ΤΟΠΙΚΑ

Υποδειγματική η εστίαση στον Βόλο

υποδειγματική-η-εστίαση-στον-βόλο-750273

Σε 204 ελέγχους προχώρησε η Αστυνομία και δεν βεβαίωσε παράβαση – Αργύρης Διχτάς: «Ακρως επαγγελματική η συμπεριφορά των επιχειρηματιών» – Στέφανος Στεφάνου: «Παρά την πικρία μας, τηρήσαμε το μέτρο στο 100%»

Τρίτη, μεσάνυχτα, ώρα 00:01: Καφέ, μπαρ, εστιατόρια, τσιπουράδικα, κέντρα διασκέδασης κλειστά. Την πρώτη ημέρα εφαρμογής του νέου μέτρου, που αφορά και στον Δήμο Βόλου και προβλέπει λουκέτο στις επιχειρήσεις από τα μεσάνυχτα έως και τις 7 το πρωί της επόμενης ημέρας, για την αποφυγή του συνωστισμού και στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης του νέου κορονοϊού, η εστίαση λειτούργησε υποδειγματικά κατά κοινή ομολογία.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Με το που σήμανε μεσάνυχτα, στις επιχειρήσεις εστίασης του Δήμου Βόλου δεν υπήρξε ούτε ένα κατάστημα που να λειτούργησε, ούτε ένας θαμώνας. Τα φώτα στις γειτονιές της εστίασης έσβησαν νωρίς και οι μόνοι που παρέμειναν στα καταστήματα ήταν εργαζόμενοι για το μάζεμα και την καθαριότητα των μαγαζιών.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Μαγνησίας και αναπληρωτή διοικητή στο Αστυνομικό Τμήμα Βόλου, Αργύρη Διχτά, «οι επιχειρηματίες εστίασης επέδειξαν άκρως επαγγελματική συμπεριφορά».

Από την Αστυνομία δημιουργήθηκαν κλιμάκια ελέγχου, τα οποία ανέλαβαν από μία «γειτονιά» εστίασης, από την Αγριά και τις Αλυκές, την παραλία, τα Παλιά και την Τάκη Οικονομάκη, αλλά και τη Ν. Ιωνία. Ωστόσο αστυνομικοί δεν προχώρησαν απλώς σε ελέγχους… Επέδειξαν το ανθρώπινο πρόσωπό τους και φρόντισαν από τις 11 το βράδυ να ξεκινήσουν ενημερώσεις πόρτα – πόρτα στις επιχειρήσεις για το υποχρεωτικό κλείσιμο μετά τις 12 τα μεσάνυχτα και τις κυρώσεις που προβλέπονται για τους παραβάτες οι οποίοι θα εντοπιστούν να λειτουργούν τις επιχειρήσεις τους έστω κι αν έχουν έναν μόνο πελάτη. Οπως είναι γνωστό για τους παραβάτες κινείται η αυτόφωρη διαδικασία και επιβάλλεται εξοντωτικό πρόστιμο 10.000 ευρώ.

204(!) έλεγχοι, καμία παράβαση

Οπως ανέφερε ο κ. Διχτάς, από το σύνολο των 204(!) ελέγχων, που έγιναν από τις 12 τα μεσάνυχτα, δεν βεβαιώθηκε ούτε μία παράβαση. «Οταν ο κόσμος είναι ενημερωμένος, φαίνεται ότι ξέρει να πράττει και να αντιδρά. Εμείς φροντίσαμε να ενημερώσουμε τόσο κατ’ ιδίαν τους επιχειρηματίες, όσο και μέσω του Συλλόγου τους για να μη βρεθούμε στη δυσάρεστη θέση να επιβάλλουμε πρόστιμα», σημείωσε ο κ. Διχτάς.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι έλεγχοι θα είναι εντατικοί και τις επόμενες 10 ημέρες μέχρι και τις 23 Αυγούστου, οπότε ισχύει το μέτρο.

Συμμόρφωση 100%, παρά την πικρία

«Παρά την πικρία τους, οι επιχειρηματίες συμμορφώθηκαν στο 100% στο νέο μέτρο», δήλωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης Μαγνησίας, Στέφανος Στεφάνου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι καταστηματάρχες ήδη από τις 11 το βράδυ άρχισαν να ενημερώνουν τους θαμώνες τους για το νέο μέτρο και να ζητούν την κατανόησή τους και από τις 11:30 το βράδυ ξεκίνησαν να πληρώνονται λογαριασμούς και να ζητούν την αποχώρηση των πελατών τους. «Ακόμη κι ο κόσμος ήταν με το ρολόι στο χέρι για να φάει και να πιει», σχολίασε. Μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα οι θαμώνες είχαν φύγει από τα μαγαζιά και οι μόνοι που απέμειναν ήταν οι εργαζόμενοι για τις καθιερωμένες καθαριότητες.

«Δεν υπήρχε περίπτωση ο κλάδος να μη συμμορφωθεί σε ένα μέτρο που όπως υποστηρίζεται θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση της διασποράς του νέου κορονοϊού. Περιμένουμε όμως ως κλάδος και μέτρα για τη στήριξη της εστίασης, στην οποία η ανεργία αφορά σε ποσοστό άνω του 50%, η πτώση τζίρου άνω του 70% και επιπλέον έχει εκτοξευτεί και η ανεργία στους υπαλλήλους μας», ανέφερε ο κ. Στεφάνου.

Αναμόρφωση λειτουργίας

Το νέο μέτρο φέρνει αλλαγές και στη λειτουργία των επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τον κ. Στεφάνου, ορισμένα beach bar εξετάζουν επέκταση της λειτουργίας τους μετά τις 8 το βράδυ, ενώ καφέ – μπαρ αναγκάζονται να αλλάξουν ωράρια απασχόλησης του προσωπικού τους από τη στιγμή που μετά τις 12 τα μεσάνυχτα κλείνουν.

«Το νέο μέτρο θα έχει επίπτωση στα εργασιακά των υπαλλήλων μας που προσλήφθηκαν για να απασχολούνται οκτάωρο και τώρα τα μεροκάματα θα περικοπούν», αναφέρει ο ίδιος.

Νέα πτώση από τη μείωση του ωραρίου λειτουργίας κατά τρεις ώρες αναμένεται να ισχύσει και για τους τζίρους των καταστηματαρχών που τις βραδινές ώρες δεν θα… «διπλώνουν» τα ποτά τους.

«Αλλάζουμε ωράριο, όχι τη διασκέδαση»

Με σύνθημα «Αλλάζουμε ωράριο, όχι τη διασκέδαση», τα «Φεγγάρια Live» καλούν τους Βολιώτες σε βραδινή διασκέδαση το απόγευμα, όπως έγραψε χθες ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ.

Στο ενδεχόμενο να μη λειτουργήσει καθόλου, το γνωστό κέντρο διασκέδασης αποφάσισε να ακολουθήσει το παράδειγμα της Θεσσαλονίκης και αντί για μετά τις 12 τα μεσάνυχτα, να ανοίξει τις πόρτες του για διασκέδαση στις 8 το βράδυ.

Η επίσημη ανακοίνωση του νέου ωραρίου ενόψει του τριημέρου του Δεκαπενταύγουστου έγινε χθες μέσω αφίσας και ήδη φαίνεται να έγιναν οι πρώτες κρατήσεις.

Σε κάθε περίπτωση το κέντρο θα λειτουργήσει με βάση όλους τους κανόνες, πλαφόν θαμώνων, χωρίς μπαρ και όρθιους, μόνο με καθήμενους και χρήση μάσκας από το προσωπικό.

Δεν είναι όμως το μοναδικό. Και η «Φαντασία Live» ανακοίνωσε νέο ωράριο από τις 6 μ.μ. έως τις 11:45 μ.μ., εναρμονιζόμενη στα νέα μέτρα και καλώντας τους θαμώνες να μη φοβούνται, αλλά να προφυλάσσονται για να συνεχίσουν την καθημερινότητά τους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου