ΤΟΠΙΚΑ

«Στα κόκκινα» του ΕΟΔΥ ο Βόλος

στα-κόκκινα-του-εοδυ-ο-βόλος-753230

Ο «χάρτης» κρουσμάτων μετά τη ραγδαία αύξηση – Κρίσιμες οι επόμενες μέρες, σύμφωνα με τον καθηγητή επιδημιολογίας Χρ. Χατζηχριστοδούλου

Στους νομούς στους οποίους καταγράφεται τις τελευταίες μέρες εκτεταμένη διασπορά του COVID-19 συμπεριλαμβάνεται η Μαγνησία, καθώς τα συνολικά κρούσματα ξεπερνούν πλέον τα πενήντα.

Το πιο ανησυχητικό είναι πως από τις 17/7 έως και 8/8 παρουσιάστηκε μία σημαντική αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων covid-19, γεγονός που αποδίδεται καθαρά στην χαλαρότητα και τον εφησυχασμό των πολιτών, που είχε ως αποτέλεσμα τη διασπορά του ιού.

Ο χάρτης καταγραφής κρουσμάτων των τελευταίων τριών εβδομάδων στον νομό που μέχρι πρότινος ήταν COVID-19 free, έχει ως εξής:

Το πρώτο κρούσμα εμφανίζεται στις 17/7. Ακολουθεί το δεύτερο κρούσμα στις 18/7 το οποίο αποτελούσε στενή επαφή του πρώτου. Ακολούθησε εκτεταμένη ιχνηλάτηση. Ελήφθησαν συνολικά 18 δείγματα από τα οποία προέκυψε ένα θετικό, το οποίο ήταν συγγενικό πρόσωπο του πρώτου κρούσματος. Στην ίδια γεωγραφική περιοχή στην πόλη του Βόλου παρουσιάζεται στις 22/7 νέο κρούσμα. Επειτα από ιχνηλάτηση των στενών επαφών, ελέχθησαν 13 κλινικά δείγματα και προέκυψε ένα άτομο θετικό από το στενό συγγενικό περιβάλλον. Ακολουθεί νέα εκτεταμένη ιχνηλάτηση στην οποία λαμβάνονται 57 δείγματα, τα οποία ήταν όλα αρνητικά. Στις 23/7 παρουσιάζεται νέο κρούσμα. Πρόκειται για στενή επαφή με ταξιδιώτη από το εξωτερικό θετικό στον κορονοϊό. Στην περίπτωση αυτή ελήφθησαν συνολικά 112 δείγματα ιχνηλάτησης από όπου προέκυψαν άλλα 5 θετικά κρούσματα. Τα αποτελέσματα της ιχνηλάτησης των 5 θετικών κρουσμάτων μετά τη λήψη 23 κλινικών δειγμάτων ήταν όλα αρνητικά.

Στις 24/7 παρουσιάζεται ένα νέο κρούσμα που δεν σχετίζεται με κανένα από τα προηγούμενα. Και τα 3 δείγματα ιχνηλάτησης των στενών επαφών του ήταν αρνητικά. Στις 25/7 παρουσιάζεται επίσης ένα νέο κρούσμα το οποίο δεν σχετίζεται με τα προηγούμενα. Από την ιχνηλάτηση 13 ατόμων προέκυψαν 2 θετικά του στενού οικογενειακού του κύκλου. Η ιχνηλάτηση των 2 θετικών πραγματοποιήθηκε λαμβάνοντας συνολικά 6 δείγματα τα οποία εξετάστηκαν και ήταν όλα αρνητικά.

Στις 27/7 παρουσιάζεται ένα νέο κρούσμα που δεν σχετίζεται με κανένα από τα προηγούμενα. Στις 30/7 εμφανίζεται και άλλο κρούσμα, που αποτελεί στενή επαφή του κρούσματος που παρουσιάστηκε στις 27/7. Τα δυο αυτά κρούσματα εργάζονται στον χώρο της εστίασης. Την ίδια ημέρα (30/7) παρουσιάζονται άλλα δυο θετικά κρούσματα, τα οποία είναι συνάδελφοι και εργάζονται στον ίδιο χώρο εστίασης. Στις 30/7 παρουσιάζονται άλλα δυο κρούσματα με συγγενική σχέση μεταξύ τους που σχετίζονται με ταξίδι στο εξωτερικό.

Την 1/8 έπειτα από εκτεταμένη ιχνηλάτηση με 102 κλινικά δείγματα των στενών επαφών και των 3 κρουσμάτων που προέρχονταν από τον χώρο της εστίασης προέκυψαν άλλα 4 κρούσματα, συνάδελφοι των άλλων δυο που βρέθηκαν θετικοί στις 30/7.

Την ίδια ημέρα βρίσκεται θετικός ένας Βολιώτης οπλίτης στην 1η ΤΑΞΑΣ. Από την ιχνηλάτηση των επαφών του με 41 κλινικά δείγματα προέκυψαν 3 κρούσματα που αποτελούν στενές επαφές και ένα ακόμη θετικό που βρίσκεται στον ίδιο χώρο εργασίας.

Από τις 3 Αυγούστου μέχρι τις 5 Αύγουστου ανακοινώνονται άλλα οκτώ νέα κρούσματα στη Μαγνησία από την ιχνηλάτηση των στενών επαφών των νοσούντων στην 1η ΤΑΞΑΣ και ένα προέρχεται από στενή επαφή άλλου κρούσματος.

Στις 6 Αυγούστου ανακοινώνονται τέσσερα νέα κρούσματα. Έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό ένας 39χρονος που παραθερίζει στο Πήλιο, μία νεαρή κοπέλα στη Σκόπελο, ένας 68χρονος συνταξιούχος από την Αμαλιάπολη και ένας ακόμη οπλίτης από την 1η ΤΑΞΑΣ στο Στεφανοβίκειο, ενώ αντίστοιχα στις 7 Αυγούστου επιβεβαιώνονται άλλα πέντε νέα κρούσματα στον Βόλο. Δύο «ορφανά» και τρία από ιχνηλάτηση επαφών στρατιωτικού από την 1η ΤΑΞΑΣ. Ένας οπλίτης στην 111 Πτέρυγα Μάχης Νέας Αγχιάλου και μία 25χρονη που επέστρεψε από διακοπές στη Χαλκιδική είναι μεταξύ των νέων περιστατικών.

«Μας ανησυχεί η αύξηση»

«Βλέπουμε ότι συνεχώς αυξάνονται τα κρούσματα και αυτό μας ανησυχεί», επισήμανε χθες στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, υπογραμμίζοντας πως οι επόμενες μέρες μέχρι και τον Δεκαπενταύγουστο θα είναι καθοριστικές. «Το επόμενο διάστημα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο. Βρισκόμαστε σε μία σοβαρή καμπή. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή και αποφυγή συνωστισμού. Ειδικά πρέπει και οι νέοι να καταλάβουν ότι δεν είναι στο απυρόβλητο. Οι ηλικιωμένοι έχουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν σοβαρή νόσο, παρόλα αυτά έχουμε και νέους με σοβαρή νόσο», επανέλαβε επίσης ο καθηγητής υπογραμμίζοντας κυρίως την σημασία που έχει τα μέτρα που λαμβάνονται να τηρούνται απαρέγκλιτα.

Σχολιάζοντας εξάλλου ότι καταγράφονται κρούσματα σε τουρίστες, ο ίδιος εξήγησε πως στα αεροδρόμια γίνονται στοχευμένα δειγματοληπτικά τεστ πράγμα που συνεπάγεται πως γίνονται με βάση τον δυνητικό κίνδυνο που έχει ο κάθε ένας τουρίστας και αυτό δημιουργεί ένα επίπεδο άμυνας, αν και όπως ανέφερε «μηδενικός κίνδυνος δεν θα υπάρξει και δεν υπάρχει».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου