ΤΟΠΙΚΑ

Εφτά πνιγμοί στη Μαγνησία από την έναρξη του καλοκαιριού

εφτά-πνιγμοί-στη-μαγνησία-από-την-έναρ-753113

Εφτά άνθρωποι βρήκαν αιφνίδιο θάνατο στη θάλασσα στον Βόλο και τη Μαγνησία από την αρχή του καλοκαιριού μέχρι σήμερα. Ο νεότερος ήταν ηλικίας 33 ετών υπήκοος Ρουμανίας. Ανασύρθηκε χωρίς αισθήσεις την παραλία Τζανεριά Σκιάθου την Τρίτη και παρά τις άμεσες και επίμονες προσπάθειες των διασωστών δεν κατέστη δυνατό να επανέλθει.

Οι πνιγμοί καταγράφουν φέτος μείωση σε σχέση με πέρυσι που ήταν 13 λόγω του ιδιόμορφου καλοκαιριού που διανύουμε. Τα καλοκαιρινά μπάνια ξεκίνησαν αργά καθώς πέραν του κορονοϊού ο Ιούνιος ήταν ένας δροσερός μήνας. Ωστόσο, οι θάνατοι δεν παύουν να είναι αρκετοί, πολλαπλάσιοι στο αντίστοιχο διάστημα από τους νεκρούς από τα τροχαία δυστυχήματα.

Ενα ποσοστό των πνιγμών αποδίδεται σε παθολογικά αίτια. Στις νεκροψίες που διενεργούνται αποδεικνύεται ότι από πίσω κρύβονταν παθολογικά προβλήματα υγείας. Ομως, ένα εξίσου αξιοσημείωτο ποσοστό εκτιμάται ότι θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν δίνονταν μεγαλύτερη προσοχή στις οδηγίες για ασφαλές κολύμπι.

Υπάρχουν πραγματικά συγκεκριμένα σημάδια ή βήματα τα οποία μπορούν πραγματικά να σώσουν από μία δύσκολη στιγμή που μπορεί να εξελιχθεί μοιραία τόσο για το άτομο που κινδυνεύει όσο και για το άτομο που αντιλαμβάνεται τον κίνδυνο λουόμενου και αποφασίζει να παρέμβει.

Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου συγκεκριμένα συμβουλεύει:

-Μην απομακρύνεσαι κολυμπώντας από τις ακτές, όταν μάλιστα δεν ξέρεις καλό κολύμπι. Εχεις σκεφτεί ότι η επιστροφή είναι περισσότερο κουραστική;

-Καλό είναι να κολυμπάς με παρέα.

-Εχεις φάει; Περίμενε να περάσουν 3-4 ώρες για να κολυμπήσεις. Καλό είναι, όμως, να αποφεύγεις να μπαίνεις τελείως νηστικός στο νερό.

-Εχει πιεί οινοπνευματώδη ποτά; Εχε κατά νου ότι αλκοόλ και κολύμβηση είναι άκρως επικίνδυνος συνδυασμός.

-Μην κάνεις βουτιές σε περιοχές που δεν γνωρίζεις το βάθος ή τη διαμόρφωση του βυθού ή σε περιοχές με βράχια και πέτρες.

-Μην σπρώχνεις και μη βυθίζεις άλλους στη θάλασσα.

-Μην κολυμπάς σε περιοχές όπου υπάρχουν πινακίδες και προειδοποιούν ότι η θάλασσα είναι μολυσμένη.

-Μην κολυμπάς, όταν οι καιρικές συνθήκες είναι κακές και σε θάλασσα με μεγάλα κύματα ή ισχυρά ρεύματα.

-Μην κολυμπάς μόνος τη νύχτα και πάντα να έχεις οπτική επαφή με το σύντροφό σου κολυμβητή.

-Αν αισθάνεται ρίγος ή ζαλάδα, φοβάσαι ή κρυώνεις βγες αμέσως από τη θάλασσα.

-Καθώς κολυμπάς παρατηρείς ότι σε παρασέρνει το ρεύμα; Μην πανικοβάλλεσαι. Δες από πού φυσάει ο άνεμος. Στρέψε το στόμα και τη μύτη σου από την αντίθετη κατεύθυνση και προσπάθησε απλώς να κρατηθείς στην επιφάνεια. Παρατηρείς μήπως ότι το ρεύμα είναι παράλληλο προς την ακτή; Κολύμπα μαζί του πλησιάζοντας την παραλία υπό γωνία.

-Αισθάνεσαι κίνδυνο; Κάλεσε βοήθεια.

-Κουράστηκες κολυμπώντας; Μην σε πιάνει πανικός. Μείνε στην επιφάνεια σε οριζόντια θέση και συνεχίζεις ήρεμα το κολύμπι όταν ξεκουραστείς.

-Επαθες «κράμπα»; Μην φοβηθείς. Χαλάρωσε το μέρος του σώματος που «πιάστηκε» και με αργές κινήσεις κολύμπησε προς την ακτή.

-Αν υπάρχουν σημαδούρες που δείχνουν τα όρια έξω από τα οποία επιτρέπεται να κινούνται τα ταχύπλοα σκάφη, μην κολυμπάς πέρα από αυτές.

-Υψώθηκε από τον ναυαγοσώστη κόκκινη σημαία κινδύνου; Βγες γρήγορα έξω από το νερό. Η κόκκινη σημαία μπορεί να σημαίνει ότι τα κύματα/ρεύματα έχουν γίνει πολύ επικίνδυνα, είτε ότι υπάρχει ρύπανση στη θάλασσα είτε ότι ελλοχεύει κάποιος άλλος κίνδυνος.

-Αντιλήφθηκες ένα κολυμβητή να ζητάει βοήθεια ή να κινδυνεύει στο νερό; Βρες ένα αντικείμενο που επιπλέει και ρίξε το κοντά του για να πιαστεί εάν υπάρχει. Κάλεσε σε βοήθεια. Σε περίπτωση που πλησιάσεις το θύμα ή είσαι κοντά του έχε υπόψη ότι μπορεί να κινδυνέψεις και εσύ εάν πιαστεί πάνω στου βίαια και απότομα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου