ΤΟΠΙΚΑ

Δίπλα στους πληγέντες της Εύβοιας πυροσβέστες από τη Μαγνησία

δίπλα-στους-πληγέντες-της-εύβοιας-πυρ-752162

Χάος στις περιοχές που χτυπήθηκαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα – Απελπισμένοι οι κάτοικοι

Ασύλληπτη είναι η καταστροφή στην Κεντρική Εύβοια από τη φονική πλημμύρα που έπληξε την περιοχή τα ξημερώματα της περασμένης Κυριακής με τα νερά να παρασέρνουν τα πάντα στο πέρασμά τους και την περιοχή να θρηνεί οκτώ νεκρούς. Πυροσβέστες από τον Βόλο και τον Αλμυρό βρίσκονται στο Μπούρτζι Βασιλικού και το Λευκαντί, δύο από τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από την καταστροφική νεροποντή.

Χθες καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας επιχειρούσαν όμως οι ζημιές είναι απίστευτα πολλές και μεγάλες. Στο Μπούρτζι σπίτια και μαγαζιά έχουν καταστραφεί ολοσχερώς με τους κατοίκους των περιοχών να βρίσκονται σε κατάστασης απελπισίας.

Ο όγκος του νερού που έχει συγκεντρωθεί στα πλημμυρισμένα σπίτια και μαγαζιά είναι πολύ μεγάλος. Το νερό φθάνει σε ύψος τα τρία μέτρα. Παντού υπάρχουν εικόνες βιβλικής καταστροφής.

Τα συνεργεία του Πυροσβεστικού Σώματος δίνουν σκληρή μάχη για να βοηθήσουν τους πολίτες. Για την απάντληση υδάτων για ένα και μόνο πλημμυρισμένο υπόγειο απαιτούνται ενέργειες πολλών ωρών ίσως ακόμη και 24ωρου με τους κατοίκους να παρακολουθούν τις ενέργειες, να περιμένουν να έρθει η σειρά τους και να είναι απογοητευμένοι, καθώς όλα τα νοικοκυριά και οι ιδιωτικές περιουσίες έχουν καταστραφεί ολοκληρωτικά.

Τα ορμητικά νερά της πλημμύρας σε συνδυασμό με την υπερχείλιση ποταμού παρέσυραν στο διάβα τους περιφράξεις, αυλόπορτες, τοίχους, αυτοκίνητα. Εξω στους δρόμους επικρατεί απόλυτο χάος. «Μιλάμε για ολοκληρωτική καταστροφή. Τα αυτοκίνητα παρασύρθηκαν σε βουνά, δέντρα, παντού. Τα νοικοκυριά υπέστησαν απερίγραπτες ζημιές. Τα μαγαζιά καταστράφηκαν», αναφέρθηκε.

Παρόμοια εικόνα υπάρχει και στο Λευκαντί. Οι κάτοικοι της περιοχής βρίσκονται επίσης σε απόγνωση. Θυμούνται παρόμοια καταστροφή πριν από δέκα πέντε χρόνια. Χρειάζεται να φτιάξουν τα σπίτια και τα μαγαζιά τους από την αρχή για δεύτερη φορά. Οι πυροσβέστες προσπαθούν με κάθε τρόπο να σώσουν τις περιουσίες τους.

Παράλληλα χθες το πρωί υπήρχαν ακόμη ηλικιωμένοι με προβλήματα υγείας και άτομα με κινητικά προβλήματα που βρίσκονταν σε δύσκολη θέση και χρειάζονταν μεταφορά. Τα περισσότερα σπίτια της περιοχής είναι υπερυψωμένα με υπόγειο ή αποθήκες. Τα υπόγεια τους έσωσαν από τις φονικές πλημμύρες. Ομως τα ακραία καιρικά φαινόμενα δεν άφησαν τίποτα όρθιο. Πέραν των μεγάλων καταστροφών στα νοικοκυριά και τα μαγαζιά πλημμυρισμένα ήταν και όλα τα κτήματα.

Η καταστροφή που προκλήθηκε είναι ασύλληπτη. Αυτοκίνητα βρέθηκαν ντελαπαρισμένα μέσα σε χωράφια.

Κάτοικοι ανέφεραν ότι έπεσαν αμέτρητοι κεραυνοί και στη συνέχεια ο ποταμός Λήλας που χωρίζει τις δύο περιοχές Μπούρτζι και Λευκαντή υπερχείλισε και το ποτάμι έσπασε. Στο Λευκαντί δεν υπάρχει πλέον παραλιακό μέτωπο, τα πάντα έχουν διαλυθεί, παντού υπάρχουν φερτές ύλες, οι περιουσίες έχουν καταστραφεί. Η κίνηση στην περιοχή με οχήματα είναι αδύνατη. Μόνο χωματουργικά μηχανήματα επιχειρούν και πυροσβεστικά οχήματα.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου