ΤΟΠΙΚΑ

Προθυμία για συνεργασία;

προθυμία-για-συνεργασία-851206

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είπε στον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ.Ο.Μπους ότι οι ανησυχίες της Μόσχας στο θέμα της αντιπυραυλικής ασπίδας θα καμφθούν εάν αυτή τοποθετηθεί στο Αζερμπαϊτζάν. «Διάθεση συνεργασίας» διέκρινε ο Λευκός Οίκος.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν συναντήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης με τον Τζ.Ο.Μπους στο πλαίσιο της Συνόδου των Οκτώ στο Χάιλιγκενταμ.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν, ο οποίος αντιδρά έντονα στην τοποθέτηση της αντιπυραυλικής ασπίδας στην Τσεχία και την Πολωνία, δήλωσε ότι δεν θα στρέψει ξανά τους ρωσικούς πυραύλους προς την Ευρώπη, εάν το σύστημα τοποθετηθεί σε υπάρχουσες εγκαταστάσεις που βρίσκονται στο Αζερμπαϊτζάν.
«Προτείνουμε να χρησιμοποιηθεί η βάση που έχουμε στο Αζερμπαϊτζάν» δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν μετά το τέλος της συνάντησης.
«Μπορούμε να το κάνουμε αυτόματα και έτσι ολόκληρο το σύστημα που κατασκευάζεται θα καλύπτει όχι μόνο μέρος της Ευρώπης, αλλά ολόκληρη την Ευρώπη χωρίς εξαίρεση» δήλωσε σύμφωνα με ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία ο Ρώσος πρόεδρος.
«Αυτό θα μας επιτρέψει επίσης να μην στρέψουμε τους πυραύλους μας στην Ευρώπη και αντίθετα θα μας επιτρέψει να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για κοινό έργο» φέρεται ότι προσέθεσε ο Βλ.Πούτιν.
Ο Ρώσος πρόεδρος ζήτησε επίσης από τις ΗΠΑ να λάβουν υπόψη τους τις ανησυχίες τις Ρωσίας, να δώσουν «ίση πρόσβαση» στο σύστημα σε όλες τις πλευρές και να είναι η ανάπτυξη του συστήματος διαφανής. «Τότε δεν θα έχουμε πρόβλημα» προσέθεσε.
«Εάν υπήρχε ραντάρ σε χρήση στον σταθμό Καμπάλα στο Αζερμπαϊτζάν τότε πολύ απλά δεν θα υπήρχε η ανάγκη για άλλο ραντάρ στην Ανατολική Ευρώπη» δήλωσε Ντμίτρι Πεσκόφ, αναπληρωτής εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, σε συνέντευξη Τύπου στη Γερμανία.
Ο Στίβεν Χάντλεϊ, σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου επί θεμάτων εθνικής ασφάλειας, χαρακτήρισε την πρόταση «ενδιαφέρουσα» και είπε ότι αυτή θα εξεταστεί από Αμερικανούς εμπειρογνώμονες.
Ο Τζ.Ο.Μπους είπε ότι οι προτάσεις του Ρώσου προέδρου είναι ενδιαφέρουσες και τον κάλεσε σε έναν διήμερο κύκλο συνομιλιών την 1η Ιουλίου στο Κένενμπουνκπορτ στο παραθαλάσσιο εξοχικό της οικογένειας Μπους στο Μέιν.
«Συμφωνήσαμε να έχουμε στρατηγικό διάλογο» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος. «Αυτό είναι ένα σοβαρό θέμα» προσέθεσε.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου