ΤΟΠΙΚΑ

Σαν καινούργια η πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη στον Βόλο

σαν-καινούργια-η-πανεπιστημιακή-βιβλ-751467

Με την ολοκλήρωση των εργασιών τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου θα επιστρέψει στην αρχική της κατάσταση

Σαν… καινούργια γίνεται η κεντρική βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Το κτίριο – κόσμημα, στο οποίο βρήκε στέγη το αρχειακό, μουσειακό και πολιτιστικό υλικό, αποτελώντας πηγή γνώσης, πολιτισμού, αλλά και προαγωγής του εκπαιδευτικού και ερευνητικού έργου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, δεν είχε συντηρηθεί σε μεγάλη κλίμακα από το 2005 οπότε και δόθηκε προς χρήση.

Στα χρόνια που μεσολάβησαν γίνονταν μόνο κάποιες μικρές συντηρήσεις, οι οποίες αποδείχθηκε ότι δεν ήταν αρκετές. Στο κτίριο εντοπίζονταν αρκετά προβλήματα, ενώ έγινε στόχος βανδάλων που ξέσπασαν με μπογιές και συνθήματα στην εξωτερική του όψη.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της κεντρικής βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γιάννη Κλαψόπουλο ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο βρίσκεται σε εξέλιξη εργολαβία συντήρησης τόσο του εσωτερικού, όσο και του εξωτερικού χώρου, προϋπολογισμού 150.000 ευρώ περίπου.

«Πρόκειται για την πρώτη φορά από τον Μάριο του 2005 οπότε και λειτούργησε η κεντρική βιβλιοθήκη που γίνεται μια τόσο εκτεταμένη συντήρηση στο κτίριο που την είχε ανάγκη μετά από 15 ολόκληρα χρόνια», αναφέρει ο κ. Κλαψόπουλος.

Στο κτίριο γίνονται εργασίες παντός είδους, οικοδομικές και μηχανολογικής φύσης, ακόμη και για την επιδιόρθωση αρχικών αστοχιών. Ηλεκτρομηχανολογικά, βλάβες, ζημιές από διαρροές, υδραυλικά, πατώματα, τα πάντα επιδιορθώνονται.

Πρόσφατα στο εξωτερικό του κτιρίου εγκαταστάθηκε σκαλωσιά προκειμένου να ελαιοχρωματιστεί. «Μόλις ολοκληρωθούν οι εργασίες το κτίριο της κεντρικής βιβλιοθήκης θα επιστρέψει στην αρχική του κατάσταση», σημείωσε ο κ. Κλαψόπουλος για την ολοκλήρωση της εργολαβίας που υπολογίζεται τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου.

Το ζητούμενο είναι το κτίριο να προστατευτεί και ιδίως στην εξωτερική του πλευρά, όπου βάνδαλοι αρέσκονται να αναγράφουν συνθήματα. «Φύλακας στο κτίριο υπάρχει ακόμη και τις βραδινές ώρες. Ωστόσο είναι εξαιρετικά δύσκολο να ελέγχει όλες τις πλευρές του κτιρίου ταυτόχρονα. Ισως οι κάμερες να έδιναν μία λύση για την προστασία του κτιρίου, δεν γνωρίζω όμως αν επιτρέπεται η εγκατάστασή τους», ανέφερε ο κ. Κλαψόπουλος.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου