ΤΟΠΙΚΑ

Μητροπολίτης Ιγνάτιος: «Ο Μοναχισμός είναι η ραχοκοκαλιά της Εκκλησίας μας»

μητροπολίτης-ιγνάτιος-ο-μοναχισμός-753131

Ενας νέος μοναχός προστέθηκε στην χορεία των μοναστών της Τοπικής Εκκλησίας και στην αδελφότητα της Ιεράς Μονής Αγίου Παντελεήμονος Αγιάς. Πρόκειται για τον π. Δαβίδ, κατά κόσμον Βασίλειο Δεληγιάννη, 32 ετών, με καταγωγή από το Ελευθέριο Λαρίσης, την ρασοφορία του οποίου τέλεσε το Σάββατο ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, παρουσία αντιπροσωπειών Ιερών Μονών της Τοπικής Εκκλησίας και ικανού αριθμού προσκυνητών, στο πλαίσιο των μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος χαρακτήρισε την ρασοφορία ενός νέου μοναχού «μεταμόρφωση. Ο Χριστός μάς έδειξε την Θεία Του φύση, διδάσκοντας ότι και εμείς είμαστε κατά χάριν Θεοί, πλασμένοι για το φως και την χαρά. Οι Μοναχοί μας είναι εκείνοι που ανεβαίνουν στο όρος Θαβώρ και βιώνουν την Μεταμόρφωση του Χριστού και επιζητούν, όπως οι Μαθητές, να μείνουν εκεί, γιατί το κάθε μοναστήρι είναι μια κορυφή του Θαβώρ, όπου επιτυγχάνεται η κοινωνία με τον Θεό…».

Ο κ. Ιγνάτιος επεσήμανε, επίσης, «ότι οι μοναχοί μας είναι μιμητές της Παναγίας μας, καθώς, όπως κι Εκείνη, δηλώνουν διαρκώς και ελευθέρως την υπακοή τους στο θέλημα του Θεού. Βιώνουν την εμπειρία της ζωντανής προσευχής και συγκροτούν κοινότητα, μέσα στην οποία εφαρμόζουν την παρθενία, την ακτημοσύνη, την ομόνοια και την αγάπη, στηρίζοντας ο ένας τον άλλον. Οι μοναχοί βιώνουν από κοινού την εμπειρία του θαύματος της ολοκληρωτικής αφιερώσεως, όμως, δεν απομονώνονται, παρά μόνον για την προσευχή. Γίνονται λαμπάδες που καίγονται για όλους τους ανθρώπους. Στην εποχή μας, τα μοναστήρια γίνονται σταθμοί πνευματικού ανεφοδιασμού, δυνάμεως και στηριγμού για κάθε αναγκεμένο και κουρασμένο άνθρωπο…».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου