ΤΟΠΙΚΑ

«Βατερλό» στον τουρισμό στον Δήμο Βόλου

βατερλό-στον-τουρισμό-στον-δήμο-βόλ-750571

Ακυρώσεις δέχονται διαρκώς ξενοδόχοι της περιοχής από την άνοιξη έως σήμερα

Σε «Βατερλό» εξελίσσεται η φετινή τουριστική χρονιά στον Δήμο Βόλου, που δεν θα μπορέσει να καλύψει ούτε μέρος των «σπασμένων» τον Δεκαπενταύγουστο. Επαγγελματίες του τουρισμού, που είχαν μηνύματα ότι η φετινή θα είναι μία από τις καλύτερες περιόδους στα χρονικά του Δήμου, το μόνο που δέχονται από την περασμένη άνοιξη έως και σήμερα είναι… ακυρώσεις.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Το τμήμα Τουρισμού του Δήμου Βόλου πρόκειται να αποτυπώσει το τουριστικό… «ναυάγιο» σε έρευνα που θα διενεργήσει προς τα τέλη Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για μία καθιερωμένη έρευνα για την πορεία του τουρισμού κατ’ έτος (από Σεπτέμβριο σε Σεπτέμβριο), που φέτος όμως, σύμφωνα με την εικόνα που δίνουν επαγγελματίες της περιοχής, θα χαρακτηριστεί από την κάθετη πτώση σε όλα τα επίπεδα.

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο του τμήματος Τουρισμού του Δήμου Βόλου, Γιώργο Παπαμακάριο, οι πρώτοι κραδασμοί άρχισαν να φαίνονται με τις αφίξεις των κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι της πόλης. Εως τις 6 Μαρτίου υπήρχαν αναγγελίες για προγραμματισμένους κατάπλους 39 κρουαζιερόπλοιων έναντι 27 την περασμένη χρονιά, έως και σήμερα στο λιμάνι του Βόλου δεν έχει δέσει ούτε ένα κρουαζιερόπλοιο. Η σεζόν θα… ανοίξει εκτός… σεζόν κι αυτό αν όλα πάνε καλά. Στις 24 Σεπτεμβρίου αναμένεται το πρώτο κρουαζιερόπλοιο και έως τις 7 Νοεμβρίου αναμένονται επιπλέον οκτώ και πάλι όμως ίσως ακυρωθούν.

Τα πρακτορεία, μέσω των οποίων εξυπηρετούνται τα κρουαζιερόπλοια, δεν είναι τα μοναδικά που δέχονται συνεχείς ακυρώσεις.

Ξενοδοχεία του Βόλου που είχαν υψηλές κρατήσεις την άνοιξη από σχολικές εκδρομές και συνέδρια, έμειναν με τα δωμάτια άδεια. Ακόμη και το πλαφόν καλεσμένων που μπήκε σε γάμους επηρέασε τα ξενοδοχεία του Βόλου. Πολλοί που φαίνεται να είχαν προγραμματίσει τον γάμο τους στην περιοχή και είχαν κάνει κρατήσεις δωματίων για συγγενείς και φίλους προχώρησαν σε ακυρώσεις, αφού ο αριθμός των καλεσμένων περιορίστηκε.

Το μεγαλύτερο «ναυάγιο» προέρχεται από τα Βαλκάνια που ήταν κύρια πηγή τουριστικής κίνησης για τον Δήμο Βόλου και ειδικά για περιοχές όπως η Ν. Αγχίαλος. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωσης Επαγγελματιών Ν. Αγχιάλου και ξενοδόχο Βασίλη Ασδεράκη για φέτος υπήρχαν πληρότητες από 28 Μαρτίου έως και 22 Οκτωβρίου. «Ολες οι κρατήσεις ακυρώθηκαν. Εμεινα να κοιτάζω τα άδεια δωμάτια», σημείωσε ο ίδιος.

Υποτονική η κίνηση από ξένους και συγκεκριμένα Γερμανούς, Αγγλους, Ισραηλινούς και Γάλλους, με τους οποίους «δούλευε» ο τουρισμός στον Δήμο Βόλου, είναι στα υπόλοιπα τουριστικά «μέτωπα» Αγριάς – Λεχωνίων, Πορταριάς – Μακρινίτσας.

Πλέον οι ξενοδόχοι δουλεύουν με μεμονωμένες και σποραδικές κρατήσεις και με λίγους Ελληνες που είτε κάνουν χρήση των voucher για τις καλοκαιρινές τους διακοπές είτε εκδράμουν στην περιοχή για τον Δεκαπενταύγουστο.

«Η φετινή τουριστική χρονιά ξεκίνησε ως μία από τις καλύτερες στον Δήμο Βόλου και μάλιστα πετύχαμε και το ζητούμενο της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου, κατέληξε όμως σε καταστροφή σύμφωνα με τα μηνύματα που λαμβάνουμε», είπε ο κ. Παπαμακάριος.

Τα απαιτούμενα τεστ για τον κορονοϊό φαίνεται να αποτέλεσαν ανασταλτικό παράγοντα για να ταξιδέψουν οι ξένοι προς τη χώρα και την περιοχή (απαιτούνταν έξοδα και γραφειοκρατία) και την ίδια ώρα η κατάσταση δείχνει να χειροτερεύει μετά τον εντοπισμό νέων κρουσμάτων και τα μέτρα που λαμβάνονται όπως το κλείσιμο της εστίασης στις 12 τα μεσάνυχτα που επιδρά αρνητικά στην ψυχολογία του τουρίστα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου