ΤΟΠΙΚΑ

«Πλήρης η απουσία αντιπλημμυρικής θωράκισης»

πλήρης-η-απουσία-αντιπλημμυρικής-θω-752223

Καταγγέλλει η ΚΟΒ Ζαγοράς του ΚΚΕ στα δύο χρόνια μετά τις καταστροφές από τις πλημμύρες του 2018

Πλήρη απουσία σχεδιασμού και κατασκευής των απαραίτητων έργων για την αντιπλημμυρική προστασία των οικισμών, των υποδομών και γενικά της λαϊκής περιουσίας δύο χρόνια μετά την πλημμύρα του 2018 που έπληξε τον Δήμο Ζαγοράς Μουρεσίου, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Κομματική Οργάνωση Βάσης του ΚΚΕ στη Ζαγορά.

«Δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός τόσο σε επίπεδο Δημοτικής Αρχής, Περιφέρειας Θεσσαλίας αλλά ούτε και της κεντρικής κυβέρνησης που να αφορά στην κατασκευή των απαραίτητων έργων υποδομής για την αντιπλημμυρική θωράκιση του Δήμου», αναφέρει μεταξύ άλλων το ΚΚΕ και συνεχίζει: «Μέχρι και σήμερα έχει ολοκληρωθεί μόνο η χαρτογράφηση των γεωλογικά ακατάλληλων περιοχών που βρίσκονται εντός των οικισμών και έχει εκδοθεί σε ΦΕΚ (824Β/20) η διαδικασία αποζημίωσης των πληγέντων χωρίς όμως να έχει δοθεί καμία αποζημίωση. Η συγκεκριμένη διαδικασία χορήγησης της στεγαστικής συνδρομής έχει ως προϋπόθεση την άρση του φαινομένου των γεωλογικά ακατάλληλων περιοχών χωρίς οποιαδήποτε αναφορά σε χρονικό ορίζοντα ή τον φορέα υλοποίησης των απαραίτητων έργων. Συνεπώς καθίσταται χρονοβόρα έως αδύνατη, η χορήγηση στεγαστικής συνδρομής για επισκευή των σπιτιών στους συνδημότες μας. Ακόμη όμως και η στεγαστική συνδρομή για αγορά έτοιμου ή υπό ανέγερση κτιρίου, έχει προϋποθέσεις που περιορίζουν ή απαγορεύουν τη δυνατότητα αυτή, όπως η πρότερη κατεδάφιση του κτιρίου που έχει υποστεί ζημιά με δαπάνες του ιδιοκτήτη ή ακόμα και κριτήρια σχετικά με το μέγεθος του κτιρίου και τις αντικειμενικές αξίες.

Η κήρυξη του Δήμου Ζαγοράς Μουρεσίου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και οι συνεχείς παρατάσεις από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, παρ’ όλο που είχαν αποτέλεσμα ο Δήμος να βρίσκεται από τον Μάρτη 2018 έως τον Ιούνη 2020 σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθόλου δεν ευνόησε την εκτέλεση ή έστω την επιτάχυνση των απαραίτητων έργων προστασίας. Τόσο η Δημοτική Αρχή, όσο και η περιφέρεια Θεσσαλίας εξάντλησαν εκατομμύρια ευρώ σε απευθείας αναθέσεις για …μπαζώματα των κομμένων δρόμων, των καταπτώσεων και κατολισθήσεων, για προσωρινές αποκαταστάσεις των δικτύων ύδρευσης και άρδευσης. Το γεγονός ότι οι βλάβες στο δίκτυο άρδευσης δύο χρόνια μετά δεν έχουν αποκατασταθεί και ολόκληρα χωριά, όπως η Μακρυράχη δεν διαθέτουν στοιχειώδη δυνατότητα άρδευσης των καλλιεργειών, ή οι συχνές διακοπές στα δίκτυα ύδρευσης τις νυχτερινές ώρες λόγω απωλειών του δικτύου, φανερώνουν την αδυναμία επούλωσης των πληγών από τις καταστροφές.

Αυτή τη στιγμή υλοποιούνται με ρυθμό χελώνας ορισμένες εργολαβίες από την Περιφέρεια Θεσσαλίας που αφορούν στη μερική αποκατάσταση της εθνικής και επαρχιακής οδού, ενώ σε πολλές περιπτώσεις επιδιώκεται το μπάζωμα και μπάλωμα του δρόμου με ασφαλτοτάπητα. Η Δημοτική Αρχή Ζαγοράς Μουρεσίου επίσης δεν έχει ξεκινήσει ακόμη τη μοναδική εργολαβία στη Δ.Ε. Μουρεσίου για την επιδιόρθωση καταστροφών, ενώ στη Δ.Ε. Ζαγοράς έχουν ξεκινήσει δύο από τα εννιά αντίστοιχα έργα».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου