ΤΟΠΙΚΑ

Δεκαπενταύγουστος χωρίς λιτανεία στην Ευαγγελίστρια

δεκαπενταύγουστος-χωρίς-λιτανεία-στ-752245

Πανηγυρικός εσπερινός στο προαύλιο του ιερού ναού Ευαγγελίστριας Νέας Ιωνίας – Για πρώτη φορά δεν θα εξέλθει του ναού ο στολισμένος Επιτάφιος της Παναγίας

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την αναστολή των λιτανειών εκτός των εκκλησιών στο πλαίσιο των μέτρων κατά της πανδημίας, ενώ για πρώτη φορά στην ιστορία της Ευαγγελίστριας Νέας Ιωνίας ο Επιτάφιος της Παναγίας θα παραμείνει εντός του ναού την παραμονή της εορτής, με τον πανηγυρικό εσπερινό να τελείται στο προαύλιο.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Σύμφωνα με την ΚΥΑ των υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Προστασίας του Πολίτη, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας και Εσωτερικών, αναστέλλεται η διενέργεια πομπής εκτός των χωρών θρησκευτικής λατρείας έως και τις 31 Αυγούστου, στο πλαίσιο των νέων μέτρων που έχουν ληφθεί κατά της πανδημίας.

Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα θα τελεστούν οι πανηγυρικές λατρευτικές ακολουθίες στους ναούς της Μητρόπολης Δημητριάδος, με τον υπεύθυνο Τύπου της τοπικής Εκκλησίας, π. Επιφάνιο Οικονόμου, να δηλώνει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι: «Δεν έχουμε λάβει ακόμη κάτι επίσημα, αλλά αυτό το οποίο έχουμε να πούμε είναι ότι η Μητρόπολή μας θα φροντίσει σύμφωνα με τις οδηγίες των αρμοδίων αρχών, οι πανηγύρεις να πραγματοποιηθούν με τέτοιον τρόπο, έτσι ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η δημόσια υγεία».

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ επικοινώνησε με τον π. Αμφιλόχιο Μήλτο, προϊστάμενο του ναού Ευαγγελίστριας Νέας Ιωνίας Βόλου και γραμματέα της Μητρόπολης Δημητριάδος, ο οποίος επιβεβαίωσε τα προαναφερθέντα, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «η λιτάνευση του Επιταφίου της Παναγίας, που στολίζεται την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου, γινόταν για περισσότερα από 30 χρόνια στους κεντρικούς δρόμους της Νέας Ιωνίας. Φέτος, δεν θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά λιτάνευση στους δρόμους της Νέας Ιωνίας λόγω της πανδημίας, με απόφαση του Σεβασμιώτατου, ενώ ο εσπερινός θα τελεστεί στο προαύλιο και όχι εντός του ναού».

Παράλληλα, ο π. Αμφιλόχιος υπογράμμισε ότι εντός του ναού τηρούνται απαρέγκλιτα τα μέτρα κατά της πανδημίας και η συντριπτική πλειονότητα των πιστών φορά μάσκα, τηρώντας τις αποστάσεις ασφαλείας, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα.

Περιγράφοντας την καθημερινή εικόνα που αντιμετωπίζουν οι κληρικοί, ο προϊστάμενος της Ευαγγελίστριας Νέας Ιωνίας ανέφερε ότι «υπάρχει ανησυχία αλλά όχι υπερβολικός φόβος στους πιστούς». Κλείνοντας, τόνισε ότι: «Είναι σημαντικό να τηρούμε τα μέτρα και ανθρωπίνως να παίρνουμε όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις, ακολουθώντας τις συστάσεις των ειδικών, πλην όμως αυτά θα έχουν μεγαλύτερο αποτέλεσμα για μας τους χριστιανούς, όταν συνδυάζονται με την εκζήτηση της βοήθειας του Θεού και της ευλογίας της Παναγίας. Πιστεύω ότι όταν συνδυάζονται τα ανθρώπινα μέτρα με την ευλογία του Θεού, τότε το αποτέλεσμα είναι το καλύτερο».

Το πρόγραμμα των ακολουθιών

Σύμφωνα με το πρόγραμμα των λατρευτικών ακολουθιών του Δεκαπενταύγουστου στον ιερό ναό Ευαγγελιστρίας Νέας Ιωνίας, μεθαύριο Πέμπτη 13 Αυγούστου, 7.30 με 8.30 το απόγευμα θα ψαλούν εσπερινός και ο τελευταίος παρακλητικός κανόνας στην Παναγία, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Δημητριάδος Ιγνατίου.

Την Παρασκευή 14 Αυγούστου στις 7.00 έως 9.00 πμ θα ψαλούν όρθρος και θεία λειτουργία και στις 6.30 μμ παράκληση στην Παναγία. Στις 7.30 – 10.00 μμ θα τελεστεί υπαίθριος πανηγυρικός εσπερινός, ακολουθία των Εγκωμίων στην Παναγία και αρτοκλασία, χοροστατούντος του κ. Ιγνατίου, στο προαύλιο του ναού.

Στο μεταξύ, για την αποφυγή συνωστισμού, θα τελεστούν τρεις ακολουθίες, στο πλαίσιο της εορτής του Δεκαπενταύγουστου, στην Ευαγγελίστρια Νέας Ιωνίας. Στις 10.30 – 01.30 μμ θα ψαλεί αγρυπνία την Παρασκευή 14 Αυγούστου και δύο πρωινές λειτουργίες, ανήμερα Δεκαπενταύγουστου.

Συγκεκριμένα το Σάββατο 15 Αυγούστου στις 6.30 έως 9.30 πμ θα ψαλούν όρθρος και πανηγυρική θεία λειτουργία, προεξάρχοντος του αρχιμανδρίτη π. Μάξιμου Παπαϊωάννου, γενικού αρχιερατικού επιτρόπου της Μητρόπολης και στις 10.00 – 11.00 πμ η δεύτερη θεία λειτουργία. Στις 6.30 μμ θα τελεστεί μεθεόρτιος εσπερινός με αρτοκλασία και παράκληση στην Παναγία.

Μέτρα στους ναούς

«Ο κόσμος τηρεί τα μέτρα στον ναό» επεσήμανε από την πλευρά του ο π. Χαρίλαος Παπαγεωργίου, προϊστάμενος του μητροπολιτικού ναού Αγίου Νικολάου Βόλου. «Ο μοναδικός χώρος όπου τα μέτρα τηρούνται με ακρίβεια από την αρχή της πανδημίας είναι οι ναοί. Απόδειξη οι οριοθετημένες θέσεις που παραμένουν στους ναούς, όπου αποφεύγεται ο συνωστισμός», είπε.

Παράλληλα, τόνισε ότι: «Οι πιστοί φορούν μάσκες από μόνοι τους, όταν βρίσκονται στον ναό, γεγονός που σημαίνει ότι οι άνθρωποι της Εκκλησίας και οι άνθρωποι που εκκλησιάζονται και ζουν πνευματική ζωή, γνωρίζουν να πειθαρχούν, όσο και όπως πρέπει».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου