Εντεκα αιτήσεις με το «καλημέρα» στον Δήμο Βόλου

Τελευταία ενημέρωση: 2020-08-13, 14:42:15
Εντεκα αιτήσεις με το «καλημέρα» στον Δήμο Βόλου

Δέχθηκε το τμήμα Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου Βόλου προχθές Τρίτη, πρώτη ημέρα της διαδικασίας - Νοικοκυριά ζουν στα σκοτάδια πριν από τα τέλη Απριλίου

 

Συνολικά έντεκα αιτήσεις για επανασυνδέσεις ρεύματος με το «καλημέρα» από Βολιώτες, οι οποίοι ζουν χωρίς ρεύμα τουλάχιστον από τα τέλη του περασμένου Απριλίου, δέχθηκε το τμήμα Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου Βόλου.

Προχθές, Τρίτη, ξεκίνησε ουσιαστικά η κατάθεση αιτήσεων από δημότες που διεκδικούν επανασυνδέσεις ηλεκτρικού ρεύματος με τη χορήγηση εφάπαξ ειδικού βοηθήματος στο πλαίσιο προγράμματος- ανάσα για δεκάδες νοικοκυριά και μετά από κοινή απόφαση που υπέγραψαν οι υπουργοί Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Το πρόγραμμα είχε τρέξει και στο παρελθόν δίνοντας ανάσα σε μερικές δεκάδες νοικοκυριών στον Δήμο Βόλου, περίπου 200, για τα οποία είχε δοθεί ως ειδικό βοήθημα ποσό άνω των 400.000 ευρώ.

Το πρόγραμμα ενεργοποιείται εκ νέου και σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Βόλου Βούλα Αναγνώστου από προχθές, οπότε και ξεκίνησε η διαδικασία αποδοχής αιτήσεων, κατατέθηκαν ήδη 11 αιτήματα από «αρχηγούς» νοικοκυριών που ζουν χωρίς ρεύμα πριν από τα τέλη Απριλίου, για περισσότερους δηλαδή από τέσσερις μήνες.

Οπως σημειώνει η κ. Αναγνώστου με την παραλαβή των 20 πρώτων αιτήσεων, οι περιπτώσεις θα εξετάζονται από επιτροπή που είναι υπό σύσταση. Μάλιστα η επιτροπή θα συνεδριάζει κάθε φορά που συγκεντρώνονται 20 αιτήσεις, προκειμένου να μη συσσωρεύονται τα αιτήματα και καθυστερεί η απάντηση στους εν δυνάμει δικαιούχους.

Δικαιούχοι

Δικαιούχοι του ειδικού αυτού βοηθήματος επανασύνδεσης είναι τα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος (έως 9.000 ευρώ το χρόνο για μονοπρόσωπα νοικοκυριά, ποσό που προσαυξάνεται μέχρι τα 31.500 ευρώ για πολυμελείς οικογένειες και με επιπλέον προσαυξήσεις για άτομα με αναπηρία, ανάγκη χρήσης ιατρικών συσκευών για μηχανική υποστήριξη κ.ά.) Ισχύουν επίσης περιουσιακά κριτήρια.

Απαραίτητη προϋπόθεση να έχουν αποσυνδεθεί από το δίκτυο παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών, έως και τις 30 Απριλίου 2020, προκειμένου να καλυφθούν και καταναλωτές που επλήγησαν από την κρίση του κορονοϊού.

Το ύψος του εφάπαξ βοηθήματος καθορίζεται ανάλογα με το ύψος της οφειλής. Το σύνολο της οφειλής καλύπτεται όταν αυτή:

1. δεν ξεπερνά τις 6.000 ευρώ,

2. το 75% από 6.001-9.000 ευρώ,

3. το 50% από 9.001 – 12.000 ευρώ και

4. το 30% από 12.000 ευρώ και πάνω.

Το υπόλοιπο ποσό ρυθμίζεται σε άτοκες μηνιαίες δόσεις, το πλήθος των οποίων ορίζεται από τον εκάστοτε προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας.

Δικαιολογητικά

Σύμφωνα με τη διαδικασία που θεσπίστηκε το 2017, τα αιτήματα επανασύνδεσης εξετάζονται από Επιτροπή που συστήνεται στον αντίστοιχο Δήμο και αποτελείται από: έναν εκπρόσωπο της Δημοτικής Αρχής, έναν εκπρόσωπο του ΔΕΔΔΗΕ και έναν εκπρόσωπο του προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας.

Δικαιολογητικά: 

Οι καταναλωτές που έχουν αποσυνδεθεί από το δίκτυο παροχής υποβάλλουν αίτηση, η οποία επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης του νόμου 1599/1986 ως προς τα δηλωθέντα στοιχεία, προς την προαναφερόμενη Επιτροπή, προσκομίζοντας τα εξής δικαιολογητικά:

1. Δήλωση εισοδήματος φυσικών προσώπων (Ε.1) του τελευταίου φορολογικού έτους όλων των μελών του νοικοκυριού

2. Δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε.9) όλων των μελών του νοικοκυριού, εφόσον προβλέπεται η υποχρέωση υποβολής

3. Πράξη διοικητικού προσδιορισμού του φόρου εισοδήματος (εκκαθαριστικό) του τελευταίου φορολογικού έτους όλων των μελών του νοικοκυριού

4. Πράξη διοικητικού προσδιορισμού του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.I.A.) του τελευταίου φορολογικού έτους όλων των μελών του νοικοκυριού

5.Πιστοποιητικό Οικογενειακής κατάστασης

6. Γνωμάτευση Πιστοποίησης Αναπηρίας από ΚΕ.Π.Α για νοικοκυριό που στη σύνθεση του περιλαμβάνει και άτομο ή άτομα με αναπηρία εξήντα επτά τοις εκατό και άνω (>=67%)

7. Βεβαίωση του ασφαλιστικού φορέα ή Κρατικού Νοσοκομείου, με την οποία πιστοποιείται η ανάγκη κατ’ οίκον χρήσης συσκευής μηχανικής υποστήριξης απαραίτητης για τη ζωή ατόμου ή ατόμων που περιλαμβάνονται στη σύνθεση του νοικοκυριού.

Σε περίπτωση που οποιοδήποτε εισοδηματικό ή περιουσιακό στοιχείο ή η σύνθεση του νοικοκυριού έχει μεταβληθεί κατά την υποβολή της αίτησης σε σχέση με την τελευταία εκκαθαρισμένη δήλωση φορολογίας εισοδήματος, απαιτείται η προσκόμιση οποιουδήποτε δικαιολογητικού τεκμηριώνει τη μεταβολή (καταστάσεις μισθοδοσίας τελευταίου έτους όλων των μελών του νοικοκυριού, συμβόλαια πώλησης ή αγοράς, δωρεάς, παραχώρησης ή κατασχετήριο, πρόσφατο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης κ.ά.). 

Η Επιτροπή κατά τη διαδικασία αξιολόγησης των προσκομιζόμενων δικαιολογητικών, μπορεί είτε να ζητήσει την προσκόμιση περαιτέρω στοιχείων, είτε να διενεργήσει κοινωνική έρευνα και κατ’ οίκον επισκέψεις για επιτόπια επαλήθευση της σύνθεσης και των συνθηκών διαβίωσης του νοικοκυριού. Κατόπιν τούτων, ελέγχει αν πληρούνται τα κριτήρια και αποφασίζει για την αποδοχή ή την απόρριψη της αίτησης. Η Επιτροπή είναι υποχρεωμένη να κοινοποιεί ανά μήνα τις αποφάσεις στην Διεύθυνση Ηλεκτρικής Ενέργειας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. 

Αιτήσεις υποβάλλονται στο Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου Βόλου (Κοινωνική Πρόνοια - 2ας Νοεμβρίου 129) καθημερινά (εκτός Σαββάτου και Κυριακής) 9 - 11 π.μ. στο γραφείο 8. Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 24213-53147 και 24213-53148.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
6
+
4
=