ΤΟΠΙΚΑ

Τουριστική ανάσα ο Δεκαπενταύγουστος για τη Μαγνησία

τουριστική-ανάσα-ο-δεκαπενταύγουστο-749736

Πληρότητες που αγγίζουν το 80% στο Πήλιο – Στα νησιά των Βορείων Σποράδων κυμαίνονται μεταξύ 50% και 70%

Τονωτική ένεση χαρακτηρίζουν οι ξενοδόχοι την εορτή του Δεκαπενταύγουστου, με τις πληρότητες των καταλυμάτων του Πηλίου να αγγίζουν το 80%, ενώ κυμαίνονται σε μικρότερα ποσοστά 50% έως 70% στα νησιά των Βορείων Σποράδων. Η τουριστική εικόνα της Μαγνησίας δεν θυμίζει σε τίποτα εποχές προ πανδημίας, με τους ξενοδόχους να διατηρούν, ωστόσο, την ψυχραιμία τους, προσβλέποντας στην επόμενη μέρα.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Αυξημένες πληρότητες καταγράφονται το τελευταίο δεκαήμερο στο Πήλιο, οι οποίες εκτιμάται ότι θα διατηρηθούν μέχρι τις 20 Αυγούστου περίπου, ανάλογα με τις αναχωρήσεις. Ενα δεκαήμερο δεν είναι αρκετό για να καλυφτούν οι οικονομικές απώλειες, που προκάλεσε η πανδημία, ούτε τα λειτουργικά έξοδα ενός χρόνου, αλλά λειτουργεί σαν τονωτική ένεση στα δύσκολα.

«Εχει λειτουργήσει αρκετά καλά στην περιοχή μας ο κοινωνικός τουρισμός, διότι υπήρχαν πάντα τα ξενοδοχεία, που έκαναν τέτοια προγράμματα. Ο Βόλος και το Πήλιο είναι γνωστοί και αγαπημένοι προορισμοί για τους Ελληνες, γεγονός που συνετέλεσε θετικά στην τόνωση της κίνησης» αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας Γιώργος Ζαφείρης. Παράλληλα υπενθυμίζει ότι τα ξενοδοχεία τηρούν αυστηρά τα υγειονομικά πρωτόκολλα, προσφέρουν ασφάλεια στον επισκέπτη, ενώ τονίζει ότι απαιτείται εγρήγορση και όχι εφησυχασμός για να αποτραπεί η διασπορά του κορονοϊού.

Τη μερίδα του λέοντος στην τουριστική κίνηση του Αυγούστου, σε επίπεδο Μαγνησίας τουλάχιστον, κατέχει το Πήλιο τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, με τα νησιά των Βορείων Σποράδων να βρίσκονται σε χαμηλότερα ποσοστά πληρότητας.

Με τη φετινή τουριστική σεζόν να χαρακτηρίζεται πρωτόγνωρη από όλους, ο Αρης Δερβένης, πρόεδρος της Ελεγκτικής Επιτροπής της Ενωσης Ξενοδόχων Σκιάθου, επισημαίνει ότι «υπάρχει σχετική κίνηση στο νησί, αλλά εκτιμούμε ότι θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή. Από τη Δευτέρα θα φύγουν οι επισκέπτες. Η κατάσταση είναι τρομακτική και τα ποσοστά πληρότητας υπολογίζονται στο 50% για τα ξενοδοχεία που έχουν ανοίξει». Περιγράφοντας την τουριστική εικόνα του νησιού, ο ιδιοκτήτης του Skiathos Palace υπογραμμίζει ότι «οι πληρότητες βρίσκονται σε χαμηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με τις αρχικές μας προβλέψεις και βέβαια το ζητούμενο είναι πώς θα κυλήσει ο Σεπτέμβριος από επιδημιολογικής πλευράς, από πλευράς κρουσμάτων, μέτρων και πρωτοκόλλων. Γενικά είναι απρόβλεπτο το φετινό καλοκαίρι, με χαμηλές πληρότητες στα αεροπλάνα που έρχονται».

Υψηλότεροι δείκτες πληρότητας καταγράφονται στη γειτονική Σκόπελο, με τον ξενοδόχο Γιάννη Γιολδάση, αντιπρόεδρο της Επιτροπής Τουριστικής Προβολής του Δήμου Σκοπέλου, να επισημαίνει ότι οι τιμές είναι πολύ χαμηλές, γεγονός που συνεπάγεται «πτώση εσόδων τουλάχιστον 60%, με τις πληρότητες να αγγίζουν το 70% στο νησί». Ελληνες στη συντριπτική τους πλειονότητα οι επισκέπτες της Σκοπέλου τον Δεκαπενταύγουστο, ενώ όπως εκτιμά ο κ. Γιολδάσης η αυξημένη κίνηση θα διατηρηθεί μέχρι τις 23 Αυγούστου περίπου. «Τον Σεπτέμβριο η κατάσταση θα είναι τραγική. Οι πληρότητες είναι πάρα πολύ χαμηλές και δεν αγγίζουν ούτε το 25%. Είναι τρομακτικά δύσκολη χρονιά και ευελπιστούμε ότι του χρόνου θα αρχίσει σιγά – σιγά να ανακάμπτει η οικονομία, για να φτάσουμε κοντά στα δεδομένα του 2019 το 2023, γιατί νωρίτερα δεν βλέπω, δυστυχώς, φως» τονίζει. Ο ίδιος εκφράζει φόβους για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πανδημία, ενώ σημειώνει ότι τα δύσκολα δεν έχουν περάσει ακόμη.

Αυξημένη κίνηση καταγράφεται και στην Αλόννησο, με τον δήμαρχο του νησιού Πέτρο Βαφίνη να αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι «έχει πάρα πολύ κόσμο το νησί και νομίζω ότι ξεπερνάμε το 50% αυτή τη στιγμή. Ο μέσος όρος πρέπει να είναι γύρω στο 60%, ενώ ορισμένα καταλύματα είναι πλήρη. Είναι καλύτερα τα πράγματα απ’ ό,τι περιμέναμε αρχικά, αλλά δεν γνωρίζουμε πόσο θα διαρκέσει η κίνηση. Στο τέλος θα δούμε. Θα εξαρτηθεί αν είναι καλύτερες οι συνθήκες από την ερχόμενη Δευτέρα».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου