήρχε στο εκκλησάκι τα μάτια της Παναγίας ήταν ασυνήθιστα μεγάλα. Δίπλα στο εκκλησάκι υπάρχουν σε κοίλωμα βράχου, ερείπια κτίσματος, που μαρτυρούν την ύπαρξη κελιών από την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Το εκκλησάκι προσεγγίζεται μόνο διά ξηράς.

Κτισμένο μέσα σε βράχο το ξωκκλήσι της Παναγίας Μεγαλομάτας (φωτό Μαίρη Παναγιώτου)

Στη μέση της διαδρομής από Ζαγορά προς Πουρί βρίσκεται το παλιό μοναστήρι της Παναγίας Ράσοβας, που είναι αφιερωμένο στα Εισόδια της Θεοτόκου και είναι χτισμένο αρχές του 17ου αιώνα, στη θέση παλιότερου βυζαντινού του 13ου αιώνα.

Το οδοιπορικό συνεχίζεται στην Παναγία του Προμυρίου, τρίκλιτη και δισυπόστατη βασιλική της Κοίμησης και των Εισοδίων της Θεοτόκου, που κτίστηκε το 1765 και πιθανολογείται ότι έχει κτισθεί στα θεμέλια παλαιότερου ναού.

Στο Πήλιο βρίσκεται και η Παναγιά Λαμπηδόνα, στο χωριό Λαμπινού, σε μικρή απόσταση από την ακτή. Το καθολικό της μονής ανακαινίστηκε το 1796, σύμφωνα με επιτοίχια πλάκα, από τους Ζουπανιώτες (από το χωριό Πεντάλοφο της Μακεδονίας) τεχνίτες Μίλιο και Δήμο Ζουπανοπολίτη. Σύμφωνα με την παράδοση, ενσαρκώνει το τάμα κάποιου ναυτικού που γλίτωσε από τη λυσσαλέα θάλασσα, όταν έπειτα από προσευχή του στην Παναγία, μια λάμψη φώτισε μέσα στο σκοτάδι τον μικρό όρμο και ο καπετάνιος έσωσε το πλοίο και τις ζωές των συντρόφων του. Μετά από αυτό έχτισε το μοναστήρι.

Το εκκλησάκι της Θεοτόκου στην περιοχή του Προμυρίου (φωτό Μαίρη Παναγιώτου)

Στην παραλία Θεοτόκος Προμυρίου συναντάμε το ομώνυμο εκκλησάκι της Θεοτόκου. Πρόκειται για μονόχωρο ναίδριο χτισμένο το 1807, με ενσωματωμένα στην τοιχοποιία του αρχαία μέλη ναού της Αρτέμιδος. Λίγα μέτρα απόσταση από το εκκλησάκι υπάρχουν λείψανα ψηφιδωτού δαπέδου και άλλα τμήματα παλαιοχριστιανικής βασιλικής.

Κάθε προσκύνημα είναι ταυτισμένο με έναν χώρο ιστορικό, ένα θρησκευτικό μνημείο που έχει ως επίκεντρο την Παναγία και προσφέρει ανάταση ψυχής, ελπίδα και κουράγιο, για να ξεπεράσουμε τον «σκόπελο» της πανδημίας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου