ΤΟΠΙΚΑ

Στο «πάγο» η κρουαζιέρα παρά το άνοιγμα του λιμανιού του Βόλου

στο-πάγο-η-κρουαζιέρα-παρά-το-άνοιγμ-753092

Περισσότερες από δέκα μέρες πέρασαν από τότε που ανακοινώθηκε το άνοιγμα των λιμανιών, συμπεριλαμβανομένου και του Βόλου, για την κρουαζιέρα. Ωστόσο, στο διάστημα που ακολούθησε δεν υπήρξε καμία αναγγελία άφιξης κρουαζιερόπλοιου. Η κρουαζιέρα παραμένει στον «πάγο» και μάλιστα εκτιμάται ότι αυτή η κατάσταση θα κρατήσει πολύ.

Η πρόεδρος του Τουριστικού Τμήματος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, Θέκλα Καμμένου, λέει ότι μία εταιρεία που γνωρίζει ότι έδειξε ενδιαφέρον κινήθηκε σε διερευνητικό επίπεδο και μόνο, ρωτώντας για τον Οκτώβρη. Ο κόσμος του τουρισμού δεν έχει απολύτως καμία ενημέρωση τι θα κάνουν οι εταιρείες και αν τα κρουαζιερόπλοια θα έρθουν. Από την άλλη, οι αφίξεις του Σεπτεμβρίου δεν έχουν ακόμη ακυρωθεί.

«Φαίνεται ότι κανένα κρουαζιερόπλοιο δεν θα δέσει στο λιμάνι. Η τουριστική σεζόν θα τελειώσει μάλλον νωρίτερα. Ακόμη και να ξεκίναγε μία κρουαζιέρα θα πρέπει να λειτουργούν όλα τα λιμάνια από τα οποία το πλοίο θα περάσει», σημειώνει και προσθέτει ότι «υπάρχουν πολλά ερωτήματα».

Από την πλευρά του ο ναυτικός πράκτορας Χρήστος Χάγιας λέει ότι είχε μία ερώτηση από μία εταιρεία για δύο μόνο προσεγγίσεις του γαλλικού «Le Bougainville». «Ερώτηση για τα έξοδα του λιμανιού και τίποτα άλλο. Δεν έχουμε καμία ένδειξη για προσέγγιση κρουαζιερόπλοιου», σημειώνει.

Αντίθετα υπάρχουν εταιρείες που ακυρώνουν την κρουαζιέρα μέχρι και τον Μάρτιο του 2021, όπως έκανε και η Celestyal.

Από την αρχή της ανακοίνωσης του ανοίγματος των λιμανιών υπήρξε συγκρατημένη αισιοδοξία. Ηταν γνωστό ότι δεν έφθανε μόνο αυτό αλλά χρειαζόταν και ενδιαφέρον από τις εταιρείες και τον κόσμο. Η πανδημία έχει μεγάλο αντίκτυπο στην ψυχολογία. Δύσκολα προτιμά κανείς κρουαζιέρα με όλα αυτά τα μέτρα.

Σε κάθε περίπτωση το άνοιγμα της κρουαζιέρας αφορά στα λιμάνια Βόλου, Πειραιά, Ρόδου, Ηρακλείου, Κέρκυρας και Κατάκολου. Επιβεβαιώθηκε από τον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη με επιστολή στη Διεθνή Ενωση Κρουαζιέρας (CLIA) και στις τρεις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου, MSC Cruises, Costa και TUI Cruises.

Σύμφωνα με την επιστολή, μετά από τον πρώτο ελλιμενισμό τους τα κρουαζιερόπλοια θα έχουν τη δυνατότητα να προσεγγίσουν οποιοδήποτε άλλο ελληνικό λιμάνι συμπεριλαμβάνεται στο δρομολόγιό τους.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου